Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μητσοτάκης προωθεί την επένδυση στο Ελληνικό με 96 ευρώ το τετραγωνικό και ο Στουρνάρας από σαμποτέρ, θιασώτης της μείωσης του πλεονάσματος

Ο Μητσοτάκης προωθεί την επένδυση στο Ελληνικό με 96 ευρώ το τετραγωνικό και ο Στουρνάρας από σαμποτέρ, θιασώτης της μείωσης του πλεονάσματος
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος...ενώ πριν λίγες εβδομάδες σαμπόταρε την ιδέα
Περίεργα φαινόμενα καταγράφονται στο πολιτικό προσκήνιο που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος πρωθυπουργός μετά τις 7 Ιουλίου υποστηρίζει ότι άμεσα θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό και ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ από σαμποτέρ...θιασώτης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό (πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού).
Η έννοια επένδυση είναι σχήμα λόγου γιατί ήταν ένας φωτογραφικός διαγωνισμός του Σαμαρά προς το επενδυτικό σχήμα που συμμετείχε η οικογένεια Λάτση, η κινεζική Fosun κ.α. και ακολούθως το 2016 ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα για να ολοκληρώσει το φιάσκο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε υποστηρικτής του έργου επικαλούμενος εντελώς φαιδρά επιχειρήματα.
Τον Φεβρουάριο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά της ΝΔ έκλεισε μια συμφωνία με σχήμα επενδυτών – όλως τυχαίως για την μεγαλύτερη επένδυση σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα εμφανίστηκε μόνο ένας επενδυτής – το επιχειρηματικό σχήμα  Lamda της οικογένειας Λάτση της κινεζικής Fosun κ.α..
Ήταν τόσο σπουδαία η επένδυση που για 6.200 στρέμματα το επενδυτικό σχήμα Lamda – Fosun προσέφεραν 96 ευρώ το τετραγωνικό όταν στην Μύκονο προσφέρουν 5.000 ευρώ το τετραγωνικό για έτοιμες κατοικίες.
Την ίδια στιγμή οι όροι της σύμβασης μπορούν να θεωρηθούν επιεικώς απαράδεκτοι.
Παραχώρηση για 99 χρόνια, και δυνατότητα είσπραξης 30% των κερδών υπό όρους όταν σε όλες τις επενδύσεις που συμμετείχε το δημόσιο οι ιδιωτικές εταιρίες που συμμετείχαν στην επένδυση δηλώνουν απόσβεση επενδύσεων οπότε…δεν επιτυγχάνουν κέρδη για να δώσουν στο ελληνικό κράτος.
Για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία.
Ο Σπύρος Λάτσης μέτοχος στην Eurobank με 44% αποφασίζει να ξεφορτωθεί την Eurobank όταν υποχρεώθηκε σε ανακεφαλαιοποίηση 5,8 δισεκ. ευρώ το 2013.
Με πρόσχημα τις πιέσεις της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας μεταβιβάζει σε 9 μέλη της οικογένειας του το 44% της Eurobank και πλέον δεν εμφανίζεται η EFG Group ως μέτοχος.
Ο Γιώργος Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση.
Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει να καταβάλλει τα 2,5 δισεκ. που του αναλογούσαν και που οφείλει στο ελληνικό κράτος εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων πολιτών.
Ο Λάτσης συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Σαμαρά με την οποία διαχρονικά έχει καλές σχέσεις, τους πείθει να προχωρήσουν το deal Εθνικής – Eurobank και στο τέλος….ακυρώνεται από την DGCom το deal και ο Λάτσης έχει μεταπηδήσει από την Eurobank που οφείλει 2,5 δισεκ. στην Εθνική επενδύοντας μόλις 110 εκατ και τοποθετώντας και 2 μέλη στο ΔΣ της Εθνικής.
Η κατάληξη ήταν ότι ο Λάτσης αποχώρησε και από την Εθνική καθώς συνολικά το όλο σχέδιο απέτυχε.
Ο Σπύρος Λάτσης μέσω της Lamda Development συμμετέχει με μια εξευτελιστική τιμή στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, στον οποίο σημειωτέον…τελικώς μόνο το σχήμα στο οποίο συμμετείχε η εταιρία Lamda συμφερόντων Λάτση….υπέβαλλε προσφορά.  
Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον διαγωνισμό με προσαρμογές όρων φωτογραφικές υπέρ της Lamda - Fosun.
Προσέξτε δεν το αναφέρει ένας σύλλογος που αντιδρά στην αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο Σπύρος Λάτσης πάλι μέσω της Lamda εμπλέκεται στο Mall όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ακίνητο είναι παράνομο.
Με απόφαση Βενιζέλου το μεγαλύτερο αυθαίρετο των Βαλκανίων νομιμοποιήθηκε.
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού καλό είναι να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές της επένδυσης.

Ο Στουρνάρας από σαμποτέρ…θιασώτης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος

Όταν πριν λίγο καιρό ο Τσακαλώτος ο υπουργός οικονομικών σχεδίαζε μια πρόταση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυήσεων ώστε να μειωθεί η υποχρέωση στοχοθεσίας από 3,5% στο 2,5% το πρωτογενές…ο Στουρνάρας ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ αντέδρασε προκλητικά στο παρασκήνιο.
Ο Στουρνάρας δεν ήθελε να καρπωθεί ο Τσίπρας ένα δώρο από τους θεσμούς, το σαμπόταρε ώστε να μπορέσει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης να το επαναφέρουν.
Οι δανειστές δεν διάκεινται θετικά το έχουν ξεκαθαρίσει, θεωρούν ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 εξυπηρετεί το χρέος και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.
Όμως ο Στουρνάρας στην προσπάθεια του να εμφανιστεί φιλικός στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ που έρχεται μετά τις 7 Ιουλίου και με απώτερο σκοπό να του ανανεωθεί η θητεία στην ΤτΕ ξαφνικά έγινε θιασώτης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πραγματικά θεσμική υποκρισία.
Όμως ο Στουρνάρας δεν ήταν αυτός που υποστήριζε ένθερμα την προληπτική πιστωτική γραμμή;
Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον Στουρνάρα σήμερα στην χώρα θα επικρατούσε χάος.
Ακόμη μια θεσμική επιτυχία και εύστοχη πρόβλεψη από τον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ.
Με τέτοιους παράγοντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί μα μεγάλη (αν)ασφάλεια να κυβερνήσει την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης