Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος η May από την ηγεσία των Τόρις, πρωθυπουργός της Βρετανίας έως 7/6 - Φαβορί για τη διαδοχή ο Johnson - Tα σενάρια για το Brexit

tags :
Τέλος η May από την ηγεσία των Τόρις, πρωθυπουργός της Βρετανίας έως 7/6 - Φαβορί για τη διαδοχή ο Johnson - Tα σενάρια για το Brexit
Θα παραμείνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να οριστεί ο διάδοχος της στην προεδρία των Τόρις
(upd) Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May - εμφανώς συγκινημένη - ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο αδιέξοδο του Brexit.
Την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για το διάδοχο της, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson να εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί και να δηλώνει ότι η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο «no deal».
Η Theresa May θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις 7 Ιουνίου 2019, δηλαδή έως ότου γίνει η επιλογή του διαδόχου της.
Φαβορί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται ο Borris Johnson.
«Έκανα ό,τι μπορούσα για το Brexit και για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τheresa May από τη Downing Street.
Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία για την εκλογή νέου επικεφαλής αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η May θα υποδεχθεί ως πρωθυπουργός τον Aμερικανό πρόεδρο Donald Trump κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του Ιουνίου.
H αποτυχία της πρωθυπουργού να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί και την πολιτική «ταφόπλακα» για τη May, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα εκτιμάται ότι έχει υποστεί συντριβή.
Οι εκλογές στη Βρετανία διεξήχθησαν χθες Πέμπτη 23/5 και τα αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Κυριακή 26/5.
Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα Brexit του Farage συγκεντρώνει ποσοστά έως 38%, ενώ οι Συντηρητικοί της May καταποντίζονται στην 5η θέση, με ποσοστά 8-10%.


H May ανακοίνωσε την παραίτησή της με δάκρυα στα μάτια




Μ. Βρετανία: Ποιοι οι πιθανοί διάδοχοι της May – Προηγείται ο Boris Johnson

Τα σενάρια για τους πιθανούς διαδόχους της Theresa May στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατ’επέκταση στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας δίνουν και παίρνουν, αν και προβάδισμα φαίνεται πως διατηρεί ο Boris Johnson, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και από τους κορυφαίους πολιτικούς εκφραστές του Brexit το 2016.
Σύμφωνα με το Reuters, o Johnson αποτελεί το φαβορί για να διαδεχθεί τη May, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα αποχωρήσει από την  ηγεσία των Τόρις στις 7 Ιουνίου.
O Johnson επιβεβαίωσε τις φήμες που τον θέλουν να διεκδικεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
«Φυσικά και θα είμαι υποψήφιος για πρωθυπουργός» δήλωσε σήμερα (24/5/2019) λίγη ώρα μετά την παραίτηση της May.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Brexit επισημαίνοντας ότι «ενδεχομένως τη ΕΕ να συνεχίσει να είναι κατά της επαναδιαπραγμάτευσης» και τόνισε ότι πρέπει η Βρετανία να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο «no deal».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο Johnson είναι φαβορί για τη διαδοχή της May.
Η εξέλιξη αυτή, και εφόσον επιβεβαιωθεί από τη μακρά εκλογική διαδικασία στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος θα συνεπάγεται ότι η Μ. Βρετανία θα ακολουθήσει μια πολύ πιο επιθετική τακτική και στρατηγική απέναντι στην ΕΕ όσον αφορά το Brexit.
Είναι προφανές πως με τον Boris Johnson στην πρωθυπουργία, το ζήτημα του Brexit θα εξελιχθεί σε ένα συγκρουσιακό θέμα μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια είτε να υπάρξει περαιτέρω αναβολή του Brexit είτε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, όπως π.χ. πρόωρες εκλογές.
Πέρα από το όνομα του Johnson (οι εταιρείες στοιχημάτων του δίνουν ποσοστό νίκης 40%), ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοι ο Dominic Raab (στο 14% η πιθανότητα νίκης του), υπέρμαχος του Brexit που είχε διατελέσει και υπουργός Brexit, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Michael Gove, η Andrea Leadsom η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt, οι οποίοι και οι τρεις, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, έχουν ο καθένας 7% πιθανότητα να αναλάβουν την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία.
Στους πιθανούς διαδόχους είναι η υπουργός Άμυνας, Penny Mordaunt, o Rory Stewart, γραμματέας Διεθνούς Ανάπτυξης (στο 4% η πιθανότητα νίκης) και ο υπουργός Εσωτερικών, Sajid Javid (3%).

Τα σενάρια για το Brexit

Η παραίτηση της May και η ενεργοποίηση της διαδικασίας για την ανάδειξη του προσώπου που θα την διαδεχθεί στην ηγεσία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας θα έχει ως συνέπεια να καθυστερήσει και άλλο το ζήτημα του Brexit, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει πώς και πότε θα γίνει, αλλά ακόμα και το εάν θα γίνει.
Είναι πολύ πιθανό ο διάδοχος της May να θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες τη συμφωνία που πέτυχε η May το Νοέμβριο του 2017.
Αν και οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση, είναι πολύ πιθανό σενάριο να υπάρξει μια ακόμα αναβολή του Brexit (σημειώνεται ότι έχει δοθεί παράταση στη Μ. Βρετανία έως τις 31/10) καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει ένα άτακτο Brexit.
Ωστόσο, και ανάλογα με την εντολή που θα λάβει ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και σε συνδυασμό και με το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το σενάριο μιας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.
Το σενάριο αναβολής του Brexit μάλλον χάνει έδαφος, καθώς ο διάδοχος της May αναμένεται να είναι σκληρός υπέρμαχος της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Για να έχει βάση αυτό το σενάριο, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να αναλάβουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν ζήτημα δημοψηφίσματος, πρόταση πάντως που έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οι Βρετανοί βουλευτές τουλάχιστον με αυτήν την σύνθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι αντιδράσεις

Αμετακίνητη στις θέσεις της όσον αφορά το Brexit εμφανίζεται η Κομισιόν, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
«Η θέση της ΕΕ για το Brexit δεν αλλάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Κομισιόν έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι η συμφωνία για το Brexit δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση.
«Το σκληρό Brexit φαίνεται σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί, τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, ενώ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε «οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά το Brexit στις 28 Μαΐου».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν θα προσφέρει καλύτερη συμφωνία για το Brexit στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, εξέφρασε την άποψη ότι η Theresa May έπραξε σωστά που παραιτήθηκε, τονίζοντας ότι όποιος αντικαταστήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα πρέπει να προκηρύξει άμεσα εκλογές.
«Αποδέχθηκε τώρα αυτό που η χώρα γνωρίζει εδώ και μήνες: δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε εκείνη ούτε το διαιρεμένο και σε αποσύνθεση κόμμα της», δήλωσε ο Corbyn.
«Το Συντηρητικό Κόμμα έχει αποτύχει εντελώς στο θέμα του Brexit και δεν είναι σε θέση να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων ή να αντιμετωπίσει τις πιο επιτακτικές τους ανάγκες.
Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Συντηρητικοί δεν παρέχουν λύσεις στις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας», συνέχισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
«Όποιος γίνει ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών, θα πρέπει να αφήσει τον κόσμο να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, μέσω άμεσων Γενικών Εκλογών», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.
Από την πλευρά του, ο Nigel Farage, ο επικεφαλής του κόμματος «Brexit» της Βρετανίας, τόνισε ότι η May έκρινε εσφαλμένα τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της.
«Είναι δύσκολο να μην συμπάσχει κανείς με την κ. May, αλλά πολιτικά έκρινε εσφαλμένα τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της», ανέφερε ο Farage σε δήλωσή του.
«Δύο ηγέτες των Τόρις έχουν ήδη φύγει, των οποίων τα ένστικτα ήταν φιλοευρωπαϊκά.
Είτε ένα κόμμα παίρνει το μάθημά του είτε πεθαίνει», πρόσθεσε ο Farage.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, δήλωσε, πάντως, πως η συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit παραμένει στο τραπέζι.
Με τη σειρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Leo Varadkar, προειδοποίησε ότι η εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία ίσως οδηγήσει σε μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις του Brexit, που θα μπορούσε να είναι «πολύ επικίνδυνη» για την Ιρλανδία.
«Ίσως δούμε την εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού που θέλει να αρνηθεί τη συμφωνία αποχώρησης και να πάει σε μια ‘μη συμφωνία’ ή ίσως ακόμα δούμε μια νέα βρετανική κυβέρνηση που θέλει να δει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ και να πάει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Varadkar.
Από την πλευρά της Ισπανίας, η ασκούσα χρέη εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης, Isabel Celaa, δήλωσε ότι ένα σκληρό Brexit μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί.

«Ψύχραιμη» η αντίδραση της αγοράς

«Ψύχραιμα» αντιδρούν οι βρετανικές μετοχές και η στερλίνα στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,5% στις 7.268 μονάδες, ενώ η στερλίνα καταγράφει οριακές μεταβολές.
«Η ανακοίνωση της May… δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που τελικά να είναι αρνητικές για το κλίμα στη βρετανική αγορά», δήλωσε ο Seema Shah, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Principal Global Investors.
«Σε αυτή τη φάση τα ακραία αποτελέσματα είτε μιας μη συμφωνίας είτε του να μην επισυμβεί το Brexit φαίνονται πιο πιθανά από ένα Brexit διαχειριζόμενου με διαπραγματεύσεις».
Η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,269 δολ., ενώ το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι της στερλίνας, στις 88,28 πένες.


Στην αγορά καταγράφονταν διακυμάνσεις καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες ο διάδοχος της May να είναι ένας ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, κάτι που αυξάνει την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
«Η λίρα μπορεί προσωρινά να πάρει μια ανάσα, αλλά τώρα μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθεί ο διάδοχός της», δήλωσε αναλυτής από την MAF Global Forex.
Όσο δεν υπάρχει σαφήνεια για το ποιος θα είναι ο διάδοχός της, οι αγορές ανησυχούν ότι μια σκληρότερη στάση με την ΕΕ ίσως οδηγήσει τους επενδυτές να γίνουν πιο αρνητικοί για τις προοπτικές της λίρας τους επόμενους μήνες.

 Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Την ημερομηνία αποχώρησης της από το πρωθυπουργικό αξίωμα της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 24/5 η Theresa May, η οποία βρίσκεται στο «στόχαστρο» πολλών βουλευτών του κόμματος της κυρίως για τους έως τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση του Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συμφωνία, στην οποία η May κατέληξε με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το Brexit, απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό Κοινοβούλιο ενώ χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών για μια συμφωνία σχετικά με το Brexit που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από τους Βρετανούς βουλευτές.
Κατόπιν όλων αυτών των χειρισμών, η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της May έχει κορυφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος της και η αποχώρηση της είναι επιβεβλημένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC επικαλούμενο κορυφαίο υπουργό, η May θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης της από την Downing Street κατά τη συνάντηση της με τον Graham Brady πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρικών.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η πιθανότερη ημερομηνία για την επίσημη έναρξη της κούρσας διαδοχής της May αναμένεται να είναι η 10η Ιουνίου.
Σημειώνεται πως η May θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του διαδόχου της στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης