Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστραλία: Στις κάλπες για εκλογή νέου κοινοβουλίου – Φαβορί το κόμμα των Εργατικών

Αυστραλία: Στις κάλπες για εκλογή νέου κοινοβουλίου – Φαβορί το κόμμα των Εργατικών
Tα πρώτα αποτελέσματα να αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου 18/5
Οι Αυστραλοί άρχισαν ήδη να ψηφίζουν σήμερα, Σάββατο 18/5, για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας,  με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα των Εργατικών και επιστροφή στην εξουσία.
Στην προεκλογική εκστρατεία τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η κλιματική αλλαγή και η φορολογική μεταρρύθμιση.
O πρωθυπουργός Scott Morrison έβαλε την οικονομική διαχείριση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της κυβερνητικής από το 2013 συμμαχίας των Συντηρητικών.
Τα 7.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (11:00 ώρα Ελλάδας),ενώ τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου 18/5.
Οι ψηφοφόροι στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές θα κληθούν να αναδείξουν 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένα παραπάνω από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, μετά την αναμόρφωση του σώματος λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Οι Εργατικοί ήταν μπροστά και στην τελευταία δημοσκόπηση με 51,5%, έναντι 48,5% του κυβερνώντος συνασπισμού Φιλελεύθερου και Εθνικού Κόμματος.
Πάντως, ο επικεφαλής των Εργατικών Bill Shorten έχει υποσχεθεί να μειώσει τόσο τα φορολογικά προνόμια των πλούσιων, όσο και τις εκπομπές ρύπων.
Ο Shorten, που δήλωσε και πολύ αγχωμένος, ψηφίζει στη Μελβούρνη, ενώ ο Morrison ταξίδεψε και στο νησί της Τασμανίας, που βρίσκεται νότια της Αυστραλίας, πριν επιστρέψει στο Σίδνεϊ για να ασκήσει κι αυτός το εκλογικό του δικαίωμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Morrison κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από τους Εργατικούς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Κι ενώ οι περισσότεροι Αυστραλοί θέλουν να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, ο συνασπισμός του Morrison στηρίζει τη βιομηχανία του άνθρακα.
Ο Morrison έχει δεσμευτεί, πάντως, ότι η Αυστραλία θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 26% με 28% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, αλλά υποστηρίζει ότι κάτι περισσότερο θα έβλαπτε την οικονομία.
Αντίθετα, ο Shorten υπόσχεται να μειώσει κατά 45% τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030 και να τις μηδενίσει ως το 2050.
Στις αυστραλιανές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 17 εκατ. άνθρωποι, ενώ 7.000 είναι τα εκλογικά κέντρα στη χώρα, μερικά εκ των οποίων είναι κλαμπ για σέρφινγκ, σχολεία και δημόσιες αίθουσες.
Υπάρχουν επίσης 90 εκλογικά κέντρα σε νησάκια του Ειρηνικού, εκτός Αυστραλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης