Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019

tags :
ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019
Μικρή επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω απαισιόδοξων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες στη Βιομηχανία
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε οριακά τον Μάιο, στις 100,8 μονάδες (από 100,3), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (103,6).
Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους είναι μεικτές, με ήπια βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, και επιδείνωση στις Κατασκευές.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει ενίσχυση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει τον σχετικό δείκτη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2009.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της έρευνας είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την τοπική-περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Συνεπώς, ενσωματώνει το προεκλογικό περιβάλλον για τις συγκεκριμένες εκλογές αλλά όχι τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων τους.
Ο Μάιος ήταν σε μεγάλο τμήμα του ένας μήνας κατά τον οποίο οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας βρίσκονταν σε αναμονή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών εξελίξεων.
Αυτό ισχύει κυρίως για τα νοικοκυριά, καθώς οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν προσδοκίες με βάση περισσότερο εξειδικευμένους και μεσοπρόθεσμους δείκτες.
Μια σχετική εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση, στην αρχή του μήνα, ευνοϊκών για τα νοικοκυριά δημοσιονομικών παρεμβάσεων.
Ορισμένες από αυτές ήταν άμεσης εφαρμογής και αφορούσαν κυρίως στα νοικοκυριά (χρηματική παροχή μόνιμου χαρακτήρα σε συνταξιούχους, μετάταξη προϊόντων - υπηρεσιών από τον κανονικό στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ), ενώ η υλοποίηση των υπόλοιπων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά.
Από τις τάσεις στους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών τον Μάιο, δεν προκύπτει σημαντική ενισχυτική επίδραση των μέτρων σε αυτές.
Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά συνέβαλαν στην ήπια άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Οι όποιες επιδράσεις του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, αλλά και της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, θα αποτυπωθούν στην επόμενη Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκε οριακά, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα βελτιώθηκαν οριακά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες κινήθηκαν ήπια πτωτικά  στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται οριακά, όπως και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αντίστοιχα βελτιώνεται η πρόθεση για αποταμίευση και μειώνεται ο δείκτης για την ανεργία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω απαισιόδοξων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία περιορίστηκε ήπια τον Μάιο, στις 102,9 (από 104,4) μονάδες, επίπεδο ελαφρά υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (101,7 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε οριακά, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αποδυναμώθηκε ήπια, ενώ αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα περιορίστηκαν.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Απρίλιο στις -14 μονάδες (από -15 μον.), με το 28% (από 27%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 14% (από 11%)να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο έχασε 7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +25, με το 40% (από 38%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 15% (από 6%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε οριακά πτωτικά, στις +13 μονάδες (από +14), με το 22% (από 19%) των επιχειρήσεων να αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 9% (από 5%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Μάιο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ήταν αμετάβλητες, στις +6 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν (-12 από -14 μον. ο δείκτης), σε αντίθεση με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, οι οποίες υποχώρησαν ήπια (+28 από +33 μον. ο δείκτης).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ήπια τον Μάιο (στις +29 μον. το ισοζύγιο από +37), με το 43% (από 42%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 14% (από 5%) μείωσή τους. Αντίθετα, ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε ήπια ανοδικά, στις +15 (από +9) μονάδες, με το 33% (από 30%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν οριακά, στους 4,6 (από 4,7) μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να κινείται και αυτό χαμηλότερα, στο 70,3% (από 72%).
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση ήταν αμετάβλητος, στις +10 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 23% (από 19%) και το 13% (από 10%) να αναμένει υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διαμορφώθηκε στη +1 (από +3) μονάδες, με το 81% (από 83%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο και το 10% σταθερά να αναμένει άνοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης