Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ύφος της εξουσίας

tags :
Το ύφος της εξουσίας
Ο Νίκος Φίλης εντόπισε μία από τις βασικές αιτίες της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ
Μουδιασμένα τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησαν τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μαϊου, καθώς κανείς δεν περίμενε το μεγάλο εύρος της νίκης που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία.
Η ψήφος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ήταν τόσο ηχηρή, που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έμεινε πραγματικά εμβρόντητος μπροστά στον εκλογικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική αλλαγή, γεγονός που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να συρθεί σε εκλογές στις 7 Ιουλίου, με την ήττα να μοιάζει προδιαγεγραμμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο δεύτερος μεγάλος πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η διαφορά των 9,5 μονάδων από το πρώτο κόμμα είναι συντριπτική και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Το μεγάλο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το κόμμα, είναι που οφείλεται η ηχηρή αποδοκιμασία.
Οπωσδήποτε το γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών ήταν η πρώτη μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ψηφοφόρους ώστε να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετέτρεψε την εκλογική αναμέτρηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, υπό την πίεση βέβαια της ΝΔ.
Το γεγονός ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε εν μέσω εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα που δεν πίστευε,  προφανώς συνέβαλε στην εκλογική του συντριβή.
Όλα τα κόμματα εξουσίας που εφάρμοσαν τα μνημόνια στην Ελλάδα, έγιναν δέκτες ισχυρής αποδοκιμασίας στην κάλπη.
Παρότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να διανείμει μέρος του υπερπλεονάσματος στους οικονομικά ασθενέστερους, η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την περικοπή του ΕΚΑΣ.
Ωστόσο, πέραν των μνημονιακών πολιτικών και των αμιγώς οικονομικών ζητημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει σε μεγάλο βαθμό «το ύφος της εξουσίας», αλλά και την επιλογή μιας παλαιοκομματικής εκστρατείας παροχών τις παραμονές των εκλογών.
Το ζήτημα του ύφους άλλωστε δεν αποτελεί διαπίστωση μόνο των ψηφοφόρων ή των πολιτικών αναλυτών, αλλά εκφράστηκε δια στόματος ενός κορυφαίου στελέχους του κόμματος.
«Το θέμα του ύφους της εξουσίας, είναι ένας από τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ.
«Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μία απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση», όπως εξήγησε.
Ερωτώμενος σχετικά ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, παραδέχθηκε στο ραδιόφωνο News 24/7 ότι «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων».
Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι ψηφοφόροι (κυρίως όσοι προέρχονται από τους κόλπους της αριστεράς) δεν συγχώρησαν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του την αλαζονεία, η οποία εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από δηλώσεις, όσο και από συμπεριφορές.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε προεκλογικά ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο» να χάσει τις εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προεξοφλώντας τις επιλογές του εκλογικού σώματος, συμπεριφορά εντελώς ξένη στις αξίες και το ήθος της αριστεράς.
Και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον Αλέξη Τσίπρα εν όψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ύφος και το ήθος στελεχών όπως του Παύλου Πολάκη ή πιο μετριοπαθών συμπεριφορών όπως του Νίκου Φίλη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η πρώτη επιλογή είναι σαφές ότι αποδοκιμάστηκε πλήρως στην κάλπη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης