Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Πράσινο φως» για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

«Πράσινο φως» για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
Εγκρίθηκε η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ειδικών Χώρων Εποπτευόμενης χρήσης Ναρκωτικών έδωσε το υπουργείο Υγείας, αφού δημοσιοποίησε την υπουργική απόφαση έπειτα από ένα διάστημα δημόσιας διαβούλευσης.
Η υπουργική απόφαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), των ζητημάτων στελέχωσης και στέγασης, της δημιουργίας, τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών τους.
Με βάση τις ρυθμίσεις τους ειδικούς χώρους μπορούν να δημιουργήσουν μόνο οι εγκεκριμένοι φορείς που προβλέπονται σε νόμο του 2013 όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, και δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία (Αθηνών και Θεσσαλονίκης).
Οι χώροι θα λαμβάνουν άδεια από τον υπουργό Υγείας και θα είναι υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού και με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.
Επίσης θα διατίθεται κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, συμβουλευτική ενημέρωση για ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.
Οι χώροι θα διαθέτουν έως 12 θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, θα λειτουργούν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά και θα διαθέτουν ευδιάκριτα σημεία εισόδου, στα οποία τοποθετείται ειδική σήμανση.
Επίσης θα τηρείται Μητρώο Καταγραφής των Ληπτών Υπηρεσιών, με σκοπό την πλήρη καταγραφή όλων των στοιχείων τους ώστε να υπάρχει συνεχής φροντίδα και στατιστική ενημέρωση για τα περιστατικά.
Να σημειωθεί ότι οι λήπτες των υπηρεσιών πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να μην παρακολουθούν πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης ή θεραπείας με υποκατάστατα και δεν πρέπει να συνοδεύονται από ανηλίκους κατά την επίσκεψη τους στους χώρους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης