Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Κόλαση» γίνονται οι φορολογικοί παράδεισοι για τις επιχειρήσεις

tags :
«Κόλαση» γίνονται οι φορολογικοί παράδεισοι για τις επιχειρήσεις
Δεν εκπίπτουν οι δαπάνες στην «πυρά» οι επιχειρηματίες
«Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»
Το επιχειρηματικό όνειρο των  Ελλήνων να στήσουν μία εταιρεία σε χώρες με κριτήριο τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή όπως είναι η Βουλγαρία η Κύπρος η Ουγγαρία αλλά και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς  πολύ  σύντομα θα καταλάβουν ότι το όνειρο θα γίνει εφιάλτης.
Γρήγορα  θα καταλάβουν ότι ο φορολογικός μηχανισμός  είναι πιο  ισχυρός από τους  επιχειρηματίες που επιλέγουν φορολογικούς παραδείσους πιστεύοντας ότι θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του νόμου.
Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ραβασάκια της εφορίας για  ελέγχους εταιρειών που έχουν παρουσία σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Στο στόχαστρο είναι οι χώρες με φορολογικές συντελεστές που είναι χαμηλότεροι έως 50%  σε σχέση με τους αντίστοιχους  συντελεστές που ισχύουν  στην  Ελλάδα.
Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής είναι στο 28% για τη χώρα μας ενώ η Βουλγαρία η Κύπρος και η Ουγγαρία παρουσιάζουν συντελεστές μικρότερους του 14%.
Οι έλεγχοι θα εστιάσουν στις δαπάνες οι οποίες  εκ προοιμίου δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Συγκεκριμένα η ελληνική νομοθεσία αναφέρει ότι οι δαπάνες που καταβάλλονται σε  φορολογικό κάτοικο – μέλους της Ε.Ε και με βάση την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους μέλους,  προσδιορίζει  ότι κατ’ αρχήν εκπίπτουν οι δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον πληρούνται οι γενικές  προϋποθέσεις  του άρθρου 22 του ν. 4172/2013 για την εκπεσιμότητα των δαπανών.
Σε περίπτωση όμως αμφισβήτησης από την αρμόδια ελεγκτική αρχή πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αποδείξει  ότι οι δαπάνες είναι πραγματικές  ενώ σε περίπτωση  που δεν πεισθούν οι ελεγκτές θα προκύπτει φόρος πολλαπλάσιος  από αυτόν που υπολόγιζε η εταιρεία.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα για τους  Έλληνες  επιχειρηματίες καθώς από το 2017 υπάρχουν συμβάσεις  μεταξύ των χωρών που επιτρέπεται η ανταλλαγή   πληροφοριών και η πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων
Ο φορολογικός μηχανισμός έχει γίνει «μέγγενη» για όσους πίστευαν  ότι θα γλιτώσουν ανακαλύπτοντας τους φορολογικούς παραδείσους.   
Στέλεχος μεγάλης εταιρείας καταθέτει στο bankingnews την εμπειρία του από τη μη αναγνώριση δαπάνης εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία  να  αποφασίσει να μεταφέρει την εταιρεία σε χώρα που δεν ανήκει σε προνομιακό  φορολογικό καθεστώς.
Ο ίδιος θεωρεί ότι περιμένει ψυχρολουσία  αρκετούς  επιχειρηματίες που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν σε χώρες με φορολογικό συντελεστή  χαμηλότερο έως 50% σε σχέση με αυτούς της  Ελλάδας.
Χιλιάδες επιχειρήσεις θα  πιαστούν στο δόκανο της εφορίας καθώς πλησιάζει ο χρόνος των ελέγχων οι οποίοι θα βγάλουν  ..λαυράκια και έσοδα για το κράτος. «Κόλαση» θα γίνουν  φορολογικοί παράδεισοι  για τις επιχειρήσεις  με  συνέπεια  αρκετοί  επιχειρηματίες  να πέσουν στην φορολογική «πυρά»  των  ελέγχων.   
Για το φορολογικό έτος 2018 συνολικά 42 χώρες είναι σε προνομιακό φορολογικό  καθεστώς σύμφωνα  με απόφαση  του υπουργού Οικονομικών.
H απόφαση καθορίζει ότι τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013, τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το πενήντα τοις εκατό (50%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα.




Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης