Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - Αναμένεται μείωση NPLs, αύξηση καταθέσεων, οριακή κερδοφορία το 2019-2020

tags :
Moody's: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - Αναμένεται μείωση NPLs, αύξηση καταθέσεων, οριακή κερδοφορία το 2019-2020
Η Moody's προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας περίπου 2,2% το 2019 και 2% το 2020 από 2,1% το 2018
Θετικό παραμένει το outlook των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος βλέπει ότι ο κλάδος έχει βελτιώσει σημαντικά τους όρους δανεισμού του, ενώ οι κίνδυνοι γύρω από το ενεργητικό του έχουν μειωθεί.
Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων (NPLs), ενώ παράλληλα προβλέπει αύξηση των καταθέσεων.
Ειδικότερα, στο σημερινό, 3 Ιουνίου 2019, σύντομο σημείωμά της υπό τον τίτλο "Greece banking outlook remains positive on banks’ improved funding, asset risks" (Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν, με βελτίωση της χρηματοδότησης και των κινδύνων των περιουσιακών στοιχείων), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Moody's αναφέρει ότι παρά τις ακόμα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι πρόσφατες βελτιώσεις πιθανόν να οδηγήσουν τις τράπεζες να δουν μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων, σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων και οριακή κερδοφορία.
Όπως αναφέρει οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες την περίοδο 2019-20, καθώς οι προβλέψεις δανείων και οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται.
Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αύξηση της πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να εξαλείψουν την χρήση του μηχανισμού ELA.
Οι περαιτέρω αυξήσεις των καταθέσεων είναι πιθανές καθώς η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και οι επενδύσεις εισρέουν στη χώρα.
Τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν αργά από τα πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων και την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς.
Η Moody's προβλέπει πραγματική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας περίπου 2,2% το 2019 και 2% το 2020 από 2,1% το 2018.
Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να ανακάμπτει από πολύ χαμηλή βάση.
Η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και οι τιμές των ακινήτων θα ανακάμψουν μόνο σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας στη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης