Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

tags :
Η διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης
Η πραγματική διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας
Η πραγματική διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τ. Petcova, από το βήμα των εργασιών του φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο.
Η κ. Petcova υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας βρέθηκε στο επίκεντρο της ατζέντας της πρώτης βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το α' εξάμηνο του 2018.  Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα κατασκευής ενεργειακών υποδομών που θα καλύψουν το έλλειμμα που καταγράφεται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας σημείωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την επιτάχυνση της υλοποίησης της διασυνδετήριας "γραμμής" φυσικού αερίου Βουλγαρία-Σερβία (IBS), έργου που περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕΕ.
Ανέφερε επίσης, ότι, στις 22 Μαΐου ξεκίνησε η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας (IGB) και ανακοίνωσε την πρόθεση της Βουλγαρίας να συμμετάσχει ως μέτοχος στον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα).
"Η επιτυχής υλοποίηση αυτών των έργων μέχρι το 2020 θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση (των ενεργειακών προμηθειών) και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού για τη Βουλγαρία και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Η κ. Petcova επισήμανε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις που απαιτούν τη δημιουργία υποδομών, μεταξύ των οποίων και ηλεκτροπαραγωγικών, χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σ΄αυτό το πλαίσιο παρουσίασε το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε" ως λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας.
"Πιστεύουμε ότι το έργο (σ.σ. του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε) θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης", επισήμανε η κ. Petcova, υπενθυμίζοντας ότι, η πρόσκληση για τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης