Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Χρειάζονται ακόμα πολλά για μια βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης - Πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια

Κομισιόν: Χρειάζονται ακόμα πολλά για μια βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης - Πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες για την εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες για την εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ιδίως ως προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, όπου δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος, ανακοίνωσε σήμερα (12/6/2019) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η επιθυμία για δράση έχει μειωθεί καθώς η οικονομία έχει βελτιωθεί», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξη Τύπου.
«Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οικοδομηθεί μέσω κρίσεων.
Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι», δήλωσε ο Dombrovskis.
«Γι’ αυτό και καλώ τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της ΕΕ να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν ακόμη πιο ισχυρή τη νομισματική μας ένωση», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στο αυριανό (13/6) Ecofin στο Λουξεμβούργο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20-21 Ιουνίου.
Στην έκθεσή της, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει «σημαντική πρόοδο» όσον αφορά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «όσο ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα».
Σημειώνεται ότι η σχετική έκθεση της Κομισιόν δημοσιεύθηκε σήμερα εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 21ης Ιουνίου.
Στη Σύνοδο αυτή, οι ηγέτες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για τα ζητήματα της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η Επιτροπή τους καλεί να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και να συμφωνήσουν ως προς το μέγεθός του στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Επιπρόσθετο, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της τροποποίησης στη Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε ό,τι αφορά τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων παραγόντων, καθώς και τη δυνατότητα προσαρμογής του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ για τις τράπεζες σύμφωνα με την κοινοτική μέθοδο.
Καλούνται επίσης να ενσωματώσουν με την πάροδο του χρόνου τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο δίκαιο της ΕΕ.
Τέλος, οι ηγέτες καλούνται να επιταχύνουν την πρόοδο στον τομέα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και να εντείνουν τις εργασίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια παρά τα βήματα βελτίωσης

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ αποφέρουν καρπούς, ωστόσο τα επισφαλή δάνεια παραμένουν πρόκληση σε ορισμένες χώρες.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι η έκθεσή της σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας είχε δείξει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε στο 3,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2018, μειωμένος κατά 1,2 εκατοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Επιτροπή στην έκθεσή της, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2018 (43,5%), καταγράφοντας ωστόσο μείωση 6,7% από την προηγούμενη χρονιά.
«Παρά τις σαφείς βελτιώσεις, οι υψηλοί δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν πρόκληση σε ορισμένα κράτη μέλη και χρήζουν συνεχούς προσοχής», ανέφερε η Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κεφαλαιαγορών, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα προωθήσει την περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς και θα συμβάλει ώστε οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης να μπορούν να αντιμετωπίσουν μείζονες εσωτερικές ή εξωτερικές προκλήσεις για τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης