Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Περιμένουμε η Ιταλία να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους

tags :
Centeno: Περιμένουμε η Ιταλία να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους
Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται, προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να μην παραβαίνει τους κανόνες της ΕΕ
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι το χρέος της Ιταλίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Mario Centeno, ο οποίος επανέλαβε τη σύσταση ότι η Ιταλία θα πρέπει να μείνει πιστή στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σύμφωνα με τον Centeno, το Eurogroup θα συζητήσει τις προοπτικές του ιταλικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται, προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να μην παραβαίνει τους κανόνες της ΕΕ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από 131,4% του ΑΕΠ το 2017, στο 132,2% το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 133,7% φέτος και στο 135,2% το 2020, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να υποχωρεί.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόλοιπη θεματολογία του Eurogroup, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόδιο, αλλά και το Brexit, τις συζητήσεις δηλαδή για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα κυριότερα πορίσματα της 6ης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Μαρτίου 2019.
Ο ESM θα ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, και το ΔΝΤ - σχετικά με την 3η αποστολή του παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα στην Κύπρο.
Στόχος της μεταπρογραμματικής εποπτείας είναι να προσδιοριστεί κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση η χώρα να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής.
Η εποπτεία συνεχίζεται μέχρι να εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % του δανείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης