Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Μεγάλο το κόστος από τα capital controls – Τα επέβαλλε ξεκάθαρα η ΕΚΤ

Βαρουφάκης: Μεγάλο το κόστος από τα capital controls – Τα επέβαλλε ξεκάθαρα η ΕΚΤ
Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση κατάθλιψης υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης
Την θέση ότι η ΕΚΤ ήταν αυτή που επέβαλλε τα capital controls στην Ελλάδα, τα οποία πράγματι είχαν μεγάλο κόστος διατύπωσε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.
«Τα capital controls είχαν ένα μεγάλο κόστος αλλά το ερώτημα είναι ποιος τα έφερε.
Και τα έφερε ξεκάθαρα η ΕΚΤ.
Ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ασφυξία στην κυβέρνηση και ξέρετε το βασικό ερώτημα για το 2015 ήταν το εξής, το αντιμετώπισε και ο κ. Σαμαράς στις αρχές για αυτό έκανε και τις εκλογές.
Όταν έχεις ένα δεύτερο μνημόνιο, μια δεύτερη πιστωτική κάρτα, την οποία τραβάς για να αποπληρώσεις την πρώτη και αυτό το πράγμα είναι αδιέξοδο, έχεις υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο αλλά έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος, έχεις μια επιλογή ή θα κάνεις αναδιάρθρωση χρέους ή θα φορτώσεις στους ήδη υπερχρεωμένους πολίτες άλλη μια πιστωτική κάρτα προσποιούμενος ότι θα αποπληρώνεις τις προηγούμενες» υποστήριξε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος ερωτήθηκε για το τι μετανιώνει από τα πεπραγμένα του ως υπουργός Οικονομικών.
«Δεν μετανιώνω για την 20η Φεβρουαρίου, μετανιώνω για την 24η Φεβρουαρίου, που τα πράγματα ανατράπηκαν.
Αυτό ήταν το λάθος μου.
Επανέφεραν όλοι με τα λόγια το μνημόνιο, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να πάρω μια απόφαση που δεν είχα το δικαίωμα να πάρω, ως υπουργός Οικονομικών, δεν ήμουν ο Πρωθυπουργός.
Έπρεπε εκείνη τη στιγμή να τους πω κλείνουμε το κουμπί και κλείνουν οι τράπεζες αύριο επειδή ξαναφέρνετε κάτι που είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα φέρετε.
Εγώ θεώρησα ότι ήταν συνετό και συνεπές να εξασφαλίσουμε τέσσερις μήνες ηρεμίας για να ελέγξουμε και την θέληση των δανειστών να κάνουμε την αναδιάρθρωση χρέους και να προετοιμαστούμε για μια πιθανή ρήξη.
Το ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτούς τους τέσσερις μήνες για να προετοιμάσει μια συνθηκολόγηση άτακτη, αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Αυτή η συνθηκολόγηση δεν έκανε καλό στην Ελλάδα» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel «ήξερε απέξω και ανακατωτά το μνημόνιο».
«Το ήξερε σαν ποίημα, ήταν εντυπωσιακή.
Το τοξικό κομμάτι του Μνημονίου ήταν στο 30%.
Πολλά από αυτά που έλεγε μέσα ήταν μια χαρά, πολλά από αυτά θα ήθελα και εγώ να κάνω.
Αλλά, ένα κείμενο το οποίο τελικά σε καταστρέφει δεν χρειάζεται να είναι 100% τοξικό» είπε ο κ.Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι «χωρίς αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει».
«Αν αυτό θέλει ρήξη, θα κάνουμε τη ρήξη» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος αφού υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους οι μικρές επιχειρήσεις, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ΝΔ να υπόσχεται σημαντικές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές «όταν αυτό απαιτεί τη ρήξη με τους δανειστές, οι οποίοι θα σας πουν όχι, όπως είπαν στον Τσίπρα».
Ο κ.Βαρουφάκης εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά του κ.Τσίπρα με αφορμή και τις χθεσινές του εξαγγελίες, ενώ τόνισε ότι «ο σημερινός  ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κατάσταση κατάθλιψης».
«Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα χθες θυμήθηκα παρουσιάσεις, είναι πολύ καλύτερος από τον κ. Σημίτη στο επικοινωνιακό, αλλά ήταν σαν να ακούω το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, στα μεγαλεπήβολα σχέδια του για μια κεντροαριστερή Ελλάδα που τότε βασιζόταν σε δανεισμό που δεν ήταν βιώσιμος και σήμερα βασίζεται σε υποσχέσεις και παροχές που δεν συνάδουν με το μνημόνιο που έχει επιβάλλει ο κ. Τσίπρας.
Οπότε υπάρχει μια αντίφαση» είπε ο κ.Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης