Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Δικαιολογημένα τα χαμηλά επιτόκια - Δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τα αδύναμα τραπεζικά κέρδη

tags :
Villeroy (ΕΚΤ): Δικαιολογημένα τα χαμηλά επιτόκια - Δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τα αδύναμα τραπεζικά κέρδη
Τα χαμηλά επιτόκια δικαιολογούνται από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Francois Villeroy, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ
Τα χαμηλά επιτόκια δικαιολογούνται από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και ο αντίκτυπός τους στην κερδοφορία των τραπεζών δεν θα πρέπει να μεγαλοποιείται, δήλωσε σήμερα (28/5/2019) ο Francois Villeroy, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι εξετάζει την ανάγκη μετριασμού του αντίκτυπου του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων στα κέρδη των δανειστών.
Όπως σημειώνει το «Reuters», με αρνητικό το καταθετικό επιτόκιο, οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν για να «σταθμεύσουν» μετρητά στην ΕΚΤ, κάτι που, όπως λένε, βλάπτει την κερδοφορία τους όσο περισσότερο η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.
«Η διατήρηση ενός περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων είναι απολύτως δικαιολογημένη και αναγκαία λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Villeroy.
Ο Villeroy τόνισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα των επιπτώσεων των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες δεν πρέπει ούτε να αγνοηθεί ούτε να διογκωθεί.
«Θα ήταν υπερβολή... να πούμε ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα κέρδη βρίσκονται υπό πίεση: η νομισματική πολιτική έχει επίσης ευνοϊκές επιπτώσεις για τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους κινδύνου και της αύξησης του όγκου δανεισμού», δήλωσε ο Villeroy.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας παρότρυνε επίσης τις τράπεζες να εφαρμόσουν στρατηγικές αναδιάρθρωσης που να επικεντρώνονται στην τεχνολογική καινοτομία, τον έλεγχο του κόστους και τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης