Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες Τσέχοι και Ιρλανδοί - «Κλειδί» η συμμετοχή

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες Τσέχοι και Ιρλανδοί - «Κλειδί» η συμμετοχή
Στην Τσεχία, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπαλαντέρ το αντισυστημικό Κόμμα των Πειρατών
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 24/5 οι ψηφοφόροι στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στην Ιρλανδία, για να αναδείξουν νέα μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών, μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον πλανήτη, συνεχίζεται και κορυφώνεται μεθαύριο Κυριακή.
Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Καταγράφονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών.
Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία και στην Ολλανδία κλήθηκαν στις κάλπες χθες, πάντως στις περισσότερες από τις 28 χώρες-μέλη η ψηφοφορία διεξάγεται την Κυριακή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Οι Τσέχοι μπορούν να ψηφίσουν σήμερα αλλά και αύριο Σάββατο.
Στην Ιρλανδία, τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν το βράδυ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για τους περισσότερους αναλυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν και κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν επί δεκαετίες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, θα παραλύσει σε περίπτωση υψηλών επιδόσεων ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων, που ως πρότινος παρέμεναν στο περιθώριο.
Το νέο ΕΚ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στον διορισμό των μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα κληθεί επίσης να επικυρώσει τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα, που θέλουν η ΕΕ να αναμορφωθεί και οι εθνικές κυβερνήσεις να ανακτήσουν εξουσίες, αναμένεται να δουν τις τάξεις τους να μεγεθύνονται, κατά τις δημοσκοπήσεις.
Ακόμη ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί αφορά τη συμμετοχή.
Οι αριθμοί των ψηφοφόρων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές είναι συνήθως χαμηλότεροι, πράγμα που ίσως ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιρροή των ευρωσκεπτικιστών, που αποπειρώνται να προσελκύσουν την ψήφο διαμαρτυρίας.
Στην περίπτωση της Τσεχίας, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μόλις ξεπέρασε το 18% το 2014. Στην Ιρλανδία, ανήλθε σε πάνω από 52%. Η συμμετοχή των Ιρλανδών ίσως είναι υψηλότερη φέτος, καθώς ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγεται δημοψήφισμα για τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τα διαζύγια.
Στην Τσεχία, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπαλαντέρ το αντισυστημικό Κόμμα των Πειρατών, που εμφανίζεται να πηγαίνει απρόσμενα καλά στις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης