Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω στο εκλογικό ράλι – Ποια έχουν περιθώριο ανόδου

Τα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω στο εκλογικό ράλι – Ποια έχουν περιθώριο ανόδου
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο ανοδικό κύμα θα κατευθυνθεί και στις μετοχές που υστερούν και ειδικά σε αυτές που έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά
Με την αγορά να καταγράφει άνοδο άνω του 35% από την αρχή του έτους και να βλέπει το momentum της να βελτιώνεται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη εθνικών εκλογών, πολλές μετοχές έχουν αποδόσεις σημαντικά χειρότερες από αυτές της αγοράς.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως είναι λογικό να κινούνται ανοδικά τα βαριά χαρτιά και ειδικά αυτά που ευνοούνται άμεσα αλλά εκτιμούν πως το επόμενο ανοδικό κύμα θα κατευθυνθεί και στις μετοχές που υστερούν και ειδικά σε αυτές που έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Το πρώτο κύμα ανόδου έδωσε μεγάλες αποδόσεις σε τράπεζες, ΔΕΗ, Lamda Dev. και κατασκευαστικές εταιρείες.
Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το δεκαετές να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποτελεί ένα επιπλέον λόγο,  βελτίωσης του κλίματος και διατήρησης της θετικής ψυχολογίας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημαντικά πίσω έχει μείνει η μετοχή της Cenergy η οποία καταγράφει από την αρχή του έτους άνοδο μόλις 4%.
Χαμηλή απόδοση 7% καταγράφει η μετοχή της Σαράντης, αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν την αποτίμηση «γεμάτη».
Η Τιτάν υποχωρεί κατά 6% και στελέχη της αγοράς αποδίδουν την υποαπόδοση στη δημόσια πρόταση και στην προσπάθεια των βασικών μετόχων να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό.
Η έκβαση του εγχειρήματος θα καθορίσει και τη μελλοντική πορεία της μετοχής.
Στο 8% από την αρχή του έτους είναι η απόδοση της Motor Oil.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Πλαίσιο με καλή ρευστότητα έχει απόδοση μόλις 11% και το στοίχημα για την πορεία των κερδών έχει να κάνει με την ανάπτυξη που θα φέρει η νέα κυβέρνηση και αν κατορθώσει να αλλάξει το κλίμα ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση.
Τα Πλαστικά Θράκης είναι μία μετοχή η οποία έχει αδικηθεί καθώς τα κέρδη ήταν μειωμένα αλλά παρά τη μείωση η αποτίμηση δίνει χαμηλό p/e.
Η Intralot καταγράφει σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους, αλλά τα θεμελιώδη δεν είναι υποστηρικτικά και η εισηγμένη δημοσίευσε για το πρώτο τρίμηνο μεγάλες ζημιές και αρνητική καθαρή θέση.
Η AS Company έχει εξαιρετικό ισολογισμό και μέσα στα χρόνια της κρίσης έδειξε πολύ καλές αντοχές.
Η απόδοση από την αρχή του έτους είναι μόλις στο 8% και η αποτίμησή της θεωρείται χαμηλή.
Η Ικτίνος δεν είχε καλό πρώτο τρίμηνο αλλά η διοίκηση το απέδωσε στις καιρικές συνθήκες, επομένως θα μπορούσαμε να δούμε ανάκαμψη των κερδών στα επόμενα τρίμηνα.
Η απόδοση της μετοχής είναι μόλις στο 5,9%.
Η Ελτράκ έχει απόδοση μόλις 11% και καλά θεμελιώδη αν και κάποιες αλλαγές στις συμμετοχές της θα την επηρεάσουν με έκτακτες ζημιές.
Θα πρέπει όμως να θεωρείται με βάση τον ισολογισμό της φθηνή.
Η ΕΥΑΘ είναι αρκετά ελκυστική και έχει απόδοση μόλις 3% από την αρχή του έτους.
Τα Πλαστικά Κρήτης με κορυφαίο ισολογισμό έχει απώλειες 3% από την αρχή του έτους.
Επίσης υστερούν ΟΛΘ, Μύλοι Κεπενού, Μύλοι Λούλη, Νάκας, Καράτζη, Autohellas και Flexopack αφού έχουν αποδόσεις χαμηλότερες σημαντικά από αυτές της αγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης