Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εύα Καϊλή (ΚΙΝΑΛ): Προστατεύοντας τους εργαζομένους από τις τεχνολογικές αλλαγές

Εύα Καϊλή (ΚΙΝΑΛ): Προστατεύοντας τους εργαζομένους από τις τεχνολογικές αλλαγές
Άρθρο της υποψήφιας για την Ευρωβουλή με το Κίνημα Αλλαγής, Εύας Καϊλή στο bankingnews
Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φέρει μια σειρά από ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που πλήττουν κλάδους που ήδη αντιμετώπιζαν επαγγελματική ανασφάλεια και είχαν μηδαμινή προστασία από την κυβέρνηση σε ότι αφορά την εργασιακή ασφάλεια και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με το πλαίσιο που τίθεται σε λειτουργία από τον κανονισμό για την Διαφάνεια και τις σχέσεις πλατφορμών επιχειρήσεων, του οποίου ήμουν Εισηγήτρια καταφέραμε να προστατέψουμε τους επαγγελματίες από τις αυθαιρεσίες των μεγάλων πλατφορμών.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προστασία ευαίσθητων κλάδων όπως αυτός των ταχυδιανομών (delivery), που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες, και βιώνουν καταστάσεις επαγγελματικού Μεσαίωνα με ελλιπη κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια.
Τους τελευταίους μήνες όμως, τα πράγματα αλλάζουν.
Μετά την παρέμβαση μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα δικαιώματα και την προστασία των ταχυδιανομών και των επαγγελματικών ομάδων ελαστικής και εποχιακής απασχόλησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει την ευθύνη της προστασίας των εργαζομένων στα κράτη μέλη για βάσει των όσων απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο.
Για πρώτη φορά, και μετά από συντονισμένη προσπάθεια, παρατηρούμε να σχηματίζεται ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται και που τόσα χρόνια αποτελούν στήριγμα για την μέση ελληνική οικογένεια.
Και αυτή είναι η δουλειά μας σαν εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουμε καθημερινά μάχη για την προστασία  των πολιτών και των εργαζομένων.
Ειδικά τα επαγγέλματα που ενώ προσφέρουν στην οικονομία, βρίσκονται σε δυσχερή θέση με μηδαμινή προστασία από τους εργοδότες και απουσία κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος, όπως οι ταχυδιανομείς, αποτελούν προτεραιότητα μας.
Πόσο  μάλλον όταν η αδιαφορία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ένα σύστημα προστασίας για όλους.
Η απάντηση της Επιτροπής ήταν σαφέστατη και καταλυτική καθώς ήρθε ακριβώς  μια εβδομάδα πριν τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις 120 δόσεις την περασμένη εβδομάδα.
Έτσι, μετά την παρέμβαση μου στις Βρυξέλλες και την απάντηση από την αρμόδια Επίτροπο, παρουσιάστηκε μία δέσμη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των διανοµέων και µεταφορέων που αφορούν μεταξύ άλλων την συντήρηση  του οχήματος, παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, καταβολή εξόδων συντήρησης.
Αυτό δείχνει τον αντίκτυπο της δουλειάς μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την σημασία της εκλογής ατόμων πού όχι μόνο καταλαβαίνουν τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και ξέρουν πως να τις αντιμετωπίσουν.
Τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασχοληθεί με ζητήματα που συνδέουν την τεχνολογία και τις αλλαγές που φέρνει, με το κοινωνικό κράτος και πρωτοβουλίες όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η Ελλάδα χρειάζεται να έχει μια σοβαρή εκπροσώπηση ώστε να πρωταγωνιστήσουμε στις αλλαγές και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον όπου κάθε επάγγελμα θα χαίρει κοινωνικής προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης