Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Απομόχλευση και εποχικότητα επηρέασαν τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών

Euroxx: Απομόχλευση και εποχικότητα επηρέασαν τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών
Σταθεροποίηση στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει η Euroxx
Οι ελληνικές τράπεζες είναι κερδοφόρες, παρά τις πιέσεις στα βασικά έσοδα, αναφέρει η Euroxx, στο σχόλιό της μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α' 3μηνου 2019.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 6 Ιουνίου 2019, 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Core Banks Profitable despite Pressure on Core Banking Income due to Deleveraging and Seasonality; CET1 Levels Remain Solid" (Οι ελληνικές τράπεζες είναι κερδοφόρες, παρά τις πιέσεις στα βασικά έσοδα, εξαιτίας της απομόχλευσης και της εποχικότητας. Τα επίπεδα CET1 παραμένουν σταθερά), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Euroxx επισημαίνει ότι σε συνεχιζόμενο επίπεδο λειτουργίας, όλες οι βασικές τράπεζες ήταν κερδοφόρες.
Η κερδοφορία για την Eurobank (23 εκατ. ευρώ, + 23%) και την Alpha Bank (27 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1 εκατ. το δ' 3μηνο του 2018) οδήγησε σε μείωση του λειτουργικού κόστους (το ίδιο συμβαίνει και σε επαναλαμβανόμενη βάση εκτός από τα κόστη VRS το δ' 3μηνο του 2018 για την Alpha Bank) και τις συνολικές απομειώσεις, αντισταθμίζοντας την πίεση στα βασικά έσοδα (τόσο για τα NII όσο και τις προμήθειες) λόγω της απομόχλευσης και της εποχικότητας.
Στην ουσία η Eurobank υποστηρίχθηκε και από χαμηλότερο πραγματικό φορολογικό συντελεστή.
Για την Εθνική Τράπεζα, τα αποτελέσματα είχαν ως αποτέλεσμα τα αυξημένα βασικά τραπεζικά και συναλλαγματικά έσοδα (λόγω των IRS swap) και τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη (-14,1%), οδηγώντας σε αυξημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 131 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και παρά την υψηλότερη χρέωση για τις απομειώσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να αυξήσει το NII (+1,4% q-o-q) λόγω της νέας εκταμίευσης δανείων σε επιτόκια υψηλότερα, ενώσημείωσε μειωμένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 14 εκατ. ευρώ έναντι 138 εκατ. ευρώ το Q4 του 2018.
Συνολικά, τα αποτελέσματα του α 'τριμήνου αντανακλούν:
(α) τις μικτές τάσεις NII, με τις Alpha και Eurobank να καταγράφουν μειωμένα NII σταθμισμένα από τον αντίκτυπο της διαρκούς απομόχλευσης και των αναδιαρθρώσεων, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς κατέγραψαν βελτιώσεις +5,6%
(β) μείωση της παραγωγής εσόδων λόγω κυρίως της εποχικότητας,
(γ) μείωση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων
(δ) μειωμένες απομειώσεις δανείων εκτός της Εθνικής Τράπεζας.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, η Alpha και η Eurobank παρουσίασαν εισροές καταθέσεων ύψους 0,2-0,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς κατέγραψαν εκροές ύψους 0,6-0,9 δισ. ευρώ, με τον ELA να έχει εξαλειφθεί για όλες τις τράπεζες.
Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν το απόθεμα NPEs/NPL σε τριμηνιαία βάση και παρέμειναν στο στόχο σύμφωνα με τα νέα σχέδια μείωσης.
Τέλος, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,7-17% το πρώτο τρίμηνο του 2019, επηρεασμένος αρνητικά από τις προσαρμογές μετάβασης στο ΔΠΧΑ 9 και το ΔΠΧΠ 16.
Με ενσωμάτωση της B3, ο λόγος CET1 διαμορφώθηκε σε 11-14%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης