Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Palmer (ΗΠΑ): Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί το συντομότερο δυνατό

Palmer (ΗΠΑ): Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί το συντομότερο δυνατό
Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία
Σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία για την επιμονή της να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400.
Ο Αμερικανός βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Matthew Palmer μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, ο Matthew Palmer υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική θέση λέγοντας πως αυτό «το έχουμε κάνει σαφές κατ’ ιδίαν και δημόσια».
Ο Palmer, που έχει υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 μέχρι το 2006 υποστήριξε πως «κάποια πράγματα έχουν αλλάξει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια όμως κάποια άλλα παραμένουν τα ίδια.
Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό».
Πρόσθεσε πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».
«Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε.

Σθεναρά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών του με την Κυπριακή πλευρά ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως «υπάρχουν επίσης πολλά θέματα στη διμερή ατζέντα στις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών.
Η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων ήταν μια σημαντική εξέλιξη στη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κύπρου και εργαζόμαστε για να την εφαρμόσουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτό το πνεύμα».
Ερωτηθείς με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Matthew Palmer απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των αμερικανικών ενεργειών λέγοντας ωστόσο πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».
Σχολιάζοντας το αμερικανικό εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου, που ισχύει έως και σήμερα αν και η χώρα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ, ο Palmer τόνισε πως «η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός εταίρος, ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε τί μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα».
«Υπάρχει ένας αριθμός νομοσχεδίων στο Καπιτώλιο (για αυτό το θέμα)”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχει κάποια κινητικότητα στο κοινοβουλευτικό μέτωπο "και θα δούμε τί θα γίνει στο Καπιτώλιο».
Τέλος αναφερόμενος στη συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως «είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο σχήμα 3+1.
Ορισμένες από αυτές τις επαφές θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, αλλά κάποιες θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε επίπεδο εργασίας, όπου μπορούμε να φέρουμε μαζί ειδικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να εργαστούν μαζί για να υπάρξει πρόοδος στους κοινούς μας σκοπούς».

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Ελλάδα βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσόγειο

Η Ελλάδα αποτελεί βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσόγειο σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Την στιγμή που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας κορυφώνεται λόγω των S400 και των πολεμικών αεροπλάνων F35… το αμερικανικό Πεντάγωνο περνάει πολλαπλά μηνύματα.
Οι αμερικανοί θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και ένα από τα μέσα πίεσης είναι να αναδεικνύουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, στρατηγικά τοποθετημένος κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, την Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια.
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ και Ελλάδος.
Επίσης ο κόλπος της Σούδας είναι αεροπορικός και θαλάσσιος εφοδιαστικός κόμβος και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Οι αμερικανοί ποντάρουν πολύ στην ελληνική συνεργασία.
Ουκ ολίγες φορές ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα έχει αναφέρει ότι από την Αλεξανδρούπολη, στην αεροπορική βάση στην Λάρισα και έως την Κρήτη η Ελλάδα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης