Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου;

tags :
Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου;
Γράφει η Κύνθια Κονδύλη *
Τις περισσότερες φορές οι κράμπες, όσο ενοχλητικές και αν είναι, είναι “αθώες”. Όταν όμως είναι επίμονες, από τη μια πλευρά διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου και από την άλλη μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου άλλου παθολογικού προβλήματος.
Με το γιατρό σας θα συζητήσετε το είδος και τις συνθήκες εμφάνισης των συμπτωμάτων σας.
Πρόκειται πράγματι για κράμπες;
Αίσθημα πόνου η δυσφορίας στα πόδια όταν είμαστε ξαπλωμένοι, μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών για παράδειγμα, προκαλεί επίμονη δυσφορία, διαρκή ανάγκη για κίνηση των ποδιών προκειμένου να ανακουφιστεί το άτομο και σε αντίθεση με τις κράμπες έχει μεγάλη διάρκεια. Αίσθημα καψίματος, πόνου, μουδιάσματος, τρυπήματος από βελόνες στα πόδια, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας μορφής νευροπάθειας. Αν υπάρχει κλινική ένδειξη, ο γιατρός σας θα σας υποδείξει ορισμένες εξετάσεις όπως είναι για παράδειγμα το ηλεκτρομυογράφημα, προκειμένου να οδηγηθεί στη διάγνωση.
Οι κράμπες από την άλλη, είναι αρκετά επώδυνες, βραχείας διαρκείας μυϊκές συσπάσεις. Είναι συχνότερες σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας. Μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του ύπνου και να μας αφυπνίσουν η να εμφανιστούν όταν είμαστε απλώς ξαπλωμένοι. Ορισμένες φορές οι αιτίες είναι απλές, πχ μπορεί να συμβούν όταν περνούμε μεγάλο μέρος της ημέρας καθιστοί η όταν υπάρχει έντονη μυϊκή κόπωση. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις στις οποίες οι κράμπες υποδηλώνουν κάποιο άλλο πρόβλημα η διαταραχή.

•    Μεταβολικά νοσήματα: υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια
•    Ηλεκτρολυτικές διαταραχές: έλλειψη καλίου, ασβεστίου η μαγνησίου λόγω αφυδάτωσης, δυσλειτουργίας των νεφρών η άλλων αιτιών.
•    Φάρμακα: οι κράμπες μπορεί να αποτελούν παρενέργεια ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων όπως είναι τα διουρητικά, τα φάρμακα για τη χοληστερίνη η την άνοια.
•    Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης: μεταξύ άλλων συμπτωμάτων απαντώνται και στην μεσοσπονδύλια στένωση.
•    Εκφυλιστικές παθήσεις του Νευρικού Συστήματος: σπανιότερα, σε συνδυασμό με αλλά κύρια συμπτώματα,  μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson η τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα.
•    Φλεγμονώδεις νευρολογικές παθήσεις: μυοπάθειες.
•    Αγγειολογικές παθήσεις: αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα συνοδά συμπτώματα ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει:
•    Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος
•    Ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο του νευρικού συστήματος (ηλεκτρομυογράφημα)
•    Απεικονιστικές εξετάσεις (αξονικές/μαγνητικές τομογραφίες/υπερηχογραφήματα).
Η θεραπεία είναι συνήθως αιτιολογική, δηλαδή εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρακτικά μέτρα, όπως μάλαξη στα άκρα πριν την κατάκλιση ή  συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση.

* H Κύνθια Κονδύλη είναι νευρολόγος, Επιμελήτρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου - Ιατρείου Μνήμης ΥΓΕΙΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης