Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστική άρση capital controls 9/2019, αυξάνονται τα όρια αγοράς ομολόγων από τις τράπεζες στα 5 δισ

Οριστική άρση capital controls 9/2019, αυξάνονται τα όρια αγοράς ομολόγων από τις τράπεζες στα 5 δισ
Η ΤτΕ προσπαθεί να πείσει την ΝΔ όταν θα αναλάβει την εξουσία να φέρει νόμο που θα μετατρέπει το DTC σε ομόλογα ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τις τράπεζες - Η Εθνική τράπεζα πάντως έχει κρίνει την πρόταση της ΤτΕ ως μη εφαρμόσιμη.
Οριστική άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019, αύξηση αγορών κρατικών ομολόγων από 2,5 σε 5 δισεκ. από τις ελληνικές τράπεζες και προσπάθεια να φέρει από την πίσω πόρτα το απαξιωμένο σχέδιο μείωσης των NPEs… σχεδιάζει η ΤτΕ που ως ανεξάρτητη θεσμική αρχή ήταν αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι συμπολιτευόμενη στην κυβέρνηση ΝΔ.

Τον Σεπτέμβριο η οριστική άρση των capital controls

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα αρθούν πλήρως τα capital controls μετά την ΔΕΘ και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ.
Η άρση των capital controls έχει σημειολογία και συμβολικότητα.
Κάποια στιγμή αρχές Φθινοπώρου θα αρθούν οριστικά τα capital controls και η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρηματολογήσει ότι είναι απόρροια της εμπιστοσύνης των αγορών στην νέα διακυβέρνηση.
Βέβαια τα capital controls θα μπορούσαν να έχουν αρθεί αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος ήθελε να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη είναι αληθές ότι η ΝΔ θα αποκαταστήσει πιο γρήγορα την εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και των αγορών οπότε η ΤτΕ θα μπορεί να άρει οριστικά τα capital controls.

Αύξηση ορίου αγοράς κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες

Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα περισσότερα από αυτά που προσδιορίστηκαν το 2012.
Το όριο που ετέθη το 2012 με το PSI+ και το haircut είναι ότι κάθε ελληνική τράπεζα μπορεί να κατέχει μακροπρόθεσμα ομόλογα - πλην εντόκων - έως 2,5 δισεκ. ευρώ περίπου
Η ΤτΕ θα διαπραγματευτεί εντός των επόμενων μηνών ένα σχέδιο για την σταδιακή άρση του μέτρου αυτού και με πρώτο στόχο να διπλασιαστούν οι αγορές ομολόγων και απώτερο στόχο να αρθούν πλήρως τα όρια.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν π.χ. με το APS το ιταλικό μοντέλο να λαμβάνουν εγγυήσεις από το κράτος για τα προβληματικά δάνεια (NPEs) και ταυτόχρονα να μην διαθέτουν κρατικά ομόλογα είναι οξύμωρο.
Οι ελληνικές τράπεζες εάν σήμερα είχαν ελληνικά ομόλογα π.χ. 20 δισεκ. θα κατέγραφαν σχεδόν 700 με 800 εκατ έκτακτα έσοδα.
Η κίνηση αύξησης της αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον εύλογη εξέλιξη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι το spread Ελλάδος με Ιταλία έχει μειωθεί στις 47 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Ελλάδος βρίσκεται στις 293 μονάδες βάσης απέχει μόλις 2 μονάδες βάσης από τα χαμηλά ετών.
Για την ιστορία η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα έχει μειωθεί στο 4,98% από 50% που ήταν π.χ. το 2015 απόρροια της κατακόρυφης μείωσης του κινδύνου χώρας στην Ελλάδα.

Η ΤτΕ επιχειρεί να φέρει από την πίσω πόρτα το απαξιωμένο σχέδιο για τα NPEs

Ενώ η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ή ιταλικό μοντέλο ή APS για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται στην DGComp στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται μετά τις εκλογές να εγκριθεί η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί από την πίσω πόρτα να επαναφέρει το απαξιωμένο σχέδιο της για μείωση των προβληματικών δανείων.
Το ιταλικό μοντέλο προκρίνει τιτλοποίηση NPEs και παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος χωρίς να θεωρείται κρατική βοήθεια.
Η πρόταση αυτή είναι η πλέον ρεαλιστική και όπως φαίνεται με κάποιες αλλαγές – ειδικά ως προς το επιτόκιο για τα κύρια ομόλογα – θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Η πρόταση της ΤτΕ όταν είχε παρουσιαστεί στην ΝΔ είχε κριθεί μη ρεαλιστική γιατί επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό 700 εκατ ετησίως.
Η πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνει μεταφορά NPEs 40 δισεκ. σε ένα SPV σε εταιρία ειδικού σκοπού με παράλληλη μεταφορά κεφαλαίων DTC περίπου 7 δισεκ.
Οι τράπεζες έχουν αναλύσει ότι η πρόταση της ΤτΕ θα επιβαρύνει τις τράπεζες σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ.
Συν τοις άλλοις δεν έχει καν κατατεθεί στην DGCom.
Η ΤτΕ προσπαθεί να πείσει την ΝΔ όταν θα αναλάβει την εξουσία να φέρει νόμο που θα μετατρέπει το DTC σε ομόλογα ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τις τράπεζες.
Η Εθνική τράπεζα πάντως έχει κρίνει την πρόταση της ΤτΕ ως μη εφαρμόσιμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης