Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Καταστροφικά τα mini-BOTs για Ιταλία – Παραμένει η αβεβαιότητα στα δημοσιονομικά

Fitch: Καταστροφικά τα mini-BOTs για Ιταλία – Παραμένει η αβεβαιότητα στα δημοσιονομικά
Απαισιόδοξη για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ιταλίας εμφανίζεται η Fitch
Ως εξαιρετικά αρνητικά έως καταστροφικά χαρακτηρίζει τα «mini-BOTs» για την Ιταλία ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανάλυσή του, στην οποία εξετάζει και τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη χώρα τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και αναφορικά με τη συνεχιζόμενη «κόντρα» Ρώμης και Κομισιόν.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης η ανανεωμένη διαμάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα της υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα, το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της ιταλικής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η ευρεία χρήση των λεγόμενων «μίνι-BOT» για σκοπούς πληρωμής θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική αξιολόγησης της ιταλικής πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Επιτροπή δήλωσε στις 5 Ιουνίου ότι απαιτείται διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Ανέφερε ότι η Ιταλία δεν είχε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους της ΕΕ για το 2018 και ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή υψηλότερα από το στόχο του 3% στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Πιστεύουμε ότι η αντιπαράθεση θα εντατικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα δεχθεί "περικοπές, κυρώσεις και λιτότητα", ενώ άλλα μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria, δήλωσαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει την ένταξή της σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.
Η Ιταλία κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία με την Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο για τη μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019.
Ωστόσο, ο Salvini, ενθαρρυμένος από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, όπου η Lega κέρδισε το 34% των ψήφων, εντείνει τις προσπάθειες νομοθεσίας ενός ενιαίου φόρου 15% για εταιρείες και ιδιώτες.
Εκτιμούμε ότι το 2020 το έλλειμμα θα φθάσει το 2,7% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση της Κομισιόν,  καθώς υποθέτουμε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, όπως και οι προκάτοχοί της, θα εγκρίνει μέτρα για να αντισταθμίσει εν μέρει την ενεργοποίηση της «ρήτρας διασφάλισης» που θα αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αυτά τα σχέδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης