Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου ένταξης στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον άνω των 50.000 ευρώ

tags :
Διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου ένταξης στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον άνω των 50.000 ευρώ
Το 66% αιτήσεων που εντάχθηκαν αφορούσαν εισόδημα έως 20.000 ευρώ
(upd) Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δεύτερης φάσης του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’οίκον προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν 25.000 νοικοκυριά.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο προγραμμα παραμένουν ίδιοι, δηλαδή συνεχίζουν να υφίστανται εισοδηματικά κριτήρια και το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει στο 70%.
Ωστόσο προβλέπεται διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου ένταξης στο προγραμμα πιθανότατα άνω των 50.000 ευρώ. Σε αυτό το εισοδηματικό επίπεδο δεν υπάρχει επιχορήγηση αλλά χορηγείται άτοκο δάνειο.
Σημειωνεται ότι στο προηγούμενο Εξοικονομώ εντάχθηκαν 43.000 νοικοκυριά εκ των οποίων τα 15000 έχουν ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις και 24.000 είναι σε εξέλιξη.
Το 66% αιτήσεων που εντάχθηκαν αφορουσαν εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Μέσω του προηγούμενου προγράμματος έχουν διοχετευθεί στην οικονομία 640 εκατ. ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο οποίος παρουσίασε επισης ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων με την ονομασία Ηλέκτρα και συνολικό προϋπολογισμό 1 δις ευρώ Το προγραμμα θα υλοποιηθεί με δάνεια που θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με πόρους από την ΕΤΕΠ και το ΠΔΕ.
 
Το worldenergynews.gr έγραφε νωρίτερα:

Στις 15 Ιουλίου προβλέπεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», την ενεργοποίηση του οποίου θα ανακοινώσει σήμερα (12/6) το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 20.000 - 25.000 νοικοκυριά.
Ο κ. Σταθάκης στη σημερινή συνέντευξη αναμένεται παράλληλα να ανακοινώσει και την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα».
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους όρους της προηγούμενης φάσης του «Εξοικονομώ», δεν αποκλείεται να υπάρξει μία διεύρυνση των  εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων, δεδομένου ότι ανακοινώνεται και εντός της προεκλογικής περιόδου.
Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» χρηματοδοτεί δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, (μεμονωμένες κατοικίες, διαμερίσματα ακόμα και πολυκατοικίες), για την  αλλαγή κουφωμάτων, τη μόνωση του κτιρίου, την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης κλπ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.
Η χρηματοδότηση αφορά είτε στην καταβολή επιδότησης για την κάλυψη μέρους της εγκεκριμένης δαπάνης, είτε για τη χορήγηση άτοκου δανείου από τις τράπεζες, καθώς το επιτόκιο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα.

Επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Το ύψος της επιδότησης, η οποία παρέχεται μόνον σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα,  εξαρτάται από τα εισοδηματικά κριτήρια του δικαιούχου και  προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού (άγαμος, έγγαμος, αριθμός παιδιών).
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και στην προηγούμενη φάση του προγράμματος αυτό είχε γίνει σε τρεις φάσεις ανά περιφέρειες, καθώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος είχε πέσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όταν αυτή άνοιξε ταυτόχρονα για όλη τη χώρα.
Το δεύτερο πρόγραμμα, «Ηλέκτρα» αφορά στη  βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των  δημοσίων κτηρίων.
Οι συνολικοί  πόροι του προγράμματος, αναμένεται να υπερβούν  το  1 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε δημοτικά κτήρια, σε δημόσια ιδρύματα, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και άλλα κτήρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τα προγράμματα θα παρουσιάσουν ο  υπουργός Περιβάλλοντος  - Ενέργειας Γιώργος  Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης