Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ απέκλεισε την πιθανότητα εκεχειρίας, σε συνομιλία του με τον Macron

tags :
Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ απέκλεισε την πιθανότητα εκεχειρίας, σε συνομιλία του με τον Macron
Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ απέκλεισε την πιθανότητα εκεχειρίας, σε συνομιλία του με τον Macron
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν υφίστανται οι συνθήκες για μια εκεχειρία, δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες όταν αυτές οι συνθήκες θα πληρούνται, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν καταγραφεί 510 νεκροί και 2.467 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο "έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου".
"Η καχυποψία που βλέπουμε να υπάρχει μεταξύ των πρωταγωνιστών στην Λιβύη είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ", ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας μετά τη συνάντηση Μακρόν – Χάφταρ στο Παρίσι, η οποία διήρκησε πάνω από μια ώρα.
"Όταν τέθηκε το θέμα της εκεχειρίας, η αντίδραση του Χάφταρ ήταν να ρωτήσει ‘με ποιον να διαπραγματευτείτε μια εκεχειρία σήμερα;", τόνισε η πηγή.
"Θεωρεί ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα) έχει κατακλυστεί από παραστρατιωτικές ομάδες και δεν εξαρτάται από τον ίδιο να διαπραγματευτεί με εκπροσώπους αυτών των παραστρατιωτικών".
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μακρόν ζήτησε από τον Λίβυο στρατάρχη να προβεί σε δημόσια βήματα προς μια κατάπαυση του πυρός και ο Χάφταρ απάντησε λέγοντας ότι είναι αναγκαίος ένας πολιτικός διάλογος ανοιχτός σε όλους και ότι ο ίδιος θα είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτόν αν πληρούνται οι συνθήκες για μια εκεχειρία.
Ο Μακρόν και Γάλλοι αξιωματούχοι ζητούν επί εβδομάδες μια άνευ όρων εκεχειρία στη μάχη για την Τρίπολη. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή εκεχειρία στην Τρίπολη μετά τη συνάντησή του με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης