Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Θεαματικό κλείσιμο εβδομάδας, μήνα, πενταμήνου

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Θεαματικό κλείσιμο εβδομάδας, μήνα, πενταμήνου
ΑΓΟΡΑ: Δεν φοβάται και το έδειξε. Και διόρθωσε ενδοσυνεδριακά λόγω και των διεθνών εξελίξεων και μπήκαν μεγάλες εντολές και σάρωσαν την προσφορά. Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και με εξαιρετική άνοδο όλη την εβδομάδα.

Εξαιρετικός και ο Μάιος και εξαιρετική η απόδοση του έτους. Τα ομόλογα υποχωρούν και η αγορές πανηγυρίζουν. Είναι τέτοια η θετική επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος και η προοπτική της αυτοδυναμίας στις εθνικές που δίνουν τρομακτική ώθηση στις τιμές των μετοχών.

Σε τράπεζες και ΔΕΗ τα περισσότερα κέρδη και σήμερα, αλλά ξεχώρισαν και άλλες μετοχές. Η μεγάλη ευνοημένη είναι η ΕΧΑΕ και έχει αποτυπωθεί η αύξηση του τζίρου στην αποτίμηση της μετοχής. Κινήθηκε καλά και ο ΑΔΜΗΕ αν και έκλεισε λίγο μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Η άνοδος τον Μάιο είναι στο 7,37%, την εβδομάδα 13,4% και από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 35,4%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης στο +3,5% και η Εθνική στο +6,5%. Ακολούθησε με καλή άνοδο και η Πειραιώς και έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Σε υψηλό ημέρας και η Eurobank που γύρισε στο κλείσιμο το πρόσημο σε θετικό. Η Alpha επίσης σε υψηλό ημέρας με άνοδο 5,6%.

ΔΕΗ: Λίγο κάτω από τα 2 ευρώ στο κλείσιμο και με υψηλό ημέρας τα 2,18 ευρώ. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή, ξεπέρασε τα 2,7 εκατ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 461 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Έβγαλε καλά αποτελέσματα και έχει μείνει πίσω. Πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 1,9580 ευρώ αλλά έκλεισε στα 1,87 ευρώ με άνοδο 3,89%.

COCA COLA: Δεν την είχε ανάγκη η αγορά, επομένως δε χρειάστηκε να βάλει πλάτη. Έκλεισε στα 31,99 ευρώ με απώλειες 1,14%.

ΑΠΟΨΕΙΣ (απάντηση): Αυτά τα «όποιος αγοράζει φθηνά δε χάνει» ή «αγόρασε στον πανικό και πούλα στην ευφορία» ξέρετε δεν έχουν και ιδιαίτερη εφαρμογή. Όλα επιβεβαιώνονται μετά. Τι φθηνά δηλαδή. Ξέρουμε τι θα γίνει στα κέρδη σε ένα χρόνο ή στα άυλα, ή στις απαιτήσεις κτλ;

Υπάρχουν μετοχές που είναι ξεκάθαρα φθηνές αλλά κάτι μπορεί να γίνει και να γίνουν φθηνότερες. Ναι για παράδειγμα θεωρούμε τον ΑΔΜΗΕ φθηνό. Θα μπορούσε να βγει κάποιος μεγάλος να πουλήσει, γιατί βρήκε κάτι άλλο να αγοράσει και να τον πάει 10% πιο κάτω.

Τα μεγέθη που βλέπουμε είναι σαν τις δημοσκοπήσεις. Απεικονίζουν μία εικόνα σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Μετά είναι ένα σύνολο παραγόντων που παίζει ρόλο. Η διοίκηση, το παρελθόν, τα περιθώρια να καεί λίπος, οι προοπτικές, το ίδιο το business της εταιρεία κ.α. Και φυσικά και η τύχη για να μην πούμε η πληροφόρηση. Όλα παίζουν.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ: Παίζουμε με τα εργαλεία που μας δίνουν. Αυτά δημοσιεύουν, αυτά διαβάζουμε, ελέγχουμε και κάνουμε και κάποιες υποθέσεις ανάλογα με τη συγκυρία. Όταν δηλαδή για παράδειγμα έσκασε η Folli Follie και βγήκε στη φόρα η απάτη, αμέσως κάναμε υπόθεση εργασίας για τις άλλες εταιρείες.

Πήγαμε δηλαδή και είδαμε το ύψος των άυλων περιουσιακών στοιχείων, το ύψος των απαιτήσεων και πόσο μπορούν να επηρεάσουν. Ποιες ήταν μεταξύ των υποψήφιων για μεγάλες διαγραφές; Η Creta Farms. Αυτό μας έδειξε. Είχε υπεραξία από Αμερική με μηδενικές πωλήσεις.

Τώρα βλέπουμε πως η αγορά έχει αποκτήσει άλλη δυναμική. Θα κάνει και τα κάτω της όπως σήμερα, αλλά πως να αντέξεις με άνοδο σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον. Έξω πέφτουν κορμιά. Και βέβαια εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα όταν οι ξένες αγορές κατέγραφαν όλα αυτά τα χρόνια νέα ιστορικά υψηλά. Τώρα που υποχωρούν ακολουθούμε. Έστω και από μία απόσταση λόγω εγχώριων θετικών νέων.

ΕΧΑΕ: Αναμενόμενη η κίνηση στη μετοχή. Μόλις αυξάνεται ο τζίρος στο ΧΑ προεξοφλούν βελτίωση οι επενδυτές. Εδώ βέβαια, μπορεί να περιμένουν και κάποιες κινήσεις που θα βελτιώσουν συνολικά την εισηγμένη.

Ο τζίρος βέβαια που έχει ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το Μάιο είναι ο βασικός λόγος. Θα μπορέσει αν διατηρηθεί να εμφανίσει ένα βελτιωμένο εξάμηνο ή ένα καλό δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο.

ΠΕΡΣΕΥΣ: Εδώ μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις. Το «μαγαζί» είναι αρκετά καλό και πιθανότατα ο νέος αγοραστής των Σελόντα και Νηρεύς να το χρειάζεται και επομένως να κάνει μία κρούση στον άλλο μέτοχο. Η μετοχή έκλεισε στα 1,19 ευρώ με άνοδο 8,7% και όγκο 8 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 20,4 εκατ. ευρώ.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Μεγάλος πωλητής και αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος στη μετοχή. Έμειναν ανεκτέλεστα στους πωλητές 43 χιλ. τεμάχια και ο συνολικός όγκος ανήλθε στις 178 χιλ. τεμάχια. Στα 0,40 ευρώ με απώλειες 4,31%.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Στα 1,20 ευρώ με άνοδο 5,26% και καλό όγκο 58 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 21 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στα 1,99 ευρώ με όγκο 117 χιλ. τεμάχια. Πριν λίγες μέρες την πουλούσαν στα 1,80 ευρώ.

CENTRIC: Με άνοδο 5,16% και στα 0,2240 ευρώ αλλά και υψηλό ημέρας στα 0,23 ευρώ. Βγήκαν χαρτιά και ο όγκος ανήλθε στις 234 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Στα 6,57 ευρώ με άνοδο 2,50% και όγκο 93 χιλ. τεμάχια. Ήταν πριν τις ευρωεκλογές στα 5,89 ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης