Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε Συνταγματική κρίση μπορεί να οδηγήσει η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Σε Συνταγματική κρίση μπορεί να οδηγήσει η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης
Τι θα γίνει εάν αρνηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το διάταγμα ορισμού της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη;
«Η κυβέρνηση επέλεξε την πρακτική της υπονόμευσης των θεσμών με τις αλλαγές σε κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου, προκαλώντας κρίση κορυφής με θρυαλλίδα τη Δικαιοσύνη» αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή».
Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως «όλα έγιναν με μια κίνηση προεκλογικού ακτιβισμού, υπό τη σκιά της πρόσφατης βαριάς ήττας στην κάλπη και των εσωκομματικών τριγμών, με την κυβέρνηση να αγνοεί τις επισημάνσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και τις αυστηρές καταγγελίες της ΝΔ».
«Η επιλογή του υπουργικού Συμβουλίου να επιλέξει ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη Δήμητρα Κοκοτίνη και νέα πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου την Ειρήνη Κολού, ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε Συνταγματική κρίση, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τη ληφθείσα κυβερνητική επιλογή.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και να προχωρήσει στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην παρούσα συγκυρία, μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , ο οποίος κατά το Σύνταγμα θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.».
η εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ Παυλόπουλος δεν θα προχωρήσει σε καμία τέτοια κίνηση έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, ο ΠτΔ είχε πράξει το ίδιο και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πρόωρη επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου πάγου Ξένης Δημητρίου πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
και τότε, ο Π. Παυλόπουλος είχε υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου.
Τι θα γίνει όμως εάν ο ΠτΔ μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας αρνηθεί να υπογράψει το Διάταγμα ορισμού της νέας ηγεσίας;
Όπως επισημαίνουν στην «Κ» δικαστικές πηγές σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβερνητική απόφαση ακυρώνεται και η όποια επόμενη κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει.
Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά, θα ισοδυναμεί με συνταγματική κρίση, για την οποία η κυβέρνηση, που έλαβε την απόφαση για τον ορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη θα φέρει και την ευθύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης