Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στα πρόθυρα κατάρρευσης εκ νέου η κυβέρνηση οι 5 βασικές αιτίες και τα σενάρια

tags :
Ιταλία: Στα πρόθυρα κατάρρευσης εκ νέου η κυβέρνηση οι 5 βασικές αιτίες και τα σενάρια
Από τη μετανάστευση έως και την εκπαίδευση Lega και Κίνημα των Πέντε Αστέρων καταθέτουν εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις
Μία ακόμη περίοδο έντασης βιώνει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, καθώς Lega και Κίνημα των Πέντε Αστέρων εμφανίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε μία σειρά βασικών θεμάτων.
Μάλιστα οι απόψεις τους είναι τόσο διαφορετικές ώστε πολύ δύσκολα θα μπορέσει – ακόμη και εάν υπάρχει αυτή η διάθεση- να γεφυρωθούν, χωρίς κάποια από τις δύο πλευρές να κάνει πραγματικά πίσω.
Τόσο ο Matteo Salvini όσο και ο Luigi Di Maio εμφανίζονταν ως «μία γροθιά» μέχρι την κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, με δεδομένο ότι είχαν να αντιμετωπίσουν και τις έντονες αντιρρήσεις της Ευρωζώνης.
Όμως από την έναρξη του 2019 και μετά οι δύο εταίροι μοιάζει να μην έχουν σχεδόν τίποτε κοινό, με τις συγκρούσεις να καταγράφονται, σχεδόν, σε καθημερινή βάση.
Το όλο ζήτημα έγινε ακόμη πιο εμφανές εξαιτίας και της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, καθώς τα δύο κόμματα είναι αντίπαλοι, ενώ η ένταση έχει καταστεί τόσο ισχυρή ώστε σήμερα Δευτέρα 20/5 υπήρξε ακύρωση του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να το αναβάλει για τις 27 Μαΐου, δηλαδή μετά το πέρας των Ευρωεκλογών.
Σε εκτενές αφιέρωμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC παρουσιάζει τις πέντε βασικές αιτίες της κόντρας μεταξύ Lega και Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

1. Μετανάστευση

Ο έλεγχος της μετανάστευσης υπήρξε πάντα βασικός παράγοντας στις πολιτικές της Lega και το κόμμα δεν έχασε καθόλου χρόνο στην εφαρμογή σκληρών νόμων κατά της μετανάστευσης μόλις βρέθηκε στην κυβέρνηση.
O Salvini έγινε υπουργός Εσωτερικών, ενώ εφάρμοσε το επονομαζόμενο «διάταγμα Salvini», μέσω του οποίου έγιναν πιο αυστηροί οι νόμοι για όσους αιτούνται άσυλο και όχι μόνο.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι τα μέτρα τιμωρούν τους ευάλωτους αλλά οι συντηρητικοί βουλευτές επιμένουν ότι είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν την Ιταλία.
Το M5S ήταν ελαφρώς αντίθετο με τα εν λόγω μέτρα και προσπάθησε να τροποποιήσει το διάταγμα.

2. Δαπάνες

Το 2018, ο Salvini και ο Di Maio εμφανίστηκαν αρκετά ενωμένοι ως προς την αύξηση των δαπανών, κάτι που ανησύχησε έντονα τις Βρυξέλλες.
Ενώ η Lega θέλησε να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να εισαγάγει έναν «επίπεδο φόρου», το M5S εν τω μεταξύ είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ένα καθολικό βασικό εισόδημα.
Τώρα η κυβέρνηση αγωνίζεται να διατηρήσει τις υποσχέσεις της και ταυτόχρονα να μην ξεφύγει στις δαπάνες, κάτι που θα βλάψει σημαντικά τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να τιμωρήσει την Ιταλία (η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα) εάν υπερβεί τους στόχους και τους κανόνες του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τη Δευτέρα 20/5, ο υπουργός Οικονομικών, G.Tria δήλωσε ότι ήταν "αδύνατο" να τηρήσει δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος και του χρέους μειώνοντας παράλληλα τους φόρους και τις δαπάνες.
"Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει", ανέφερε o Tria, μιλώντας στο Reuters.
Εντωμεταξύ, ο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χρέος είναι να μειωθούν οι φόροι για να προωθηθεί η ανάπτυξη και ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να αναθεωρηθούν επειδή παρεμποδίζουν την ανάπτυξη.

3. Κοινωνία και οικογένεια

Ένα άλλο θέμα της διαμάχης είναι το σύστημα κοινωνικής μέριμνας
Ο Luigi Di Maio του M5S, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εργασίας, θέλει να εφαρμόσει το αποκαλούμενο «Οικογενειακό Διάταγμα», μέσω του οποίου θα δωθούν επιπλέον επιδόματα σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, κυρίως για να στηριχθούν στην ανατροφή των παιδιών τους.
Η Lega θέλει να αποκλείσει το διάταγμα.

4. Διαφθορά

Ενώ το «σημείο-κλειδί» της Lega είναι η μετανάστευση, για το M5S τα μέτρα κατά της διαφθοράς είναι από τα βασικά της πολιτικής του ατζέντας.
Έτσι, όταν πρόσφατα ξεκίνησε η έρευνα διαφθοράς ενάντια στον οικονομικό σύμβουλο του Salvini Armando Siri, η Lega δεν αντέδρασε και τόσο θετικά.
Ο Di Maio επανειλημμένα κάλεσε τον Siri, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη, να παραιτηθεί από το ρόλο του υφυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά ο Salvini υποστήριξε τον σύμβουλό του και επέμεινε να διατηρήσει τη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

5. Εκπαίδευση

Μία νέα κόντρα μεταξύ Lega και M5S προέκυψε την περασμένη Παρασκευή αλλά αυτή τη φορά, αφορούσε μία δασκάλα που είχε τεθεί σε προσωρινή αργία, καθώς κάποιοι μαθητές είχαν παρομοιάσει τον Salvini και τις θέσεις του κόμματός του με αυτές του Benito Mussolini.
Ο Salvini χαρακτήρισε τη σύγκριση ως "ασέβεια", ενώ η M5S δήλωσε ότι η προσωρινή αργία για τη δασκάλα - η οποία διατάχθηκε από τον υπουργό Παιδείας Marco Bussetti (μέλος της Lega) - ισοδυναμούσε με λογοκρισία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης