Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης (ΝΔ): Προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει τα στοιχεία για τις νέες συντάξεις

Βρούτσης (ΝΔ): Προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει τα στοιχεία για τις νέες συντάξεις
"Η περίοδος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και πολύ σύντομα το ασφαλιστικό σύστημα θα επανέλθει κάτω από το φως του “ΗΛΙΟΣ”", τονίζει ο Γ. Βρούτσης
«Η Κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει ότι οι νέες συντάξεις, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης επίδρασης του νόμου Κατρούγκαλου, είναι σημαντικά μειωμένες, αλλά και ότι ο ρυθμός χορήγησής τους έχει σχεδόν μηδενιστεί, πάγωσε την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”», δηλώνει ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων, Γ. Βρούτσης.
Όπως σημειώνει, «βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του έτους, και δεν έχει δημοσιευθεί ούτε μία μηνιαία έκθεση για το 2019».
Ειδικότερα, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποκρύψει τα στοιχεία για τις νέα συντάξεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι « το Υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ εστίασε όλη του την προσοχή στην απόκρυψη των μειώσεων που επέβαλε μέσω του τρίτου μνημονίου και του νόμου Κατρούγκαλου και της μείωσης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων, αναστέλλοντας επί μακρόν την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων προφασιζόμενο επουσιώδεις βελτιώσεις στην παρουσίαση των στοιχείων».
Ο κ. Βρούτσης υπενθυμίζει ότι «το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων “ΗΛΙΟΣ” που εγκαινιάσαμε σαν σήμερα πριν έξι χρόνια ακριβώς (1.6.2013) συνιστά ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με τον “ΗΛΙΟ” η χώρα μας, για πρώτη φορά, απέκτησε πλήρη εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης. Στοιχεία άγνωστα μέχρι τότε».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” εξασφάλισε:
•Την εξάλειψη -για πάντα- των “μαϊμού” συντάξεων που κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια στο ασφαλιστικό σύστημα μέσω της διασύνδεσης με τα ληξιαρχεία και το σύστημα “ΑΡΙΑΔΝΗ” και της αυτόματης αναστολής των συντάξεων σε περίπτωση θανάτου.
•Την αποτελεσματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημοσίευση κάθε μήνα του ακριβούς αριθμού των συνταξιούχων, του πλήθους των νέων απονομών, του πλήθους των αναστολών λόγω θανάτου και των επιμέρους και συνολικά καταβαλλόμενων ποσών ανά κατηγορία σύνταξης.  
•Την αυτόματη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους συνταξιούχους για την παροχή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.  
•Την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων και τον ακριβή υπολογισμό του παρακρατούμενου κάθε μήνα φόρου, με αποτέλεσμα  το μηδενισμό του φόρου κατά την εκκαθάριση για τα εισοδήματα από συντάξεις».
 «Δυστυχώς, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το “ΗΛΙΟΣ” δεν αναπτύχθηκε καθόλου στην κατεύθυνση της παροχής επιπλέον ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους», προσθέτει ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας πως «αντί αυτών το Υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ εστίασε όλη του την προσοχή στην απόκρυψη των μειώσεων που επέβαλε μέσω του τρίτου μνημονίου και του νόμου Κατρούγκαλου και της μείωσης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων, αναστέλλοντας επί μακρόν την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων προφασιζόμενο επουσιώδεις βελτιώσεις στην παρουσίαση των στοιχείων.
 Όταν τελικά τους επιβλήθηκε από τους θεσμούς η έκδοση μηνιαίων εκθέσεων, προσπάθησαν να θολώσουν την εικόνα προσθέτοντας, για παράδειγμα, στα ποσά της μέσης σύνταξης τις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και ΑΚΑΓΕ».
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «σ ήμερα η Κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει ότι οι νέες συντάξεις, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης επίδρασης του νόμου Κατρούγκαλου, είναι σημαντικά μειωμένες, αλλά και ότι ο ρυθμός χορήγησής τους έχει σχεδόν μηδενιστεί, πάγωσε την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”: Βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του έτους, και δεν έχει δημοσιευθεί ούτε μία μηνιαία έκθεση για το 2019.
Ευτυχώς για την Ελλάδα, η περίοδος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και πολύ σύντομα το ασφαλιστικό σύστημα θα επανέλθει κάτω από το φως του “ΗΛΙΟΣ”, που θα αναδείξει όλες τις αλχημείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Όλοι θα γνωρίζουν κάθε μήνα με ακρίβεια ποιο είναι το πλήθος των συνταξιούχων, ποια είναι η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις και όλα τα άλλα δεδομένα που διαθέτει το σύστημα».
Παράλληλα «θα μπει τέλος και στην τετραετή αδράνεια με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, αξιοποιώντας στο έπακρο το σύνολο των δυνατοτήτων τους συστήματος “ΗΛΙΟΣ”», καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης