Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θυμήθηκε» πολύ αργά τη μεσαία τάξη

tags :
Ο ΣΥΡΙΖΑ «θυμήθηκε» πολύ αργά τη μεσαία τάξη
Δύσκολα θα πειστούν οι ψηφοφόροι να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό
Με ξεκάθαρη στόχευση να καλύψει το χαμένος έδαφος στους ψηφοφόρους της αποκαλούμενης «μεσαίας τάξης», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Καθώς η ήττα του κυβερνόντος κόμματος στις εκλογές μοιάζει προδιαγεγραμμένη, με βάση την ευρεία νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου και το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο θυμήθηκαν πολύ αργά τη «μεσαία τάξη», η οποία ισοπεδώθηκε στη διάρκεια των 8 μνημονιακών ετών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μια ξεκάθαρη επιλογή: να λύνει τα δημοσιονομικά προβλήματα και να καταγράφει υπερπλεονάσματα μέσω της αύξησης φόρων, γεγονός που έδωσε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη, η οποία είχε ήδη σηκώσει το βάρος των δύο προηγούμενων μνημονίων.
Η επιλογή αυτή αποδοκιμάστηκε εκκωφαντικά στην κάλπη.
Η δραματική αύξηση των φόρων σε αγαθά, υπηρεσίες και καύσιμα, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (μείωση αφορολόγητου, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης), η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, οδήγησαν σε αφαίμαξη της μεσαίων εισοδημάτων, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είχαν ήδη υποστεί δραματική συρρίκνωση.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το Μέγαρο Μουσικής τους 12 άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος, με έμφαση στη «δίκαιη φορολόγηση, την εργασία και την ανάπτυξη».
Κεντρική στόχευση αποτελεί η στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων,  τη µείωση του πρώτου κλιµακίου φόρου εισοδήµατος στο 20%, τη µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, τη δηµιουργία 500.000 θέσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου µισθού.

Χάθηκε το στοίχημα της αξιοπιστίας

Πολύ λίγο, πολύ αργά ωστόσο, καθώς θεωρείται ότι δύσκολα θα πειστούν οι ψηφοφόροι να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό, όχι γιατί το πρόγραμμά του δεν είναι κοστολογημένο, αλλά γιατί έχασε το στοίχημα της αξιοπιστίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα τα οποία δεν είναι καινούρια, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνησή του κατήργησε τα αντίμετρα για τη μεσαία τάξη με την ψήφιση του αφορολόγητου, τα οποία στην πραγματικότητα εξήγγειλε…ξανά, εντάσσοντάς τα στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αντίμετρα προέβλεπαν μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% το 2020.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης