Τελευταία Νέα
Οικονομία

Standard & Poor’s: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα

Standard & Poor’s: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κρίνει, εάν απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα για τις πρόσφατες παροχές

Θετική είναι η προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s , αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πιστοληπτική αξιοπιστία.
Αυτό τονίζει ο διευθυντής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης της Standard & Poor’s, Marko Mrsnik, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews» σημειώνει ότι, από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις θα κριθεί, αν θα απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα για να εξισορροπήσουν τις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης σημειώνει ότι, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος που θα έχουν οι παροχές.
Παράλληλα ο Mrsnik εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα μας εντός του 2019, προβλέποντας πως οδηγός για την ανάπτυξη θα είναι η τόνωση της κατανάλωσης, αν και τα σημάδια του πρώτου τριμήνου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Σημειώνει ωστόσο ότι, «οι δείκτες για την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Μάιο έχουν καταγράψει άνοδο σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο.
Με βάση τα στοιχεία που σήμερα δεν προβλέπεται η Ελλάδα να επιστρέψει σε ελλείμματα στον Προϋπολογισμό της».
Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, εκτιμά πως πρωταρχικό ρόλο θα διαδραματίσουν η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η εξάλειψη των χρόνιων καθυστερήσεων.
Στην ερώτηση σε ποιους τομείς θα πρέπει να επικεντρωθεί η επόμενη κυβέρνηση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.     
«Η περαιτέρω αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων θα μπορούσε να έλθει μέσω της επιτάχυνσης της εφαρμογής του περιληπτικού σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και μέσω της εφαρμογής οικονομικών πολιτικών που ενισχύουν τη σταθερότητα από την επόμενη κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολιτικές αποφάσεις και η απουσία των καθυστερήσεων από τη νέα κυβέρνηση θα είναι κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων», επισημαίνει ο Mrsnik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης