Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το μήνυμα που έστειλε το ΧΑ και ποιες μετοχές του ΧΑ γίνονται ελκυστικότερες με τα κέρδη του 2019

tags :
Το μήνυμα που έστειλε το ΧΑ και ποιες μετοχές του ΧΑ γίνονται ελκυστικότερες με τα κέρδη του 2019
Το p/e για το 2019 θα μπορούσε να βελτιωθεί στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα εξαμήνου
Ισχυρό μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και φιλοεπενδυτική κυβέρνηση έστειλε το ΧΑ αμέσως μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές αλλά και την προκήρυξη εθνικών εκλογών στο τέλος Ιουνίου.
Αναλυτές σχολίασαν πως η απομάκρυνση του κινδύνου για δημοσιοοικονομικό εκτροχιασμό (αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο) αποτελεί θετική εξέλιξη και αποτυπώθηκε και στα ομόλογα και στις μετοχές.
Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί θετική εξέλιξη για την αγορά μετοχών και είναι το πρώτο βήμα για βελτίωση των εταιρικών κερδών.
Οι επενδυτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα μετοχές όπως τραπεζών, κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και μετοχές που σχετίζονται με μεγάλα επενδυτικά πλάνα που έχουν μείνει στα χαρτιά.
Η πορεία των μετοχών της Lamda Development και του ΟΛΠ είναι χαρακτηριστική.
Η αγορά ποντάρει σε ξεκλείδωμα των επενδύσεων για τα δύο project (Ελληνικό και λιμάνι Πειραιά) τα οποία θα δώσουν ώθηση συνολικά στην ελληνική οικονομία.
Η ΔΕΗ επίσης κατέγραψε ράλι καθώς η αγορά ποντάρει σε σχέδιο διάσωσης από τη νέα κυβέρνηση.
Από την άλλη το ερώτημα είναι αν οι αποτιμήσεις στο ΧΑ μπορούν να υποστηρίξουν σημαντική περαιτέρω άνοδο.
Η γενική εικόνα των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2019 είναι ότι δε θα έχουν σημαντική βελτίωση έναντι του 2018, ώστε το p/e της αγοράς να εμφανίσει σημαντική βελτίωση.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν και οι ενδείξεις ότι οι εκτιμήσεις έχουν περιθώριο αναβαθμίσεων εκτός και αν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου 2019 εκπλήξουν θετικά, οπότε και ίσως οι αναλυτές να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη χρήση 2020, όπου θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια από την υλοποίηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.
Το p/e της αγοράς όπως είχε καταγραφεί από την ανάλυση των αποτελεσμάτων έτους 2018 της Beta ΑΧΕΠΕΥ είναι στις 19 φορές και με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής πέφτει στο 17,27% για τις μετοχές που παρακολουθεί.
Για τη χρήση του 2020 υποχωρεί στις 14,48 φορές με τα τωρινά δεδομένα.
Σύμφωνα με Eurobank, η οποία παρακολουθεί 21 μετοχές που η αποτίμησή τους αντιστοιχεί στο 80% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ το εκτιμώμενο p/e για το 2019 είναι στις 23,3 φορές και πέφτει στις 20,2 φορές για το 2020.
Οι εκτιμήσεις της IBG είναι χαμηλότερες και δίνουν p/e 15,8 φορές για το 2019 και 13,5 φορές για το 2020 σε επίπεδο γενικού δείκτη.
Η μετοχή που θα γίνει φθηνό το 2019 είναι αυτή της Ελλάκτωρ όπου σύμφωνα με τη Beta θα εμφανίσει κέρδη από ζημιές και θα παίζει με p/e 8,8.
Πιο ελκυστικός θα γίνει ο ΟΠΑΠ, με το p/e να υποχωρεί στις 14 φορές από 19,01 το 2018 και η Fourlis καθώς τα κέρδη θα δίνουν p/e 13,2 φορές από 17,4 φορές.
Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν η Τιτάν θα μειώσει το p/e της στις 13,1 φορές από 27,2 φορές και η Lamda στις 5,9 φορές από 12,26 φορές.
Η Πλαίσιο εκτιμάται ότι παίζει 7,5 φορές τα κέρδη του 2019 έναντι 23 φορές τα κέρδη του 2018.
Φθηνή σε όρους p/e ήταν και παραμένει η Autohellas, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η ΕΥΑΘ και η Aegean.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ εκτιμάται ότι θα έχει μικρή κερδοφορία και το 2019 και θα μειωθεί σημαντικά το p/e της σε μονοψήφιο και κάτω από 7 φορές το 2020.
Η Τέρνα Ενεργειακή από 19 φορές το 2018 θα μειωθεί το p/e της στις 14 φορές το 2019.
Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα είναι η προσδοκία για καλύτερη ανάπτυξη, ώθηση στην οικονομία από αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις και υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών πλάνων.
Τότε οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2020 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σημαντικά.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης