Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πεδίο πολιτικής μάχης η Δικαιοσύνη - Όχι στη συναίνεση που ζήτησε η κυβέρνηση από τη ΝΔ - Έντονες αντιδράσεις των δικαστών

Πεδίο πολιτικής μάχης η Δικαιοσύνη - Όχι στη συναίνεση που ζήτησε η κυβέρνηση από τη ΝΔ - Έντονες αντιδράσεις των δικαστών
Δεν ισχύουν δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Παυλόπουλο να λέει ότι δεν θα υπογράψει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα
(upd) Στα ύψη παραμένει η αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη, καθώς μετά τον ορισμό των βουλευτικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρατείνει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου να είναι εκείνη που θα ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης μια και η θητεία της ολοκληρώνεται τυπικά στις 30
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποία ζητά τη συναίνεση του για τις  αλλαγές στη διοίκηση του Αρείου Πάγου.
Η απάντηση κατέφθασε από τον κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσει.
Ακολούθησε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία το γραφείο του πρωθυπουργού, κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν ενδιαφέρεται διόλου για τη συναίνεση.
Από την πλευρά του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, μέσω συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ επιθυμεί τη Δικαιοσύνη υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης».
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο όπως αναφέρεται, εξακολουθεί να διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες του δεδομένου ότι δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές.

Η επιστολή Καλογήρου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην επιστολή του ο υπουργός αναφέρεται στο θέμα της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνοντας την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής.
«Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» καταλήγει η επιστολή.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο «προσκλητήριο» του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, αναφορικά με τις αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις των δικαστών.
Η ΝΔ απάντησε στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Καλογήρου, μέσω του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος, Ν. Παναγιωτόπουλου.
Στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.  
Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών.
Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.   
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές.
Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.
ΥΓ. Σας παραπέμπουμε και στη σχετική νομική αρθρογραφία:
Ν.Αλιβιζάτος, Καθημερινή 28/5
Α. Μανιτάκης, Καθημερινή 28/5
Μ.Σταθόπουλος Κathimerini.gr 28/5
Α.Καραμπατζός, Τα Νέα 29/5
Ν.Παπασπύρου, Τα Νέα 30/5
Κ. Μποτόπουλος Τα Νέα 30/5

Καλογήρου: Οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ επιθυμεί τη Δικαιοσύνη υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης  

"Οι μάσκες έπεσαν", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος, με την οποία του ζητούσε να υπάρξει συναίνεση στην διαδικασία τοποθέτησης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Η αρνητική απάντηση της η ΝΔ στην επιστολή, με την οποία επιδιώκεται να υπάρξει θεσμική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Εξήγησε ότι το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, όπως πρέπει και μπορεί.

Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται διόλου για τη συναίνεση

Απάντηση εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει μία συναινετική διαδικασία αναφορικά με την επιλογή των νέων προέδρων κορυφαίων δικαστικών θεσμών.
Στην απάντησή του το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία διάθεση να επικρατήσει η συναίνεση.
Όπως τονίζεται «Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
 Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει  η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας.
 Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ.  Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή,  δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;
Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».


Η διάψευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Διαψεύδει η Προεδρία της Δημοκρατίας δημοσιεύματα που θέλουν τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει ή να έχει κάνει παρέμβαση σχετικά με την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κίνηση στην οποία αντιδρά σφόδρα η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για αντιθεσμική ενέργεια.
Από την Προεδρία της Δημοκρατίας υποστηρίζουν πως ο κ.Παυλόπουλος ούτε έχει συναντηθεί ούτε έχει μιλήσει με τον κ.Τσίπρα για το εν λόγω θέμα.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ΠτΔ να μην υπογράφει το προεδρικό διάταγμα που θα επικυρώσει την κυβερνητική επιλογή των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η αντίδραση των εισαγγελέων

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκάλεσε η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελεών θεωρεί απαξιωτική για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια και τάσσεται υπέρ της πολιτικής συναίνεσης που όπως αναφέρει «θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία».
 
Η ανακοίνωση

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων αναφέρονται τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή
-την απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την παρούσα κυβέρνηση  ή την επόμενη λόγω της αναγγελθείσας προκήρυξης πρόωρων εκλογών και
-τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία αβάσιμα υποστηρίζεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διευκολύνει με την παραίτησή της, πριν τη λήξη της θητείας της, την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την παρούσα κυβέρνηση, συνδέοντας αυτή της την ενέργεια με ανύπαρκτα ωφελήματα που δήθεν έχει λάβει συγγενικό της πρόσωπο
-καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού  αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν  να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων και
-υποστηρίζει κάθε  επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων  που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας»

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Σε συνέχεια της χθεσινής κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης.
«Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας αποφασίζει με διάγγελμα να παραδεχτεί ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του λαού και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, είναι προφανές σε όλους ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα, αν ορίσει τους δικαστές εντός της προεκλογικής περιόδου» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.
«Στην κοινή λογική είναι εμφανές ότι θέλει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.
 Αν η κυβέρνηση χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να ορίσει τους ανώτατους δικαστές λίγο πριν από το πολιτικό της τέλος, τότε ο απλός πολίτης τι έχει να περιμένει από τη Δικαιοσύνη;
Τι να περιμένουν οι συμπολίτες μας που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους, περιμένοντας μήνες και χρόνια να δικαστούν οι υποθέσεις τους;
 Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ορίσει επί πέντε μήνες προέδρους του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έτσι ώστε να μείνει ως μοναδική κεφαλή της Δικαιοσύνης η κα Θάνου και εκ του Συντάγματος να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός και ακολούθως σύμβουλος του κ. Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενους στον στόχο της ΝΔ στις εκλογές, ο κ. Κικίλιας είπε ότι αυτός δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς, αλλά με την ουσία.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν παίζει κανένα θεσμικό παιχνίδι με τη Δικαιοσύνη.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και σπάζοντας το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Παπαδόπουλος έκανε λόγο «έλασσον» ζήτημα μπροστά στα «μεγάλα ζητήματα μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης ιδεών, για αυτά που πραγματικά αφορούν το λαό και τη πορεία της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης