Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα όρια της υπερβολής τράπεζες και αγορά, η RWC αγοράζει Eurobank – Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ να μην εξελιχθεί σε νέα φούσκα στις μετοχές

Στα όρια της υπερβολής τράπεζες και αγορά, η RWC αγοράζει Eurobank – Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ να μην εξελιχθεί σε νέα φούσκα στις μετοχές
Το βραχυχρόνιο ράλι δικαιολογείται λόγω της νίκης της ΝΔ αλλά από εδώ και πέρα το ρίσκο αυξάνεται… - Προσεχώς πλησιάζουμε τα όρια της φούσκας.
Το διήμερο ράλι που οδήγησε το χρηματιστήριο +8,55% πλησίον των 800 μονάδων με τζίρο 525 εκατ ευρώ ήταν απόρροια της θετικής απόκρισης των επενδυτών στην μεγάλη νίκη της ΝΔ.
Η νίκη της ΝΔ που είναι πιο φιλική στις αγορές σε συνδυασμό με τις ετεροχρονισμένες κινήσεις αμερικανικών funds είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα σημαντικό ράλι στο χρηματιστήριο.
Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ, σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις στον δείκτη MSCI και αναβάθμιση της Εθνικής καθώς και η προσπάθεια επανατιμολόγησης του ελληνικού κινδύνου που μειώνεται έχει ως αποτέλεσμα…το χρηματιστήριο να φθάσει στις 800 μονάδες και δυνητικά στις 850 μονάδες.
Σήμερα ειδικά δύο τράπεζες ξεχώρισαν
-Η Eurobank γιατί η RWC Asset Advisors είναι διαχειριστής επενδύσεων σε διάφορα funds και έχει αποκτήσει 114,32 εκατ μετοχές και εσχάτως αγόρασε άλλες 20-30 εκατ μετοχές με βάση πληροφορίες.
-Η Πειραιώς επίσης πρωτοστατεί στο ράλι η μετοχή έφθασε στα 2,5 ευρώ ή 1,1 δισεκ. κεφαλαιοποίηση επειδή την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσει ότι μεταβιβάζει προς διαχείριση 28 δισεκ. NPEs με 1200 εργαζόμενους της Πειραιώς έναντι 320 εκατ.
Παράλληλα θα εκδώσει και ομολογιακό tier 2 ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 9%.
Οι τράπεζες έχουν πλέον συνολική χρηματιστηριακή αξία 8,4 δισεκ. ευρώ με την Eurobank στα 3 δισεκ. διαμορφώνοντας την σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,6 μετά την ολοκλήρωση της φάσης μετασχηματισμού και εξυγίανσης.
Υπάρχει κίνδυνος λοιπόν η ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ να εξελιχθεί σε φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς τα βασικά προβλήματα στην οικονομία και στις τράπεζες δεν έχουν επιλυθεί.
-Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος μπορεί να αυξάνεται 4% σε ετήσια βάση αλλά αυτό δεν είναι σαφές εάν μπορεί να επιτευχθεί, ούτε ο τρόπος.
-Το να δημιουργείται μια προσδοκία στο χρηματιστήριο, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις φούσκας και υπερβολών χρήζει προσοχής.
Η θετική προεξόφληση είναι καλοδεχούμενη για το χρηματιστήριο αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι επενδυτές αποδεικνύει ότι έχουν μνήμη χρυσόψαρου.
-Οι τράπεζες ακόμη και εάν υλοποιήσουν όλα τα σχέδια τους Eurobank με Cairo και FPS, η Πειραιώς με την RBU και η Alpha bank με σχέδιο μείωσης των NPEs δηλαδή για κόκκινα δάνεια άνω των 65 δισεκ. το πρόβλημα των τραπεζών δεν έχει επιλυθεί.
Η κεφαλαιακή ανεπάρκεια είναι υπαρκτή και το κυριότερο χωρίς νέα κεφάλαια πως οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 4% σε ετήσια βάση;
-Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα ομόλογα το 10ετές υποχώρησε στο 3% για να σταθεροποιηθεί στο 3,17% όταν το αντίστοιχο Ιταλικό – της 3ης οικονομίας της ευρωζώνης – διαμορφώνεται στο 2,70%.

Διαμορφώνεται ένα σκηνικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φούσκα στα ελληνικά assets.
Το βραχυχρόνιο ράλι δικαιολογείται λόγω της νίκης της ΝΔ αλλά από εδώ και πέρα το ρίσκο αυξάνεται…
Προσεχώς πλησιάζουμε τα όρια της φούσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης