Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αυξάνεται η παγκόσμια χρήση του ευρώ μετά από 10 χρόνια λόγω…Trump

tags :
ΕΚΤ: Αυξάνεται η παγκόσμια χρήση του ευρώ μετά από 10 χρόνια λόγω…Trump
Το ευρώ αντιπροσώπευε σχεδόν το 21% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων το 2018
Μετά από μία δεκαετία φθίνουσας πορείας, το ευρώ δείχνει να κερδίζει έδαφος στο διεθνές εμπόριο, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μείωσαν τη ζήτηση για το δολάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ενιαίο νόμισμα αντιπροσώπευε σχεδόν το 21% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων το 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 2017, ενώ το δολάριο αντιπροσώπευε σχεδόν το 62% των αποθεμάτων, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης πριν από δύο δεκαετίες.
"Οι χρηματοπιστωτικές αναταράξεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο των εντάσεων και των προκλήσεων του διεθνούς εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής μονομερών κυρώσεων, φαίνεται να έχουν στηρίξει την παγκόσμια άνοδο του ευρώ", αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ευρώ.
Η κυριαρχία του δολαρίου έχει πληγεί και από τις πολιτικές του Προέδρου Donald Trump, καθώς αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις και ζητήματα όπως οι κυρώσεις στο Ιράν.
Οι γεωπολιτικές πιέσεις αναζωπυρώθηκαν πάλι αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Trump απειλούσε με τις κυρώσεις για τη γερμανική υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αποσύρει τα στρατεύματα από τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ εξαιτίας των αμυντικών της δαπανών.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε πέρυσι ότι είναι "παράλογο" η ΕΕ καταβάλλει το 80% του ενεργειακού της λογαριασμού σε αμερικανικό νόμισμα, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των εισαγωγών προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau - ένας από τους υποψηφίους για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ - σηματοδότησε πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα μπορούσε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθειά της να αυξήσει τη χρήση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές.
Είπε ότι το δολάριο δίνει στις ΗΠΑ ένα σαφές πλεονέκτημα στην άσκηση της εξουσίας.
Ο συνάδελφος του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, Benoit Coeure - άλλος υποψήφιος που ενδέχεται να τον διαδεχθεί - ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ευρώ βρίσκεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη τάση ευρύτερης χρήσης.
Ο κ. Coeure πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ βλέπει πλέον περισσότερα οφέλη από την άνοδο του ευρώ ως διεθνές νόμισμα, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να πιέζει για την παγκόσμια χρήση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης