Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποψήφιος με το Ποτάμι Βασίλης Σωτηρόπουλος στο BN: Θέλουμε να ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

tags :
Υποψήφιος με το Ποτάμι Βασίλης Σωτηρόπουλος στο BN: Θέλουμε να ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
Το Ποτάμι παρακολουθεί τις διεργασίες για την δημιουργία μιας νέας παράταξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της "Ευρωπαϊκής Αναγέννησης"
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι Βασίλης Σωτηρόπουλος μιλά  στο BN για την  κρισιμότητα των εκλογών της Κυριακής 26 Μαΐου καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει  το μέλλον της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ποτάμι παρακολουθεί τις διεργασίες για την δημιουργία μιας νέας παράταξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της "Ευρωπαϊκής Αναγέννησης".
Στη νέα θητεία του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου θα κληθεί να αποφασίσει για το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για την  προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο  υποψήφιος  Ευρωβουλευτής χάρη στην ενασχόληση του με την Κοινωνία της  Πληροφορίας μιλά για τον  πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Huawei.
Πως πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ και ποιος έχει το δίκιο με το μέρος τους.   
Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψηφίου  Ευρωβουλευτή  του Ποταμιού  κ.  Βασίλη  Σωτηρόπουλου στο  δημοσιογράφο  Νίκο  Θεοδωρόπουλο.

Λόγω της εξειδίκευσής σας θα θέσω την ερώτηση για τον  αποκλεισμό της Huawei από την Google μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ;  Τι σηματοδοτεί επί της ουσίας αυτός ο πόλεμος με την κινέζικη εταιρεία

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Πρόκειται για έναν αποκλεισμό από τους κανόνες της διαλειτουργικότητας (interoperability) που διέπει τον σχεδιασμό του λογισμικού από την πλευρά της Google.
Προβάλλονται λόγοι προστασίας της εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι από θεωρητικής απόψεως επιτρέπουν τέτοιους αποκλεισμούς.
Το κατά πόσον όντως η Κίνα χρησιμοποιεί λογισμικό και περιφερειακά παραγωγής δικής της βιομηχανίας για κατασκοπευτικούς σκοπούς αποτελεί πάντοτε αντικείμενο απόδειξης από την πλευρά των Η.Π.Α.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια όσον αφορά τις πληροφορίες τους.

Μπορεί να απαντήσει η Κίνα στην επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ και πως μπορεί να  εκδηλωθεί ;

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Η επιθετική ενέργεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού λογισμικού, ώστε να αχρηστευθεί η ανάγκη της διαλειτουργικότητας του λογισμικού της Google.
Αν δηλαδή οι κινέζοι φτιάξουν μια δική τους αντίστοιχη πλατφόρμα για δική τους χρήση και αυτή πετύχει διεθνώς, μπορεί τελικά οι Η.Π.Α. να φτάσουν στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να πάρουν θέση στην αναμέτρηση; Αν  ναι πως θα εκδηλωθεί;

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Όχι, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να παίρνεις θέση σε ένα κλασικό dog eats dog.
Αυτό που πρέπει να κοιτάξει η ΕΕ είναι πώς θα καταφέρει η δική της αγορά πληροφορικής και νέων τεχνολογιών να γίνει ανταγωνιστική χωρίς προνομιακές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με έναν απροσδόκητο τρόπο κατανοούμε τη σοβαρότητα των Ευρωεκλογών. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει θέση  στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ανάμεσα στις  ΗΠΑ και την Κίνα;

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτή την λογική της ποδοσφαιρικής τοποθέτησης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει έναν επικουρικό ρόλο ως προς την νομοθεσία στην Ευρώπη και σε αυτόν οφείλει να παραμείνει στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν έχει αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες αφορούν την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οι διεθνείς πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων θα έχουν  την δυνατότητα να  προσφέρουν τραπεζικές εργασίες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ; Πως εξηγείτε  αυτή την εξέλιξη; Ποιες αλλαγές θα φέρει στην τραπεζική καθημερινότητα.

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Είναι μια πορεία που θεωρείται αναπόφευκτη από όσους ασχολούμαστε με την κοινωνία της πληροφορίας. Θεωρώ ότι το κοινό θα προσαρμοστεί πολύ γρήγορα.
Από νομοθετικής πλευράς υπάρχει σημαντική θωράκιση υπέρ του καταναλωτή και δεν νομίζω ότι θα έχουμε προβλήματα.

Δυστυχώς οι Ευρωεκλογές στη χώρα μας έγινε ακόμη μια φορά σημείο αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων με ορίζοντα τις Εθνικές Εκλογές; Ποιά συμφέροντα θα πάρουν θέση στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Το μεγάλο δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αν θα δοθούν ή όχι τα τεράστια χρηματικά κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Υπάρχει η αρνητική πρόβλεψη ότι το 1/3 του ευρωκοινοβουλίου θα γεμίσει από ευρωσκεπτικιστές που παραδοσιακά υποβαθμίζουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Αυτός είναι ο επόμενος λόγος πόλωσης στην Ε.Ε.

Ποιες είναι οι προσδοκίες του Ποταμιού από τις ευρωεκλογές της Κυριακής 26Η  Μαΐου.

Βασίλης Σωτηρόπουλος:  Εμείς θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τον σταθερά ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Ακολουθώντας τις διεργασίες για την δημιουργία μιας νέας παράταξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της "Ευρωπαϊκής Αναγέννησης", συντασσόμαστε με την ανάγκη να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Θέλουμε να ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης