Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investments: Πλασματική η παγκόσμια ανάκαμψη λόγω της μαζικής αποτυχίας των QE

tags :
Alhambra Investments: Πλασματική η παγκόσμια ανάκαμψη λόγω της μαζικής αποτυχίας των QE
Η ποσοτική χαλάρωση υπήρξε το πιο πειραματικά καθιερωμένο νομισματικό πρόγραμμα στην ιστορία, και είναι απολύτως αποδεδειγμένα αποτυχημένη
Κανένας Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν μπορεί να πει ότι το QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν λειτούργησε.
Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξάρτηση ενός προγράμματος που έληξε, αναφέρει η Alhambra Investments, στην τελευταία της ανάλυση σχετικά με την πορεία της ανάκαμψης.
Το μόνο πράγμα που οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ήταν οι αποδόσεις.
Διότι όλοι ισχυρίστηκαν ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν επιτυχημένα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά.
Όμως, όπως διαπιστώνει η Alhambra Investments τα επιτόκια έχουν μειωθεί πολύ, πολύ περισσότερο χωρίς QE, παρά με αυτό.

Βέβαια, η επιχειρηματολογία των κεντρικών τραπεζών είναι ότι τα επιτόκια άρχισαν να υποχωρούν, καθώς αυτές προχώρησαν σε μαζικές αγορές τίτλων.
Με την προστιθέμενη "ζήτηση", οι τιμές των ομολόγων οδηγήθηκαν πολύ υψηλότερα.
Η εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι συνέβη το αντίστροφο.

Και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά παντού.
Η τελευταία περίπτωση είναι ότι οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων είναι σήμερα στα ιστορικά χαμηλά, ενώ η ΕΚΤ έπαψε να αγοράζει τίτλους πολλούς μήνες πριν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι αποδόσεις δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με αυτήν την αγορά ομολόγων.

Η ποσοτική χαλάρωση υπήρξε το πιο πειραματικά καθιερωμένο νομισματικό πρόγραμμα στην ιστορία, και είναι απολύτως αποδεδειγμένα αποτυχημένη, σύμφωνα με την Alhambra Investments.
Εάν οι αγορές ομολόγων λειτουργούσαν, οι αποδόσεις των ενδιάμεσων ομολόγων θα έπρεπε να αυξηθούν ώστε να αντανακλούν τις υψηλότερες προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό και την πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Αυτό είναι η ανάκαμψη, ένα πληθωριστικό ξέσπασμα και μια οικονομική επιτάχυνση.
Αν όμως οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, όπως φαίνεται αμέσως παραπάνω, τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να εξορθολογίσουν ένα διαφορετικό σενάριο.
Ο Friedman είχε δίκιο.
Χαμηλές τιμές = χαμηλά επίπεδα χρημάτων.
Ως εκ τούτου, παραμένουν ανυπόστατοι οι συστημικοί κίνδυνοι ρευστότητας ανεξάρτητα από το επίπεδο των τραπεζικών αποθεματικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης