Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές λόγω ΕΕ - Στο 2,55% το 10ετές, στο -0,7% ο FTSE MIB

Ιταλία: Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές λόγω ΕΕ - Στο 2,55% το 10ετές, στο -0,7% ο FTSE MIB
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας
Πιέσεις δέχονται οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ιταλία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα (5/6/2019) την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
«Είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους», ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν αυτή την εκτίμηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου.
H διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.
Στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.
Περί τις 16:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 2,56%, από 2,525% στο προηγούμενο κλείσιμο, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει το 2,62%, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να ανέρχεται στις 278,4 μ.β.



Η απόδοση του 30ετούς ενισχύεται κατά 3,8 μ.β. στο 3,35%, ενώ του 2ετούς σημειώνει άνοδο 3,7 μ.β. στο 0,59%.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,5% στις 20.119 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.


Η μετοχή της Unicredit καταγράφει απώλειες 3,3%, της Bper Banca σημειώνει πτώση 2,8%, της UBI Banca υποχωρεί κατά 2,7%, της Intesa Sanpaolo κινείται κατά 2,3% χαμηλότερα, ενώ της Banco Bpm διαπραγματεύεται στο -2,1%.
Στην 20σέλιδη έκθεση της η Κομισιόν επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανήλθε στο 132,2% το 2018 και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και από τα υψηλότερα σε όλο τον κόσμο, αφαιρεί από την χώρα τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ιταλική οικονομία σε περίπτωση ενός μακροοικονομικού σοκ.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν το δημόσιο χρέος είναι η κύρια αιτία που καθιστά την ιταλική οικονομία ευάλωτη και για αυτό το λόγο επισημαίνει πως η μείωση του χρέους θα έπρεπε να παραμείνει βασική προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης.
Παράλληλα σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο σε σχέση με τις συστάσεις του 2018 και εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% το 2020.
Ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας για το υπερβάλλον δημόσιο χρέος σε βάρος της Ιταλίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, δήλωσε πως «η Ιταλία δεν τήρησε τα κριτήρια για το χρέος».
«Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κατέστρεψαν τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Τα μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση είναι καταστροφικά για την οικονομία», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης