Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας οδηγείται σε τριπλή ήττα – Η ΝΔ 31% με 32% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 25% χωρίς εσωκομματική κρίση - Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαφορά είναι 4 μονάδες

Ο Τσίπρας οδηγείται σε τριπλή ήττα – Η ΝΔ 31% με 32% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 25% χωρίς εσωκομματική κρίση - Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαφορά είναι 4 μονάδες
H ΝΔ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές, θα κερδίσει και τις 13 περιφέρειες – και με τον δεύτερο γύρο – και θα κερδίσει όλους τους βασικούς δήμους της Ελλάδος.
(upd4)Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαίου 2019 έχει ξεκινήσει.
Ο μεγάλος νικητής αυτής της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης θα είναι ξεκάθαρα η ΝΔ.
Θα κερδίσει στις ευρωεκλογές, θα κερδίσει και τις 13 περιφέρειες – και με τον δεύτερο γύρο – και θα κερδίσει όλους τους βασικούς δήμους της Ελλάδος.
Η επάνοδος της ΝΔ…στην εξουσία τροχοδρομείται και πλέον είναι θέμα χρόνου έως τον Οκτώβριο του 2019 το αργότερο να κερδίσει και τις εθνικές εκλογές.
Οι ευρωεκλογές θα δώσουν ένα μήνυμα καθώς η ΝΔ θα κερδίσει με 31% με 32% έναντι 24% με 25% τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για διαφορές από 6 έως 7 μονάδες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι διαφορές είναι μικρότερες κοντά στο 4% ενώ το βασικό σενάριο θέλει νίκη της ΝΔ μεταξύ 5 με 6 μονάδες στις ευρωεκλογές. 
Μια νίκη 5 με 6 μονάδες θεωρείται...νίκη αλλά όχι θρίαμβος και μια ήττα 5 με 6 εβδομάδες θεωρείται ήττα αλλά όχι καταστροφή, οπότε και τα δύο κόμματα θα επικοινωνήσουν το αποτέλεσμα κατά το δοκούν.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν μια ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ με 6 έως 7 μονάδες θα οδηγήσει σε εσωκομματική κρίση την αριστερά ή η εσωστρέφεια θα ξεσπάσει με το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Τσίπρας στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την ήττα θα επικαλεστεί ότι με όρους ευρωεκλογών ή ήττα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2014.
Όμως με όρους εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλεια τουλάχιστον 11 μονάδων.
Στα πλαίσια της αυτοσυντήρησης και μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση και κυρίως μη έχοντας κάποιον που μπορεί να ασκήσει σοβαρή εσωκομματική αντιπολίτευση στον Τσίπρα δεν θα ξεσπάσει εσωκομματική κρίση.
Ο Τσίπρας θα καταφέρει μέσω μιας εικονικής αυτοκριτικής να μετριάσει τις αντιδράσεις και να προσπαθήσει να μειώσει την διαφορά ενόψει των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν Οκτώβριο του 2019…
Οι αναφορές ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν 30 Ιουνίου δεν φαντάζουν πιθανό σενάριο.

Ποιες οι αιτίες της ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα;

Στις ευρωεκλογές 5 κόμματα θα εκλέξουν 21 βουλευτές με την ΝΔ 9 στο βασικό σενάριο ή 10 ευρωβουλευτές με βάση το νέο εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, η Χρυσή Αυγή 2 ή 3, το ΚΙΝΑΛ 2 και το ΚΚΕ 1 συνολικά 21 ευρωβουλευτές.
Ερωτηματικό είναι εάν ο Βελλόπουλος καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3%, δεν φαίνεται πιθανό αλλά είναι πολύ κοντά.
Εάν δει κανείς τα βασικά γεγονότα που κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαπιστώσει ότι οι παροχές και το κότερο με τον Τσίπρα είχαν επίδραση αλλά οι αιτίες της ήττας του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητηθούν στην κόπωση της κοινωνίας απέναντι στην Αριστερά.
Η Αριστερά που εφαρμόζει Δεξιά πολιτική δεν είναι αριστερά και η κοινωνία εύλογα έδειξε την απέχθεια της.
Εάν είναι οι αριστεροί να εφαρμόζουν λιτότητα καλύτερα να έρθει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που ξέρουν να συμπεριφέρονται ορθά στους επενδυτές και στις αγορές.
Η κοινωνία στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες.
Αυτούς που έδωσαν λίγα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους καλοπιάνει επειδή είναι η εκλογική του πελατεία.
Αυτούς που έδωσαν τα πολλά σε φόρους και συνεισφορά δηλαδή την μεσαία αστική τάξη και τις επιχειρήσεις τις οποίες από ιδεολογική προκατάληψη ή ιδεολογικό κόμπλεξ τους εξάντλησε με ακραία φορολογία.
Η κοινωνία που παράγει, που δημιουργεί, που διαμορφώνει το μέλλον χτυπήθηκε ανελέητα από τον Τσίπρα και την Αριστερά και όλοι αυτοί δικαίως είναι απέναντι του.
Δεν πιστεύουν τόσο στον Μητσοτάκη ή την ΝΔ απεχθάνονται τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που από την μια αποδεκάτισε την μεσαία αστική τάξη και από την άλλη ανέβηκε στα κότερα και άρχισε να συναγελάζεται με το κεφάλαιο.
Τα όρια της πολιτικής υποκρισίας της αριστεράς εξαντλήθηκαν και αυτό πληρώνουν οι αριστεροί που είπαν πολλά ψέματα στους εαυτούς τους πρωτίστως μόνο και μόνο για να διατηρηθούν στην εξουσία με οποιαδήποτε κόστος.
Μια ήττα 6 με 7 μονάδες θα έχει πολλές ερμηνείες, ο Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής αλλά όχι ο θριαμβευτής και ο Τσίπρας ο ηττημένος αλλά δεν συνθλίβεται.
Η πραγματικότητα είναι ότι μια ήττα είναι μια ήττα και αυτό δεν αλλάζει ακόμη και εάν επιτρέπει ελαστικές ερμηνείες.

Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις;

H μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά 7 μονάδες θα καταγραφεί υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και τα μυστικά γκάλοπ που ήδη διεξάγονται.
Η νίκη της ΝΔ είναι δεδομένη και προφανώς όλοι εστιάζονται στην διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις δύο παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις ευρωεκλογών του 2014 και του 2009 οι διαφορές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ήταν σχεδόν 4 μονάδες το 2014 και περίπου 4 μονάδες το 2009.
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με 26,56% και 6 έδρες έναντι 22,72% της ΝΔ και 5 έδρες.
Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε κερδίσει το τότε ΠΑΣΟΚ με 36,65% την ΝΔ που είχε φθάσει στο 32,30%.
Στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα εξής στοιχεία
(Έχει ληφθεί το άθροισμα 3 κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη)
Η ΝΔ παραμένει σταθερά πάνω από 30% με εύρος 31% με 32%
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 24% και 25% με πιθανότερο σενάριο το 25%
Η Χρυσή Αυγή πάνω από 8,5%
Το ΚΙΝΑΛ κάτω από 8%
Το ΚΚΕ κάτω από 7%

-Η ΝΔ καταγράφει ποσοστά μεταξύ 31% και 32% σε μέσους όρους ή 30% με 34% σε διευρυμένη βάση.
Η ΝΔ σταθερά βρίσκεται πάνω από 30%, δεν προκύπτουν ποσοστά 36% ή 38% που παρουσιάζονται κατά καιρούς αλλά 31% με 32% φαίνεται ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Η ΝΔ εμφανίζει εντυπωσιακά αυξημένη συσπείρωση και ο αέρας νίκης δεν αμφισβητείται.
Ωστόσο οι παροχές Τσίπρα ανησύχησαν το επιτελείο Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι στις 17 Μαΐου πιστώθηκαν σε 2,5 εκατ συνταξιούχους 300 με 500 εκατ φορολογημένα, δηλαδή λιγότερα από τα αναμενόμενα.
Η 13η σύνταξη είναι γεγονός αλλά υπάρχουν και γκρίνιες.
Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν εάν οι παροχές Τσίπρα είχαν κάποια ουσιαστική επίδραση.
Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 με 5 μονάδες αλλά δεν φαίνεται αυτό να επιβεβαιώνεται από τα γκάλοπ.
Όμως την νέα εβδομάδα θα καταγραφεί πιο καθαρά η επίδραση της παροχολογίας Τσίπρα.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το ποσοστό της ΝΔ μεταξύ 31% και 32% αυτό σημαίνει ότι θα εκλέξει 9 ευρωβουλευτές.
Η ΝΔ εξέλεγε 5 ευρωβουλευτές και θα πάρει τους δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού και τον ένα από τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Η ΝΔ θα μπορούσε να φθάσει και στους 10 ευρωβουλευτές αρκεί η Χρυσή Αυγή να κινηθεί κάτω από 8% σενάριο που δεν φαντάζει πιθανό.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις λαμβάνει ποσοστά πέριξ του 24% με μέγιστο 25%.
Να σημειωθεί ότι το 2014 είχε πάρει 26,56% οπότε η διαφορά είναι ασήμαντη αλλά συγκρινόμενη η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (ΣΥΡΙΖΑ 35,46%) η διαφορά είναι 11 μονάδες πτώση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 6 ευρωβουλευτές.
Τα βασικά στοιχεία που αξιολογούνται στα γκάλοπ είναι
Α)Η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εσχάτως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οριακά αυξάνεται η συσπείρωση αλλά παραμένει εξόχως χαμηλή για ένα κόμμα εξουσίας.
Η απογοήτευση στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί.
Β)Οι παροχές Τσίπρα μπορεί να έχουν κάποια επίδραση αλλά δεν φαίνεται ότι μπορούν να ανατρέψουν το υφιστάμενο status quo.
Γ)Το Μακεδονικό στην Βόρεια Ελλάδα παραμένει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αξιολόγησης
Δ)Μεγαλύτερη ζημία έκανε στην εικόνα της κυβέρνησης Τσίπρα… το κότερο παρά οι κόντρες και ύβρεις του Πολάκη.
Ε)Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα αποτελεί νίκη εάν καταφέρουν να μειώσουν την διαφορά από την ΝΔ στις 4 με 5 μονάδες.
Ήττα με 4 με 5 μονάδες θα είναι διαχειρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Με βάση τα γκάλοπ που διεξάγονται – μάλιστα ανάλυση μια ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου το βράδυ – η Χρυσή Αυγή παραμένει πάνω από 8,5% αν και δεν προκύπτει άμεσα.
Η Χρυσή Αυγή στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της ΝΔ π.χ. εμφανίζεται μεταξύ 7,5% με 8,5%...και στις περισσότερες μετρήσεις έρχεται στην 4η θέση πίσω από το ΚΙΝΑΛ.
Όμως η ιδιαιτερότητα των οπαδών της Χρυσής Αυγής είναι
1)Δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν στις εταιρίες δημοσκοπήσεων
2)Η νεολαία χρησιμοποιεί κινητό άρα δεν συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις
3)Παραδοσιακά υπο- εκπροσωπείται η Χρυσή Αυγή στα δημοσκοπικά δείγματα.
Με βάση εκτιμήσεις περισσότερο η Χρυσή Αυγή η εθνικιστική ακροδεξιά θα κινηθεί στο 8,5% με εύρος 8,5% με 8,8% ενώ θα είναι έκπληξη εάν γράψει μπροστά το ποσοστό της Χρυσής Αυγής 9%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά η Χρυσή Αυγή θα εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και είναι ασαφές εάν εκλέξει και τρίτη έδρα στην ευρωβουλή.
Η πιθανότητα να έρθει 4η η Χρυσή Αυγή όπως αναφέρεται σε εταιρίες δημοσκοπήσεων έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

-Το ΚΙΝΑΛ το Κίνημα Αλλαγής στα δημοσκοπικά ευρήματα κινείται μεταξύ 7,5% με 8,5% με πιθανότερο σενάριο να κινηθεί κάτω από 8% προς το 7,8%.
Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται εκροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστες προς την ΝΔ, αλλά ακόμη δεν αποτελούν τάση, μπορεί να είναι ένα απλό συγκυριακό φαινόμενο.
Το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό κάτω από 8% και με βάση το νέο εκλογικό σύστημα θα εκλέξει ένα ευρωβουλευτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης