Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην επόμενη κυβέρνηση η απόφαση για καταβολή στη ΔΕΗ των 250 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ του 2011

tags :
Στην επόμενη κυβέρνηση η απόφαση για καταβολή στη ΔΕΗ των 250 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ του 2011
Για να δοθεί η αποζημίωση πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που το ΥΠΕΝ δεν σχεδιάζει πλέον να καταθέσει λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών
Δεν θα υπάρξει τελικά κάποια κίνηση από την πλευρά του ΥΠΕΝ σε ότι αφορά στην είσπραξη από τη ΔΕΗ ποσού της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για τις «ξεχασμένες» ΥΚΩ του 2011, σύμφωνα τουλάχιστον με κύκλους του υπουργείου.
Όπως είχε γράψει το World Energy News (12/04), το ΥΠΕΝ σχεδίαζε να καταβάλει στην επιχείρηση το εν λόγω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει ότι η ΔΕΗ δεν αποζημιώθηκε για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που είχε παράσχει τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ωστόσο, για να γίνει η καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αν και προετοιμαζόταν από το ΥΠΕΝ, τελικά δεν σχεδιάζεται να κατατεθεί λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.
Επομένως, από τη στιγμή που το υπουργείο δεν θα επανέλθει στο θέμα με μια τροπολογία στο παρά πέντε, η «τύχη» των ΥΚΩ του 2011 θα περάσει στο επόμενο κυβερνητικό επιτελείο.
Αντίθετα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου φαίνεται πως θα «κλείσουν» έστω και προσωρινά ορισμένες από τις εκκρεμότητες που αφορούν την αγορά των ΑΠΕ, με κυριότερη την έναρξη του καινούριου καθεστώτος πληρωμών για τις ΑΠΕ από την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦΟΣΕΤεΚ) ο ΔΑΠΕΕΠ.
Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα θεσπισθεί μία ολιγόμηνη μετάθεση της υποχρέωσης των έργων ΑΠΕ με Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης να συμμετέχουν στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.
«Παράθυρο» για ανάλογη προσωρινή διευθέτηση φαίνεται να υπάρχει και για το θέμα των 50 εργαζομένων στη ΡΑΕ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν την 1η Ιουλίου, αφού σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να παραλύσει η Αρχή.
Από την άλλη πλευρά, οι όποιες ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκεια Ισχύος φαίνεται πως θα καθορισθούν μετά τη σημερινή (4/6) τηλεδιάσκεψη στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με εκπροσώπους της Κομισιόν και αντικείμενο την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στον τομέα της ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα του Μηχανισμού.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης