Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola -5% λόγω MSCI και Εθνική -4% το ΧΑ -1,66% στις 717 μον. ορατές οι 700 μον. - Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα ενθουσιάσει

Με Coca Cola -5% λόγω MSCI και Εθνική -4% το ΧΑ -1,66% στις 717 μον. ορατές οι 700 μον. - Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα ενθουσιάσει
Πιέσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λόγω MSCI και χαμηλών προσδοκιών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
(upd18)Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά απόρροια των ρευστοποιήσεων στην δεικτοβαρή Coca Cola -5,64% λόγω MSCI και σε άλλες μετοχές του FTSE 25 όπως ΕΛΠΕ -2,81%, Μυτιληναίος -2,51%...αλλά και της Εθνικής που έκλεισε με απώλειες -4,57% στο χαμηλό της ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 717 μονάδες κοντά στα χαμηλά της ημέρας και κάτω από την πρώτη στήριξη των 720 μονάδες και πλέον ορατές είναι οι 700 μονάδες

Ομοίως και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 588 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI αναμένεται να ρευστοποιηθούν 35-40 εκατ. μετοχές του FTSE 25, προκειμένου να αγοραστούν μετοχές Εθνικής και Eurobank μετά την αναβάθμισή τους στο δείκτη MSCI Greece Standard με ημερομηνία 28 Μαίου.
Ειδικότερα, η πτώση της Coca Cola μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα η The Coca-Cola Company ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει ο πλειοψηφικό μερίδιο της στην Coca-Cola Beverages Africa (CCBA)
Οι βασικές αιτίες για την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς εκτός από τις γενικευμένες αναδιαρθρώσεις στο δείκτη MSCI είναι και η αβεβαιότητα για τις ευρωεκλογές... η διαφορά της ΝΔ που θα κερδίσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ενθουσιάσει τους επενδυτές.

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι στενά συνδεδεμένη με την διαφορά των δύο κομμάτων στην εκλογική αναμέτρηση στις 26 Μαΐου 2019.
Εάν η ΝΔ δεν κερδίσει με καθαρή διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. εάν κερδίσει με 4 ή 5 μονάδες… η βιαιότητα της πτώσης στις τραπεζικές μετοχές θα είναι χαρακτηριστική.
Από την άλλη, αρνητικά επέδρασαν και οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στην Γερμανία -1,5% λόγω Huawei και Deutsche Bank, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει ο FTSE MIB στην Ιταλία στο -2,5% καθώς ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης M. Salvini  επιμένει στην αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
Στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eθνική -4,57% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,89% και Eurobank -1,11% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς με χαμηλό ημέρας -3,17%
Από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Grivalia, με σχέση ανταλλαγής 1 Grivalia για 15,8 νέες μετοχές Eurobank ενώ την Πέμπτη 23 Μαίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
Η μετοχή της Cenergy +0,63% λόγω διαγραφής της Grivalia εισήλθε στον FTSE 25 με κεφαλαιοποίηση 243 εκατ ευρώ.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,42% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο επιδεινώνεται στο 2,71% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 71 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, οριακή βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 325 μονάδες βάσης από τα 328 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν απώλειες στην πλειονότητα των τίτλων με την μεγαλύτερη πτώση Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Jumbo, Μυτιληναίος ενώ ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, CENER και ΟΤΕ
Οι μετοχές της Autohellas διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,02%
Περί τις 10:50 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,37% και ο Γενικός Δείκτης  στο +0,28%
Λίγο πριν τις 15:00 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI κορυφώθηκαν οι πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 ειδικότερα στην Coca Cola -7,94% αλλά και στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -4,57% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,69%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 588,20 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας,  με πτώση -1,84%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,66% στις 717 μονάδες έχοντας υψηλό στις 731,38 μονάδες και χαμηλό στις 717,02 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,8 εκατ.  ευρώ, ο όγκος 27,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 21,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 1,04 εκατ. τεμάχια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 603 χιλ. ευρώ.

Σχεδιασμός Εθνικής και Πειραιώς για την έκδοση ομολογιακών tier 2

Από το τέλος Ιανουαρίου του 2019 όπου σημειώθηκαν τα ιστορικά χαμηλά των τριών τραπεζών - πλην της Eurobank -  καταγράφεται ράλι στις τραπεζικές μετοχές.
Η βασική αιτία ήταν οι προσδοκίες ότι οι συλλογικές λύσεις θα φέρουν εμπροσθοβαρή μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων ωστόσο οι προσδοκίες αυτές έχουν διαψευστεί είναι ακόμη έωλες καθώς αναμένεται η έγκριση από της Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά κρίνονται τα σχέδια των τραπεζών για την πώληση των NPEs σε διεθνή funds καθώς αποδεικνύεται ότι οι ξένοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών
Από την άλλη, θετικά θα επιδράσει η έκδοση ομολογιακών tier 2, κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης ενώ όπως ήδη έχει αναφέρει το bankingnews, η Πειραιώς η οποία θα προηγηθεί στην έκδοση  500 εκατ ευρώ και θα ακολουθήσει η Εθνική με 500 εκατ. ευρώ ή σε ένα εύρος 350 με 500 εκατ ευρώ ενώ το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 9% για την Πειραιώς και 8% για την Εθνική,  ίσως και οριακά χαμηλότερα
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) προσμετρούνται στον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) και η έκδοση τέτοιου τύπου εργαλείων είναι ισχυρή ένδειξη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών.
Η Eurobank μετά τα 900 εκατ κεφάλαια που έλαβε από την Grivalia δεν σχεδιάζει προς το παρόν ομολογιακό tier ενώ η Alpha bank έχει πάνω από 2,2 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 717 μονάδες κάτω από την πρώτη στήριξη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 588 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαίου 2019 έχει ξεκινήσει.
Ο μεγάλος νικητής αυτής της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης θα είναι ξεκάθαρα η ΝΔ.
H ΝΔ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές, θα κερδίσει και τις 13 περιφέρειες – και με τον δεύτερο γύρο – και θα κερδίσει όλους τους βασικούς δήμους της Ελλάδος.
Η επάνοδος της ΝΔ…στην εξουσία τροχοδρομείται και πλέον είναι θέμα χρόνου έως τον Οκτώβριο του 2019 το αργότερο να κερδίσει και τις εθνικές εκλογές.
Οι ευρωεκλογές θα δώσουν ένα καθαρό μήνυμα καθώς η ΝΔ θα κερδίσει με 31% με 32% έναντι 24% με 25% τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για διαφορές από 6 έως 7 μονάδες.
Για σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ μίλησε σήμερα (20/5/2019) ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, επισημαίνοντας παράλληλα το ρίσκο για την εκτόξευση των δαπανών.
«Είναι απαραίτητος ο σεβασμός στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ» δήλωσε και τόνισε την ανάγκη για μείωση του spread στην ιταλική αγορά ομολόγων.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για επανεκκίνηση των επενδύσεων.
Την θέση ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα εξωθούν εταιρείες να μετακινούν την παραγωγή τους από εργοστάσια της Κίνας σε εγκαταστάσεις στο Βιετνάμ και σε άλλες χώρες της Ασίας διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται πως καμία διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για θέματα εμπορίου δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις 10/5, την ημέρα που οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στο 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων.
Πάντως, ο Trump εκτίμησε ότι στο τέλος θα υπάρξει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, καθώς όπως υποστήριξε «οι δασμοί τους σκοτώνουν», ενώ τόνισε ότι είπε στον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα μπορούσε να είναι «50 -50» μεταξύ των δύο πλευρών και ότι αυτή θα έπρεπε να είναι κυρίως προς όφελος των ΗΠΑ λόγω των προηγούμενων εμπορικών πρακτικών της Κίνας.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαιρετίσει την απόφαση Trump να αναβάλει για έξι μήνες την ανακοίνωσή του για το αν θα επιβληθούν ή όχι δασμοί στα εισαγόμενα οχήματα
Η αύξηση των δασμών μπορεί να αποτραπεί δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Jean Claude Juncker θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσχοή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη για μία ακόμα εβδομάδα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,24%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,41% στις 2870,60 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,57% στις 27787,61 μονάδες.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται πιέσεις λόγω του αποκλεισμού της Huawei από την αμερικανική αγορά ενώ παράλληλα ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Deutsche Bank,  σε νέο ιστορικό χαμηλό, στον απόηχο υποβάθμισής της από την UBS σε «sell», με τιμή - στόχο τα 5,70 ευρώ -η δεύτερη χαμηλότερη τιμή - στόχος στη Wall Street.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, με την αναμενόμενη συγχώνευσή της με την Commerzbank να έχει καταρρεύσει, το μέλλον της επενδυτικής της τράπεζας της Deutsche Bank είναι αβέβαιο.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -2,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,25%, ο S&P στο -0,35%, ο Nasdaq με απώλειες -1,1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,76% (7,80 δολ.)

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Εθνική

Πτωτικές τάσεις  καταγράφηκαν στις  τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9935 ευρώ με πτώση -4,57% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1970 ευρώ με πτώση -1,89% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 633 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7110 ευρώ με πτώση -1,11% με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2820 ευρώ με άνοδο +4,40% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1902 ευρώ με πτώση -0,94% με όγκο 132 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,40 ευρώ με πτώση -0,32%  και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές απώλειες στην Coca Cola

Πιέσεις καταγράφηκαν στην πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Jumbo, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν  ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, CENER, ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,79 ευρώ με πτώση -5,64% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,37 ευρώ με άνοδο +0,18% και αποτίμηση 5,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3280 ευρώ με άνοδο +3,11% και αποτίμηση 308 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,68 ευρώ με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 390 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,3950 ευρώ με πτώση -0,24% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 16,86 με πτώση -0,82% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,61 ευρώ με πτώση -2,81% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,76 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,75 ευρώ με πτώση -2,51% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,35 ευρώ με πτώση -2,71% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy Holdinga S.A. – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,2763 ευρώ με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,74 ευρώ με πτώση -0,84% και με την κεφαλαιοποίηση στα 245 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0831 ευρώ με άνοδο +0,36% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,42%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,42% μετά τις πρόσφατες πωλήσεις και ακολούθως την σημαντική άνοδο, οι τιμές των ομολόγων αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι λόγω της ανάκαμψης η θεωρητική απόδοση του 7ετούς θα ήταν 2,90% επίπεδα στα οποία το ελληνικό δημόσιο θα εξέταζε έκδοση αλλά λόγω ευρωεκλογών μετατίθεται για 2 εβδομάδες.  
Στην Ιταλία σημειώνεται επιδείνωση με το 10ετές στο 2,71%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει υποχωρήσει στις 71 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,61 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,59% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,58%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Μαΐου 2019 στο 2,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,21 μονάδες βάσης και απόδοση 2,58% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,82 μονάδες βάσης και απόδοση 3,24% με απόδοση αγοράς 3,25% και απόδοση πώλησης 3,22%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,96 μονάδες βάσης και απόδοση 3,41% με απόδοση αγοράς 3,42% και απόδοση πώλησης 3,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,82%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,18 μονάδες βάσης και απόδοση 4,15%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,22 μονάδες βάσης και απόδοση 4,32%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 351 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 325 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,25% ή 325 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης -Επιοδείνωση στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,66%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/5/2019 στο -0,09% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό 0,465% σημειώθηκε στις 17 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,036% που  σημειώθηκε στις 17 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,85% που σημειώθηκε στις 17 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,71% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης