Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανία: Νέα ημερομηνία για τις εκλογές προτείνει ο πρόεδρος Meta

Αλβανία: Νέα ημερομηνία για τις εκλογές προτείνει ο πρόεδρος Meta
Νέα ημερομηνία για τις εκλογές προτείνει ο Αλβανός πρόεδρος Meta
Να καθοριστεί άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου προσανατολίζεται ο πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta, κλιμακώνοντας την σύγκρουσή του με τον πρωθυπουργό Edi Rama και την κυβέρνησή του.
Ο κ. Meta κάλεσε την Τετάρτη το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σύσκεψη με σκοπό τον ορισμό άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη χώρα, εφόσον ο ίδιος με διάταγμά του έχει ακυρώσει εκείνη της 30ης Ιουνίου.
Ερωτηθέντες σχετικά, μετά την σύσκεψη, εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «έγιναν απλώς μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».
Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε σε ξεχωριστή συνάντηση, για το ίδιο θέμα, άλλη ημέρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Edi Rama.
Ο τελευταίος, πάντως, συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιουνίου.
Μιλώντας σε συγκεντρώσεις στο νομό της Λούσνιας στο νότο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται πίσω από την κρίση και την πολιτική αστάθεια που ταλανίζει τη χώρα.
Επανέλαβε, δε, την θέση του ότι η απόφαση για την ακύρωση των εκλογών είναι αντισυνταγματική για να υποστηρίξει πως η θέση του Ilir Meta είναι ασυμβίβαστη με το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατά τον Edi Rama, στόχος του Ilir Meta και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η δημιουργία κλίματος αστάθειας και αντιπαράθεσης στη χώρα «ώστε να έρθουν εκείνοι, για να σώσουν όχι το έθνος, όπως ισχυρίζονται, αλλά τους εαυτούς τους από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δρομολογεί τις διαδικασίες καθαίρεσης του κ. Meta από το προεδρικό αξίωμα, στη σύνοδο της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και βρίσκεται σε αναζήτηση βουλευτών προς διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Το προεδρείο της Βουλής έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα σχέδιο ψηφίσματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκριθεί την Πέμπτη όταν θα συζητηθεί η αποπομπή του Ilir Meta.
Σε αυτό καλείται ο Πρόεδρος να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο, και δηλώνεται πως η Βουλή θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου των αποφάσεών του Προέδρου.
Σημειώνεται ότι για να καθαιρεθεί ο Πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία 94 βουλευτών, από τους οποίους ο Edi Rama διαθέτει μόνο 78.
Οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αντιπολίτευση και στα Τίρανα οργιάζουν οι φήμες για παζάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης