Τελευταία Νέα
Speculator

Στο προσκήνιο οι περιφερειακές μετοχές του ΧΑ – Ποιες ξεχώρισαν και ποιες είχαν λόγους

Στο προσκήνιο οι περιφερειακές μετοχές του ΧΑ – Ποιες ξεχώρισαν και ποιες είχαν λόγους
Λόγω της ανόδου blue chips πολλές ποιοτικές μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με ελκυστικούς συγκριτικά δείκτες
Στο προσκήνιο βγαίνουν σταδιακά οι περιφερειακές μετοχές του ΧΑ και ειδικά εκείνες που τους προηγούμενους μήνες είχαν συσσωρεύσει σημαντικά.
Ορισμένοι αναλυτές είχαν προβλέψει πως μετά το πρώτο κύμα ανόδου που είχε κατευθυνθεί σε μετοχές που σχετίζονταν με το εκλογικό αποτέλεσμα, το δεύτερο κύμα θα κατευθυνόταν σε μετοχές με ποιοτικά χαρακτηριστικά μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Έτσι στη χθεσινή (5/6) συνεδρίαση αρκετές μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας κατέγραψαν σημαντική άνοδο «γράφοντας» νέα υψηλά αρκετών ετών.
Το ζητούμενο βέβαια είναι η συνέχεια σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να «απεγκλωβιστούν» επενδυτές που έχουν μείνει καιρό σε τέτοιες μετοχές και οι όγκοι συναλλαγών δεν επέτρεπαν εύκολη αποχώρηση.
Όπως γίνεται επίσης συνήθως η άνοδος συνοδεύτηκε από πληροφορίες και φήμες που μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν.
Συνολικά 20 τίτλοι είχαν χθες άνοδο άνω του 3,5% και η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν της Κέκροψ, η οποία ενισχύθηκε κατά 29,75%.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της εταιρείας στη δικαστική διαμάχη με το δημόσιο και έτσι οι εκτάσεις περνάνε οριστικά στην εισηγμένη.
Αυτή βέβαια η πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν από αρμόδια χείλη της εταιρείας.
Ωστόσο, ήταν αρκετή για να συμπαρασύρει και την Ιντρακόμ στο +14,6% αφού κατέχει σημαντικό ποσοστό μέσω θυγατρικής, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλες μετοχές του ομίλου, Ιντραλότ και Ιντρακόμ Κατασκευές.
Η Κλουκίνας Λάππας με ένα εντυπωσιακό +26% βρέθηκε σε υψηλά αρκετών ετών και ακόμα η αποτίμηση υστερεί της καθαρής θέσης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η χαμηλή μόχλευση και η σημαντική ακίνητη περιουσία.
Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια θετική είδηση από την εταιρεία το επόμενο διάστημα.
Η Αλουμύλ με 8 συνεδριάσεις ανοδικές στις τελευταίες 9 έχει κέρδη 272% από την αρχή του έτους και βρίσκεται σε υψηλά επίσης αρκετών ετών.
Εκκρεμούν τα νεότερα από τη ρύθμιση των δανείων αλλά η αγορά όπως δείχνει προεξοφλεί κάποια θετική εξέλιξη.
Η Profile δίνει πραγματικό ρεσιτάλ στο ταμπλό του ΧΑ εδώ και μήνες και υπάρχουν πληροφορίες για νέα συμφωνία που θα της ενισχύσει το τζίρο.
Τεχνικά η μετοχή δείχνει πως υπάρχει αρκετός δρόμος… ανηφορικός.
H Eurobank σε ανάλυση που έβγαλε μετά από «εντολή» της Profile δίνει δίκαιη τιμή τα 5,9-6 ευρώ χωρίς τις ίδιες μετοχές και χωρίς νέες εξαγορές, οι οποίες αν γίνουν προσθέτουν άλλα 1,80 ευρώ στη δίκαιη τιμή.
Η Μοτοδυναμική μετά την αύξηση κεφαλαίου, η οποία χρηματοδοτεί την εξαγορά εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τρέχει να προλάβει την τουριστική σεζόν και να μη γράψει ζημιές από τη νέα εταιρεία.
Στο ταμπλό η αποτίμηση έχει φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ και η τιμή είναι στα 1,37 ευρώ.
Κινητικότητα είχε και η μετοχή της Newsphone που έχει πληρωθεί από το δημόσιο απαιτήσεις που είχε και τις κέρδισε στα δικαστήρια, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι θα εισπράξει και άλλες με τον ίδιο τρόπο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΧΑ έχει αρκετές ποιοτικές εισηγμένες που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης, ειδικά μετά την άνοδο που έχουν γράψει τα βαριά χαρτιά και με τους δείκτες αποτίμησης που έχουν πλέον.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης