Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό την αίρεση της DG Comp η νομοθέτηση των λιγνιτικών ΑΔΙ - Στα χέρια της Vestager η οριστική έγκριση

tags :
Υπό την αίρεση της DG Comp η νομοθέτηση των λιγνιτικών ΑΔΙ - Στα χέρια της Vestager η οριστική έγκριση
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται εντός των επομένων τριών έως τεσσάρων εβδομάδων
Χωρίς την επίσημη έγκριση της DGComp, αλλά με την κατ’ αρχήν συμφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στην νομοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που περιλαμβάνει και την υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5.
Ωστόσο, η προφορική θετική γνώμη που δόθηκε χθες (4/6) στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν, σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την οριστική γραπτή έγκριση που θα πρέπει να έχει την υπογραφή της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Άλλωστε οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψή ήταν σαφείς όταν απάντησαν στην ελληνική πλευρά, πως συμφωνούν κατ’ αρχήν με το Μηχανισμό αλλά θα πρέπει να τον μελετήσουν, να υποβάλουν την εισήγηση τους στην κ. Βεστάγκερ και εκείνη να δώσει εγγράφως στην ελληνική πλευρά την τελική της έγκριση.
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, θα απαιτήσει χρόνο τουλάχιστον τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.
Και όπως είναι ήδη γνωστό η Κομισιόν θα είναι εξαιρετικά προσεκτική, καθώς ο συγκεκριμένος Μηχανισμός εντάσσεται στο καθεστώς των εγκεκριμένων κρατικών ενισχύσεων.
Μάλιστα αντίστοιχος Μηχανισμός της Μεγάλης Βρετανίας έχει καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το αιτιολογικό της παραβίασης των όρων του υγιούς ανταγωνισμού.   
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είναι αποφασισμένος να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την υιοθέτηση του Μηχανισμού και αυτό θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας.
Με τον τρόπο αυτό θέλει παραμονές εκλογών να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα προς τη ΔΕΗ και τους εργαζομένους της, ότι έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Πτολεμαΐδας 5, εντάσσοντάς τη σε ένα μηχανισμό που αποζημιώνει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για την παροχή στο σύστημα υπηρεσίας επάρκειας.

Αποζημιώσεις και κίνητρα

Ο Μηχανισμός προβλέπεται να έχει δυο σκέλη.
Το πρώτο αποζημιώνει τις υφιστάμενες μονάδες και το δεύτερο δίνει κίνητρα για τη δημιουργία νέων.  
Σύμφωνα με το σχέδιο του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που είχε δοθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ πριν τις Ευρωεκλογές, εντός του 2019 θα πρέπει να γίνουν δυο δημοπρασίες επάρκειας ισχύος και η αμοιβή θα είναι  κυμαίνεται από 40.000 – 65.000 ευρώ/ MW.
Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά την περίοδο από το 2023 και μετά και η δεύτερη θα αφορά το 2020.
Αντιστοίχως το 2020 θα γίνουν επίσης δυο δημοπρασίες μια για το 2021 και μια για την περίοδο μετά το 2024.
Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού είναι ανάλογη με την τεχνολογία παραγωγής ρεύματος και για τις μονάδες κλειστού κύκλου προβλέπεται να είναι διάρκειας 5-7 ετών, για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου θα έχει διάρκεια 3 των και για τις λιγνιτικές 10 ετών.  
Πάντως ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι δημοπρασίες αλλά και κατά πάσα πιθανότητα το πλαφόν των αποζημιώσεων θα είναι αντικείμενο υπουργικών αποφάσεων που θα πρέπει να εκδοθούν σε εφαρμογή του νόμου από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.  
Το σχέδιο του Μηχανισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας διαχωρίζει τις μονάδες σε ήδη λειτουργούσες, οι οποίες θεωρούνται ως price takers, καθώς για τις προσφορές τους θα ισχύει το πλαφόν των 40.000 ευρώ/MW ετησίως και τις νέες μονάδες, price makers, με προτεινόμενο πλαφόν τα 65.000 ευρώ/MW ετησίως που θα είναι οι νέες μονάδες.
Επίσης προβλέπει ότι από τον Μηχανισμό θα αποζημιώνονται όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών αλλά και των ΑΠΕ, εξαιρουμένων όσων έχουν ήδη λάβει οποιαδήποτε μορφής κρατική ενίσχυση, όπως οι ΑΠΕ που αμείβονται με εγγυημένες τιμές ή με premium.   

Υιοθέτηση του demand response

Στον Μηχανισμό υπάρχει αναλυτική αναφορά στη συμμετοχή των καταναλωτών (demand response) κάτι το οποίο υπήρξε απαίτηση της Κομισιόν.
Οι καταναλωτές θα συμμετέχουν με δύο βασικές κατηγορίες, τη λεγόμενη «σιωπηρή», αποτελούμενη από καταναλωτές, οι οποίοι θα μειώνουν μόνοι τους την κατανάλωση ρεύματος τις ώρες αιχμής και τη λεγόμενη «δεδηλωμένη» κατηγορία, που αφορά σε μονάδες ικανές να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ισχύος, δίνοντας προσφορές στο σύστημα για ισχύ πάνω από ένα ελάχιστο όριο.
Πάντως ο Μηχανισμός έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της βιομηχανίας, η οποία και αποτελεί το βασικό παράγοντα του demand και φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ενστάσεις σε βάρος του Μηχανισμού αποτρέποντας τη διενέργεια δημοπρασιών.     

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης