Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,12% στις 815 μον. λόγω οικονομίας, αυτοδυναμίας – Βελτίωση σε ομόλογα, Ελλάδα 2,82%, ράλι στα Ιταλικά 2,36%

Κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,12% στις 815 μον. λόγω οικονομίας, αυτοδυναμίας  – Βελτίωση σε ομόλογα, Ελλάδα 2,82%, ράλι στα Ιταλικά 2,36%
Η χρηματιστηριακή αγορά ξεκάθαρα έχει χάσει την ανοδική της ορμή καθώς τα σύννεφα στην οικονομία και το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ θολώνουν την ορατότητα
(upd20)Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δεν ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών και με κύριο χαρακτηριστικό την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Μετά το αρχικό ράλι ενθουσιασμού που σημειώθηκε μετά τις ευρωεκλογές, την τελευταία εβδομάδα είναι διάχυρος ο προβληματισμός τόσο για το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ όσο και για την πορεία της οικονομίας μετά την αρνητική αξιολόγηση από τους δανειστές.
Από την άλλη, συνεχίζονται τα ιστορικά χαμηλά σχεδόν σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να βελτιώνεται στο 2,82% ενώ ράλι σημειώνεται στην Ιταλία με το ιταλικό 10ετές στο 2,36% - με χαμηλό ημέρας 2,28% - διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 46 μονάδες βάσης..
Το ράλι που σημειώνεται στα ομόλογα είναι λόγω της στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ αλλά και της διαφαινόμενης εκτόνωσης της έντασης μεταξύ της Ιταλίας και των Βρυξελλών, καθώς ούτε η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, ενώ υπάρχει προοπτική συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και στα  CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 297 μονάδες βάσης κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 815 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 800 μονάδων και με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στην ζώνη των 835 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -2,16% και Eurobank -0,99% ενώ κέρδη κατέγραψαν Alpha Bank +1,46% και Εθνική +0,44%.
Να σημειωθεί ότι η νέα τροπολογία του Πετρόπουλου υφυπουργού Εργασίας για το ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις στην τράπεζα καθώς θα την επιβαρύνει με 200 εκατ ευρώ ενώ η Τράπεζα θα προσφύγει δικαστικώς λόγω αντισυνταγματικότητας .

Το χρηματιστηριακό ράλι με την νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έχει αρχίσει να εξασθενεί λόγω της αρνητικής έκθεσης της Commission δίνοντας έμφαση στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και τις σημαντικές αποκλίσεις της αναπτυξιακής πορείας της χώρας απόρροια της προεκλογικής παροχολογίας της κυβέρνησης
Επίσης εγχώριοι και ξένοι επενδυτές αναμένουν και το ποσοστό αυτοδυναμίας της νέας κυβέρνησης καθώς η ισχυρή αυτοδυναμία μηδενίζει τον πολιτικό κίνδυνο, οπότε η νέα κυβέρνηση θα μπορεί απρόσκοπτα να υλοποιήσει το έργο της.
Στις 11 και 12 Ιουνίου, διοργανώνεται από την ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο το 8o roadshow στην Wall Street.
Στο επενδυτικό forum θα συμμετάσχουν 25 εισηγμένες του ΧΑ ενώ θα είναι από τις πιο κρίσιμες παρουσιάσεις καθώς η Ελλάδα αυτή τη φορά θα έχει να παρουσιάσει θετικά στοιχεία αλλά και τις προσδοκίες των επενδυτών από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.
Εντός των επόμενων μηνών η ΤτΕ θα διαπραγματευτεί  ένα σχέδιο για την σταδιακή άρση capital controls με πρώτο στόχο να διπλασιαστούν οι αγορές ομολόγων και απώτερο στόχο να αρθούν πλήρως τα όρια.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν π.χ. με το APS το ιταλικό μοντέλο να λαμβάνουν εγγυήσεις από το κράτος για τα προβληματικά δάνεια (NPEs) και ταυτόχρονα να μην διαθέτουν κρατικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα καθώς εάν σήμερα είχαν ελληνικά ομόλογα π.χ. 20 δισεκ. ευρώ θα κατέγραφαν σχεδόν 700 με 800 εκατ. ευρώ  έκτακτα έσοδα.
Για την ιστορία τα CDS της Ελλάδος τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά ενώ η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα έχει μειωθεί στο 4,98% από 50% που ήταν π.χ. το 2015 απόρροια της κατακόρυφης μείωσης του κινδύνου χώρας στην Ελλάδα.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν CENER, Viohalco, Aegean, AΔΜΗΕ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Jumbo και Τιτάν.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,01% και τον Τραπεζικό δείκτη στο -0,11%
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank +1,65%, o Τραπεζικός Δείκτης  κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,94% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,49%.
Περί της 13:00 με τραπεζικές πιέσεις, ειδικότερα στην Πειραιώς -3,2% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης  κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,19% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,72%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 737,71 μονάδες με οριακή άνοδο +0,02%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,12% στις 815 μονάδες έχοντας υψηλό στις 820,96 μονάδες και χαμηλό στις 811,10 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 14,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,97 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 370 χιλ. τεμάχια αξίας 574 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 377 χιλ. τεμάχια αξίας 992 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,31 εκατ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 255 χιλ. τεμάχια αξίας 3,09 εκατ. ευρώ, ο  Ελλάκτωρας 500 χιλ. τεμάχια αξίας 920 χιλ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 376 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 815 μονάδες με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στo ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να ακολουθεί η ζώνη των 770 -780 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850-860 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 737 μονάδες με την πρώτη στήριξη την ζώνη των  700-710 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 660-670 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 760 μονάδες  και ακολουθούν οι 800 μονάδες

Η επικαιρότητα

Μια νέα τάση αρχίζει να διαμορφώνεται σχεδόν ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα δύο εταιριών που θα δημοσιευθούν άμεσα φαίνεται η ΝΔ διευρύνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 9,5 μονάδες στις 12 με 13 μονάδες αυξάνοντας την διαφορά από τις ευρωεκλογές έως 4 μονάδες μεταξύ 36% με 37% εξασφαλίζοντας έτσι αυτοδυναμία περίπου 154 με 155 έδρες.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης – οριακής αύξησης αγγίζοντας το 25% στις εθνικές εκλογές.
Το Κίνημα Αλλαγής υποχωρεί οριακά , το ΚΚΕ εμφανίζει ποσοστά παραπλήσια με τις ευρωεκλογές,  η Χρυσή Αυγή αρχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της.
Ενδιαφέροντα στοιχεία με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ότι το κόμμα του Βελόπουλου η Ελληνική Λύση υποχωρεί καθώς εμφανίζει έντονα σημάδια αποσυσπείρωσης ενώ αντιθέτως φαίνεται να ανακάμπτει το κόμμα του Βαρουφάκη το ΜεΡΑ 25
Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» σήμερα (7/6/2019) η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από 1ης Ιανουαρίου του 2020.
Τα μοναδικά κόμματα που βρίσκονταν στην αίθουσα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν -εκτός του ΣΥΡΙΖΑ- το Ποτάμι και το ΚΚΕ, που τελικά ψήφισαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στη συζήτηση.
Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί απευθύνουν αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα όσον αφορά την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν συναινέσει στην κατάργηση του μέτρου ενώ παράλληλα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της δανειακής της σύμβασης.
Μέτωπο κατά της ΕΕ συγκροτούν και πάλι οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, οι οποίοι ύστερα από αρκετές εβδομάδες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταλλαγής πυρών, έσπασαν τον πάγο, συναντήθηκαν και έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση τους πρέπει να προχωρήσει μπροστά.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, Salvini και Di Maio συμφώνησαν σε μια νέα κυβερνητική ατζέντα που προβλέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας και καμία αύξηση φόρων.
Κλιμακώνουν την ένταση με την Τουρκία οι ΗΠΑ με στόχο να σταματήσει η παραγγελία της Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400
Να σταματήσει να δέχεται Τούρκους πιλότους που σχεδίαζαν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευτούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-35, αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση, σαφής ένδειξη της κλιμακούμενης διένεξης σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών αεροπορικών συστημάτων άμυνας.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό θα προχωρήσουν σε μία εμπορική συμφωνία πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί της Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,53%, ο δείκτης Kopsi στην Ν. Κορέα κατέγραψε άνοδο +0,16% και ο ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,95%
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ καθώς αμετάβλητα διατηρήθηκαν τα επιτόκια διευκρινίζοντας  ότι η τράπεζα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για τη στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη ενώ προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό το 2019.
Επίσης, θετικά επιδρά η διαφαινόμενη εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Ιταλίας και των Βρυξελλών, καθώς φαίνεται ότι ούτε η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, ενώ υπάρχει προοπτική συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,9%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +1%, ο S&P στο +1,1%, ο Nasdaq με κέρδη +1,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,45% (9,01 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς και Eurobank ενώ κέρδη κατέγραψαν Alpha Bank και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,30 ευρώ με άνοδο +0,44% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5950 ευρώ με άνοδο +1,46% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,63 ευρώ με πτώση -2,16% με όγκο 2,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8040 ευρώ με πτώση -0,99% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,98 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,40 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 625 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3050 ευρώ με άνοδο +1,67% με όγκο 447 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 141 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,10 ευρώ με άνοδο +0,15%  και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχέςν του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Coca Cola, ΟΠΑΠ, AΔΜΗΕ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΔΕΗ,Τιτάν, Jumbo
H Coca Cola έκλεισε στα 32,79 με άνοδο +0,71% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,12 ευρώ με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,9520 ευρώ με πτώση -1,96% και αποτίμηση 453 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8940  ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 439 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,52 ευρώ με άνοδο +0,63% και αποτίμηση 3,04 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,72 με πτώση -1,56% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,30 ευρώ με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,9950 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,18 ευρώ με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 2,20  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4380 ευρώ με άνοδο +3,45% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,07 ευρώ με άνοδο +0,40% και με κεφαλαιοποίηση στα 273 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισεστα 0,0950 ευρώ με άνοδο +2,15%  την κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ

Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα  – Το 10ετές 2,82% το spread με την Ιταλία 46 μονάδες βάσης

Μετά το ανοδικό ράλι και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, νέα άνοδος, σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνοντας τις αποδόσεις σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από χθες.
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 46 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται ράλι στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά και λόγω διαφαινόμενης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,36% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,27 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 7 Ιουνίου 2019 στο 1,65%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99% με το ιστορικό χαμηλό 1,99% στις 7 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 108,23 μονάδες βάσης και απόδοση 2,67% με απόδοση αγοράς 2,69% και απόδοση πώλησης 2,65%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 108,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,81% με απόδοση αγοράς 2,82% και απόδοση πώλησης 2,80%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουνίου 2019 στο 2,84%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 107,58 μονάδες βάσης και απόδοση 3,20%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 106,56 μονάδες βάσης και απόδοση 3,49%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 106,65 μονάδες βάσης και απόδοση 3,76%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 307 μονάδες βάσης από 314 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 297 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,97% ή 297 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Ράλι στην Ιταλία

Ράλι σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα λόγω της διαφαινόμενης εκτόνωσης της έντασης μεταξύ της Ιταλίας και των Βρυξελλών, καθώς φαίνεται ότι ούτε η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, ενώ υπάρχει προοπτική συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,30%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/6/2019 στο -0,25% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου στο -0,23%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό 0,262% σημειώθηκε 7 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,605% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,534% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,36% με χαμηλό ημέρας 2,282% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,902%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης