Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ολιγοήμερη παράταση οδηγούν το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές οι Ευρωεκλογές – Πως θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις

tags :
Σε ολιγοήμερη παράταση οδηγούν το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές οι Ευρωεκλογές – Πως θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα ήθελαν ένα νέο, έστω και ελαφρώς βελτιωμένο, SPA προκειμένου να εκδώσουν τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.   
Εν όψει των διπλών εκλογών της 26ης Μαΐου, κυβέρνηση αλλά και διοίκηση της ΔΕΗ έχουν αφήσει τα πράγματα να εξελίσσονται χωρίς να κάνουν - δημοσίως τουλάχιστον - κινήσεις προς την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών ώστε αυτοί να πειστούν να υποβάλουν προσφορές και μάλιστα τέτοιες που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε αυτή τη δεύτερη απόπειρα πώλησης των μονάδων.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού η πώληση των μονάδων είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πειστικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, αλλά και στους εργαζόμενους της ΔΕΗ οι οποίοι είχαν στηρίξει μαζικά την κυβέρνηση στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα αρνητικής δημοσιότητας γύρω από τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ, ειδικά μετά την έκδοση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2018, κυβέρνηση και διοίκηση της επιχείρησης έχουν κατεβάσει, σχεδόν μηδενίσει τους τόνους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Η αποστασιοποίηση αυτή, όμως, φαίνεται ότι εκλαμβάνεται από τους εμπλεκόμενους ως απόδειξη της απροθυμίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις επιτυχίας του διαγωνισμού στον οποίο προχώρησαν αναγκαστικά λόγω της πίεσης των δανειστών.

Αγνοείται το νέο SPA

Ενδεικτικό αυτής της στάσης είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ μέχρι χθες (23/5) δεν είχε ανεβάσει στο data room του διαγωνισμού ένα νέο, βελτιωμένο όπως ήλπιζαν οι ενδιαφερόμενοι, σχέδιο SPA.
Κίνηση που θα αποτελούσε ισχυρό σήμα προς τους υποψήφιους επενδυτές εν όψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών την Τρίτη 28 Μαΐου.
Αντίθετα η ΔΕΗ περιορίστηκε να ανεβάσει στο data room στοιχεία και υπολογισμούς που κατά την άποψη της αποδεικνύουν ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες.
Όμως όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, οι παραδοχές της ΔΕΗ αμφισβητούνται έντονα από τους επενδυτές οι οποίοι επιμένουν ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».  
Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι σαφώς προσανατολισμένη στην μάχη των Ευρωεκλογών και όλες οι κινήσεις της αφορούν το κλείσιμο υποθέσεων που μπορούν να εισφέρουν κάποιο πολιτικό όφελος και να διαμορφώσουν θετικό κλίμα για τις δράσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.
Ενδεικτικές αυτής της επιλογής ήταν η επικοινωνιακή προώθηση τόσο από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη όσο και από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, η θεμελίωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του υπουργού ΠΕΝ, αλλά και η προσπάθεια να προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής πριν την Κυριακή.

Αναμονή και από τους υποψήφιους επενδυτές

Όμως και οι υποψήφιοι επενδυτές φαίνεται ότι περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και κυρίως εάν αυτά θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις πριν οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους σε ότι αφορά την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων.
Στους υπολογισμούς τους προφανώς σταθμίζουν το σενάριο της προκήρυξης προώρων εκλογών τον Ιούνιο, αλλά και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό σε περίπτωση που επιλέξει να φθάσει έως το απώτατο συνταγματικό όριο για τη διενέργεια εκλογών, δηλαδή τον Οκτώβριο.
Με δεδομένο λοιπόν ότι όλα αυτά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν πριν το βράδυ της Κυριακής, το σενάριο του να ζητηθεί και νέα έστω ολιγοήμερη παράταση του διαγωνισμού είναι μάλλον πιθανό.
Πολύ δε περισσότερο που οι υποψήφιοι επενδυτές θα ήθελαν να έχουν στα χέρια τους ένα νέο, έστω και ελαφρώς βελτιωμένο, SPA ώστε να κινητοποιηθούν σήμερα και τη Δευτέρα για να εκδώσουν τις εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να συνοδεύσουν τις προσφορές τους.

πηγή: www.worldenergynews.gr              
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης