Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

High risk η γρήγορη προεξόφληση - Οι 889 μονάδες στο χρηματιστήριο επί ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεραστούν από την κυβέρνηση ΝΔ

High risk η γρήγορη προεξόφληση - Οι 889 μονάδες στο χρηματιστήριο επί ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεραστούν από την κυβέρνηση ΝΔ
Είμαστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας που ξεκίνησε από τον Τσίπρα ημιτελώς και θα συνεχιστεί από τον Μητσοτάκη πιο ολοκληρωμένα.
Επί 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι θιασώτες του ελληνικού χρηματιστηρίου λιμοκτονούσαν.
Από ιδεοληψία, από άγνοια, από αγκυλώσεις ή από ανικανότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί δεν άρθρωσαν ούτε μια λέξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ναός του καπιταλισμού θεωρείται το χρηματιστήριο για τους αριστερούς με την διαφορά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κινδύνευσε να εξελιχθεί σε ναό ρακοσυλλεκτών.
Με εξαίρεση τον Τσακαλώτο, τον Χουλιαράκη και κάποιους άλλους που γνωρίζουν από τράπεζες, οικονομία, αγορές η πλειοψηφία των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκτός πραγματικότητας.
Έγιναν απωθητικοί στους ανθρώπους της χρηματιστηριακής αγοράς.
Όμως ακόμη και ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του κατάφερε από τύχη, κατά λάθος να οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο κοντά στις 900 μονάδες στις 889 μονάδες σημειώθηκε 29 Ιανουαρίου 2018.
Ταυτόχρονα στα ομόλογα μετά την συμφωνία για το χρέος, που διασφαλίζονται όλες οι εκδόσεις έως το 2032 οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της ΕΚΤ να σχεδιάσει νέο γύρο TLTROs δηλαδή παροχής φθηνής ρευστότητας στο σύστημα.
Έτσι λοιπόν οι αποδόσεις κατέρρευσαν, λόγω του ανοδικού ράλι των τιμών στα ομόλογα φθάνοντας η απόδοση στο 3,29% στο 10ετές ομόλογο.
Βέβαια μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι το ράλι στα ομόλογα πριν τις εκλογές ήταν περισσότερο απόρροια της αναμενόμενης νίκης της ΝΔ, οι αγορές διέβλεπαν την νίκη της ΝΔ και έγκαιρα άρχισαν να χτίζουν επενδυτικές θέσεις.
Έτσι λοιπόν φθάσαμε αισίως σε αποδόσεις 2,88% όταν η Ιταλία βρίσκεται στο 2,70%.
Λόγω της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, η στρέβλωση είναι μονόδρομος.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα υποχωρήσει κάτω από το Ιταλικό στο 2,50% μετατρέποντας σε αρνητικό το spread.
Η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία.
Η Ιταλία εάν δεν υπήρχε η κόντρα με τις Βρυξέλλες θα είχε απόδοση όχι 2,70% αλλά 1,70% η ουσία είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει μη βιώσιμο χρέος και να υπολείπεται τρεις βαθμίδες από την Ιταλία.
Η Ιταλία είναι investment grade και η Ελλάδα είναι junk bond.
Προφανώς όπως έχει αναφέρει το bankingnews η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου ή το αργότερο 2 Αυγούστου από την Fitch.
Πιθανόν όμως η αναβάθμιση να έρθει νωρίτερα από Fitch και Standard and Poor’s.
Τα ελληνικά ομόλογα κάτω από 2,5% το 10ετές θα είναι επιρρεπή σε πωλήσεις και διορθώσεις.
Μόνο εάν βελτιωθεί η Ιταλία αισθητά θα μπορούσαν να φθάσουν οι αποδόσεις στο 2% στην 10ετία.
Ήδη στα ομόλογα το ράλι είναι πολύ βιαστικό, πολύ βίαιο οπότε και είναι και high risk δηλαδή υψηλού ρίσκου.

Το ορόσημο των 889 μονάδων

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να φθάσει στις 889 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 29 Ιανουαρίου 2018…η κυβέρνηση της ΝΔ που είναι πιο φιλική στις αγορές και στους επενδυτές που πρέπει να το φθάσει;
Ήδη ορισμένοι τραπεζίτες μιλούν για 1000 μονάδες σε βάθος ενός έτους και άλλες εκτιμήσεις κατακλύζουν την αγορά.
Όμως και πάλι +13% σε λίγες ημέρες και +28% οι τράπεζες σε λίγες ημέρες δείχνει αγωνία για κερδοσκοπία και γρήγορη προεξόφληση των θετικών ειδήσεων που ακόμη δεν είναι γεγονότα.
Η ΝΔ θα κερδίσει στις 7 Ιουλίου και βασικό σενάριο είναι να πετύχει και αυτοδυναμία 151 με 153 βουλευτών, άρα θα χρειαστεί την στήριξη άλλου κόμματος ή άλλων βουλευτών.
Η αγορά σε ποιο σενάριο ποντάρει ότι θα έρθει η ΝΔ αυτοδύναμη, θα υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, όλα θα βελτιωθούν προς το καλύτερο και όλοι θα είναι κερδισμένοι.
Πολύ εύκολη και σίγουρα επιφανειακή η προσέγγιση αυτή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει άλυτα προβλήματα και σκόπιμα διογκώσει περισσότερα.
Οι παροχές μηδένισαν τον δημοσιονομικό χώρο.
Η διάθεση για διαφοροποιήσεις έφερε συγκρούσεις με τους δανειστές.
Οι τράπεζες δρομολογούν λύσεις αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει το βασικό τους πρόβλημα υψηλά NPEs και χαμηλά κέρδη.
Όλοι βλέπουν το σήμερα, ενθουσιάζονται με το σήμερα αλλά αποφεύγουν να δουν το αύριο.
Η ΝΔ προεξοφλείται ότι θα κερδίσει την μάχη με την ανάπτυξη, ότι θα πετύχει ρυθμό αύξησης ΑΕΠ 4%, ότι θα δημιουργήσει δυναμική στην πραγματική οικονομία, θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και άλλα…
Δεν θα επικαλεστούμε τυχόν αλλαγή κλίματος διεθνώς, ήδη οι φούσκες στις διεθνείς αγορές παρά τις διορθώσεις συντηρούνται από την ποσοτική χαλάρωση που ακόμη υπάρχει ως ρευστότητα στο σύστημα και βεβαίως από τις επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων από τις εταιρίες στις ΗΠΑ στην Wall.
Τα προβλήματα είναι πολύ δομικά στην Ελλάδα και νομίζουμε ότι με εύκολους πανηγυρισμούς και επιφανειακές θριαμβολογίες θα επιλυθούν και ως δια μαγείας η Ελλάδα θα γίνει ξανά επενδυτικό Eldorado.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ θα έχει πιο ξεκάθαρο επενδυτικό προσανατολισμό αλλά από τα σχεδόν 800 εκατ ευρώ που διακινήθηκαν την εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές οι πραγματικές καθαρές εισροές ήταν μόλις 280 εκατ ευρώ.
Είμαστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας που ξεκίνησε από τον Τσίπρα ημιτελώς και θα συνεχιστεί από τον Μητσοτάκη πιο ολοκληρωμένα.

Υποσημείωση

Με βάση την λογική έως τις εθνικές εκλογές το ελληνικό χρηματιστήριο θα παίζει το θετικό σενάριο, οπότε ακόμη και με διακυμάνσεις θα κινείται υψηλότερα, θέλει αδηφάγα να προεξοφλήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα θετικά νέα με αποκορύφωμα την αυτοδυναμία της ΝΔ…. που όμως θα είναι οριακή.
Όταν όλα αυτά συντελεστούν θα έχει δημιουργηθεί μια καλή φούσκα στο χρηματιστήριο που δεν θα σκάσει αλλά όταν θα ξεκινήσει η πραγματική αποτίμηση των δεδομένων ειδικά στις τράπεζες…κάποιοι θα αρχίζουν να ψελλίζουν ότι το ράλι δεν ήταν και τόσο δικαιολογήσιμο.

Παρατηρήσεις

1)Η Πειραιώς θα ανακοινώσει το deal με την Intrum 28 δισεκ. NPEs έναντι 320 εκατ.
Ένα deal που δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δίνει σίγουρα χρόνο.
Αργότερα θα ακολουθήσει το tier 2 ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 9% ή 8%.
Θα ανακοινώσει και βελτιωμένα κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2019.
2)Οι αποτιμήσεις των τραπεζών στα 9 δισεκ. με 24 δισεκ. tangible book αρχίζουν σιγά – σιγά να μπαίνουν στην υπερτιμημένη ζώνη.
3)Κάποιο σύστημα κυκλοφορεί ορισμένες τιμές για ορισμένες μετοχές που δεν τις υιοθετούμε για άμεσα Eurobank 1 ευρώ, Πειραιώς 3,60 ευρώ, Alpha 2,5 ευρώ, Εθνική 3,2 ευρώ, ΔΕΗ 2,5 ευρώ και Μυτιληναίος 12 ευρώ.
4)Οι 850 και οι 880 μονάδες θα κρίνουν την πραγματική δυναμική της αγοράς
5)Επίσης τα επιτόκια στα tier 2 ομόλογα – είναι κεφάλαια για τις τράπεζες – θα αποδείξουν πόσο εμπιστεύονται οι ξένοι τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Τα επιτόκια 8% και 9% δεν είναι απόδειξη μεγάλης εμπιστοσύνης, αντιθέτως 6% ή 5% θα ήταν επιτόκια ισχυρής εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης