Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελική ευθεία ο Τσίπρας επενδύει στην ανατροπή των δημοσκοπήσεων και ο Μητσοτάκης στην διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ

tags :
Στην τελική ευθεία ο Τσίπρας επενδύει στην ανατροπή των δημοσκοπήσεων και ο Μητσοτάκης στην διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ
Λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στη στρατηγικής τους
Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν μεν προβάδισμα της ΝΔ αλλά σε ότι αφορά την απόσταση που χωρίζει το κυβερνών κόμμα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ανεβοκατεβάζουν με «ασανσέρ».
Με αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που καταγράφεται δημοσκοπικά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες να ξεκινά από δυόμισι μονάδες και φτάνει μέχρι 7 - 8, ενώ σε κάποιες παλαιότερες μετρήσεις άγγιζε ακόμη και διψήφιο νούμερο.
Οι δύο μονομάχοι, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζουν αισιοδοξία για το τι θα προκύψει από την κάλπη, με τον πρωθυπουργό πάντως να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα μετρήσεων.
Λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στη στρατηγικής τους με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης τους και την προσέλκυση ψηφοφόρων από τα άλλα κόμματα.
Στο κυβερνών κόμμα στοιχίζονται στη γραμμή του πρωθυπουργού καθώς θεωρούν ότι είναι σημαντικότερη η αίσθηση που εκλαμβάνουν από τις συναντήσεις με τον κόσμο και τη βάση παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που πολλές φορές όπως τονίζουν, έχουν πέσει έξω. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει και την ερχόμενη Κυριακή.
Παράλληλα, εντείνουν τον αγώνα, πόρτα-πόρτα καθώς θεωρούν ότι το κλίμα έχει αλλάξει, κάθε μέρα η ψαλίδα κλείνει και στο τέλος, θα καταφέρουν το ντέρμπι, όπως λένε, των ευρωεκλογών, να το κερδίσει η κυβέρνηση.
Επίσης, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «ρυμούλκησαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην μόνη ατζέντα που μπορεί αυτή την ώρα να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την οικονομία και την κοινωνική πολιτική.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα περιστρέφονται γύρω από την 13η σύνταξη, την κοινωνική πολιτική και όχι γι αυτά που μιλούσαμε πριν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Από τότε και μετά, τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές, συζητάμε για τα μέτρα που έχει φέρει και έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ακυρώσει εν τη γενέσει του, το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κεντρώο χώρο, υπενθυμίζοντας ότι στο Μακεδονικό και στη συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ εγκατέλειψε τη θέση του κόμματός του φόρεσε φουστανέλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και χάιδεψε τα ακραία εθνικιστικά αντανακλαστικά παίρνοντας την πιο σκληρή θέση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η ΝΔ που έχει αντιπρόεδρο ένα στέλεχος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη σε κομβικό ρόλο και με τη θέση που πήρε δεν μπορεί να προσελκύσει προοδευτικούς ψηφοφόρους όταν μάλιστα, προσθέτουν, το Ποτάμι, με κόστος στήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και αυτό έβλεπε θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στη Θεσσαλονίκη οι προβολείς της ΝΔ

Προ των πυλών της κάλπης της Κυριακής, το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνει τον δικό του απολογισμό για την προεκλογική περίοδο και επιλέγει ένα προνομιακό χώρο όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα για τις τελευταίες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη ΝΔ θεωρούν προνομιακό τους χώρο την οικονομία ενώ χαρακτηρίζουν επικυρίαρχο σε αυτή την προεκλογική περίοδο το δίλημμα και το μότο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.  
Δηλαδή λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, ασφάλεια για όλους.
Είναι προφανής ο ισχυρός πολιτικός συμβολισμός της τελευταίας περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επέλεξε να βρίσκεται στην Μακεδονία, τις δύο τελευταίες μέρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.
Σήμερα οι «προβολείς» της Πειραιώς στρέφονται στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οργή που συναισθάνονται οι κάτοικοι της Μακεδονίας για την επαίσχυντη όπως τη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, συμφωνία των Πρεσπών.
Και αυτή έρχεται στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, στις τελευταίες στροφές της καθώς όπως σημειώνουν στη ΝΔ, είναι ένα ζήτημα το οποίο επιμελώς αποφεύγουν να θίξουν κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο οι κυβερνώντες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αρκεστεί σε μία αποτίμηση είτε των δικών του χειρισμών είτε των κυβερνητικών χειρισμών. Θα μιλήσει για την επόμενη μέρα, για την προάσπιση των μακεδονικών προϊόντων αλλά και για ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με έμφαση στις υποδομές.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης