Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Λόγω ξένων αγορών και υπεραποδόσεων διορθώνει

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Λόγω ξένων αγορών και υπεραποδόσεων διορθώνει
ΑΓΟΡΑ: Η αισιοδοξία κυριαρχεί και έχει λόγους βάσιμους. Η αγορά θα αποκτήσει φιλοεπενδυτική κυβέρνηση και για να μην κρυβόμαστε, αν έχει ισχυρή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να προχωρήσει θέματα και να κάμψει αντιδράσεις.

Πρέπει να γίνουν πολλά. Στελέχη της αγοράς είναι από τώρα πεπεισμένοι ότι θα γίνουν όσα δεν έγιναν. Εμείς κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Το κράτος όπως χτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες δεν αλλάζει εύκολα.

Πρέπει να υπάρξει σχέδιο, αποφασιστικότητα και μία ομάδα ικανών ανθρώπων πρόθυμων να πάρουν σκληρές αποφάσεις. Δεν γίνεται να κυβερνάνε τη χώρα τα μικροσυμφέροντα και αυτοί που έχουν τους ψήφους.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το χρηματιστήριο λοιπόν με αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να δει τις 1000 μονάδες. Αν όμως γίνουν αυτά που πρέπει, οι 1.000 μονάδες θα είναι απλά η αρχή. Ξαναγράφουμε πως κρατάμε μικρό καλάθι.

Λέμε και ξαναλέμε για το Ελληνικό. Ναι, τόσο κρίσιμο είναι. Όπως κρίσιμες είναι και οι επενδύσεις στον ΟΛΠ, οι αποκρατικοποιήσεις, το αεροδρόμιο στην Κρήτη και ο ΒΟΑΚ. Να έρθουν επενδύσεις να μοιραστούν τα φορολογικά βάρη σε περισσότερους και να παραχθούν περισσότερα, ώστε τελικά να μειωθούν.

Για σήμερα επομένως δεν έχει και πολύ σημασία τι θα γίνει. Παίζει και η διόρθωση λόγω των ξένων και η συσσώρευση αλλά και η δοκιμασία των 800 μονάδων. Καταλαβαίνετε πως τα κέρδη στις τράπεζες είναι μεγάλα, αλλά αν οι εντολές παραμείνουν μεγάλες, τότε θα δούμε καλύτερα επίπεδα. Το σημαντικό είναι το πως θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες εβδομάδες.

Στο άνοιγμα λόγω εμπορικού πολέμου και πτώσης ευρωπαϊκών αγορών, ξεκίνησε με απώλειες κοντά στο 1% αλλά με καλές διαθέσεις. Μπαίνουν παντελόνι κάποια κέρδη και δίνονται ευκαιρίες για τοποθετήσεις από άλλα χαρτοφυλάκια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υποχωρεί 3,5% η Πειραιώς αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών και περίπου 3% η Eurobank. Μικρότερες και κάτω του 2% είναι οι απώλειες στις άλλες τράπεζες.

ΔΕΗ: Στα 1,60 ευρώ η μετοχή με απώλειες 2% αλλά και με όγκο 12 χιλ. τεμάχια.

MOTOR OIL: Εντυπωσίασε τους αναλυτές καθώς τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων. Στα 23,40 ευρώ ξεκίνησε η μετοχή με άνοδο 1,29% και όγκο 13 χιλ. τεμάχια.

REVOIL: Η στήλη έχει αδυναμία στη συγκεκριμένη εταιρεία, λόγω βασικού μετόχου και διοίκησης φυσικά. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύει μας κάνουν να τη συμπαθούμε περισσότερο.

Στο πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 187 εκατ. ευρώ από 178,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στις 910 χιλ. ευρώ από 550 χιλ. ευρώ. Νέα πρατήρια εντάχθηκαν στο δίκτυο και μείωσε περίπου 900 χιλ. ευρώ το δανεισμό. Το δεύτερο τρίμηνο σημειώνεται στην ανακοίνωση πως πηγαίνει καλά.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Η μετοχή πήγε στο όριο που είχαμε θέσει και έγραψε τα 1,80 ευρώ. Η διόρθωση από τα υψηλά της λόγω αποτελεσμάτων ήταν καλή αν και υπερβολική αφού άλλες εισηγμένες δεν έχουν ούτε τα μισά της χαρίσματα.

Τώρα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1,90 ευρώ με αποτίμηση 83,5 εκατ. ευρώ και χαμηλό όγκο συναλλαγών.

ΕΥΔΑΠ: Άφησε πίσω της τιμές με το 5 μπροστά και ορθά έπραξαν οι αγοραστές. Εταιρεία χωρίς τραπεζικό δανεισμό με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και φυσικά μονοπώλιο στην Αθήνα. Μπορεί να πετύχει μέσω επενδύσεων περισσότερα.

ΕΥΑΘ: Περιμένουμε να μάθουμε το τι θα γίνει στη γενική συνέλευση μετά την επιστολή της SUEZ, όπου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις προσλήψεις, αφού μάλλον εκτιμά πως δεν έχουν προσφέρει κάτι ένα χρόνο μετά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης