Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύντομα, οι επενδυτές θα ανησυχούν για τα ιταλικά και όχι για τα ελληνικά ομόλογα

Σύντομα, οι επενδυτές θα ανησυχούν για τα ιταλικά και όχι για τα ελληνικά ομόλογα
Οι επενδυτές ανησυχούν για νέα σύγκρουση της Ιταλίας με την Κομισιόν
Στην άποψη ότι τα ιταλικά ομόλογα έχουν γίνουν πιο επικίνδυνα από ελληνικά συγκλίνουν οι αναλυτές, καθώς το ρίσκο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ενισχυθεί.
Ειδικότερα, η Capital Economics προβλέπει ότι τα ελληνικά 10ετή ομόλογα -που για πολλά χρόνια δεν τα πλησίαζαν οι επενδυτές- θα έχουν μικρότερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα ιταλικά έως το τέλος του 2019, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν πιο ασφαλή assets.
Κι αυτό λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης της Ιταλίας με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό -που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές- σε συνδυασμό με βελτιωμένο δημοσιονομικό outlook για την Ελλάδα.
«Το χρέος της Ιταλίας είναι λιγότερο βιώσιμο σε σχέση με της Ελλάδας.
Εάν η ανάπτυξη στην Ιταλία επιδεινωθεί, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της είναι πιθανόν να ενταθούν, προκαλώντας ανοδικές πιέσεις, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν» επισημαίνει η Simona Gambarini από την Capital Economics.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο, καθώς οι μειωμένες αποδόσεις των assets που θεωρούνταν επενδυτικά καταφύγια ώθησαν τους επενδυτές σε πιο επικίνδυνα assets.
Ωστόσο, το ράλι δέχθηκε ώθηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη συντριπτική ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανοίγοντας την πόρτα σε μια πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση.
Στον αντίποδα, η Ιταλία δεν συμμετείχε στο ράλι των ομολόγων, λόγω των ανησυχιών για νέα σύγκρουση με την Κομισιόν.
«Οι ιταλικοί πολιτικοί κίνδυνοι είναι πολύ πιο μεγαλύτεροι αυτή τη στιγμή, οπότε τα spreads μπορούν να συγκλίνουν ακόμα περισσότερο» επισημαίνει ο Jan von Gerich από την Nordea Bank αναφερόμενος στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης