Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Η Προεξόφληση μιας πολιτικής αλλαγής και τα υπαρκτά προβλήματα

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Η Προεξόφληση μιας πολιτικής αλλαγής και τα υπαρκτά προβλήματα
Θα πρέπει να διασφαλίζονται οι κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων profit taken
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά, όχι μόνο την πολιτική αλλαγή αλλά και την αυτοδυναμία της 7ης Ιουλίου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι Δείκτες και επιμέρους μετοχές να προσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όμως σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή να αποσιωπούνται(στην χειρότερη περίπτωση).
Από μόνη της η πολιτική αλλαγή κα μια νέα φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα χρονίζοντα αλλά και νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Οι σημαντικές αποκλίσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και οι συνεχείς αρνητικές επισημάνσεις - προειδοποιήσεις από τους θεσμούς (Regling – Centeno) για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών στo μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, πέφτει στις πλάτες της νέας κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον η αύξηση της ανεργίας το 1ο τρίμηνο του 2019 από 18,7% σε 19,2%, αλλά και η επιβράδυνση του τουριστικού κλάδου, που αποτελεί βασικό στυλοβάτη της Ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να χτυπάει τον κόκκινο συναγερμό στα οικονομικά επιτελεία.
Ήδη το 1ο 4-μηνο το 46% των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εμφανίζει μειωμένες προκρατήσεις, το 23% αυτών προχώρησε σε μείωση τιμών, ενώ στην Ρόδο η αφίξεις Μαΐου παρουσίασαν πτώση -6%.
Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο σε απόλυτο νούμερο όσο και σε αριθμό οφειλετών , πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων μάλλον θα έπρεπε η γενικευμένη αισιοδοξία να επανεκτιμηθεί.
Στο Διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, πέραν των ανοικτών ευρωπαϊκών πληγών (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και των παγκόσμιων (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας) νέα μέτωπα προστίθενται με ποιο πρόσφατο την κρίση στον Περσικό κόλπο.
Εκ του αποτελέσματος βέβαια, τίποτα δεν φοβίζει αρκετά τις αγορές όταν επανέρχεται με δηλώσεις των Κεντρικών τραπεζιτών η επανεξέταση μείωσης των επιτοκίων.
Το πόσο ισχυρό θα είναι αυτή την φορά το μπαζούκα μένει να το δούμε αν και τα πυρομαχικά λιγοστεύουν κάθε φορά που χρησιμοποιείται.
Αν και η Ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί για κάποιο διάστημα λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές για να συνεχίσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους ξένους.
Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο road show του Ελληνικού χρηματιστήριου στην Νέα Υόρκη που το ενδιαφέρον δεν ήταν αυτό που αναμενόταν και οι όποιες υποσχέσεις για αυξημένες εισροές μετατέθηκαν για αργότερα.
Παρόλα αυτά το καλό κλίμα βοήθησε την Ελληνική ομολογιακή αγορά να συνεχίσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10-ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 2,70% σε ιστορικό χαμηλό πολλών ετών.
Η ΠΕΙΡ με 21% της συνολικής αξίας συναλλαγών, λόγω της προσπάθειας για έκδοση ομολογιακού δανείου 350 εκ. ευρώ, συνέχισε να συγκεντρώνει τα επενδυτικά βλέμματα και στη χθεσινή (13/6) συνεδρίαση.
Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος έκανε σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Οι τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται για την ΕΤΕ στο 2,20, την ΕΥΡΩΒ στο 0,7950, ενώ για την ΑΛΦΑ εντοπίζεται στο 1,55 και την ΠΕΙΡ στο 2,60.
Η συνέχιση πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργεί τις συνθήκες για προσέγγιση υψηλότερων στόχων αλλά προσοχή…
Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 και 890 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 και 715 μονάδες.
Για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη του οριοθετείται στις 2082 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2180, 2200 και 2240 μονάδες.
Στηρίξεις εντοπίζονται στις 2135, 2080, 2050 και 2025μονάδες.
Το φαινόμενο της αυξημένης κινητικότητας μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών χρήζει προσοχής (ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη), αφού εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.
Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ακολουθώντας την ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί, παρά τα σύννεφα που αρχίζουν να σχηματίζονται στον επενδυτικό ορίζοντα.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.
Όμως θα πρέπει να διασφαλίζονται οι κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων profit taken σε συνεργασία με τους οικονομικούς μας συμβούλους.
Ελπίζοντας ότι πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός , πολίτες και επενδυτές έχουν πλέον κατανοήσει την φράση του Θουκυδίδη «Οι καιροί ου μενετοί» *, αναμένουμε έργα και όχι λόγια..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance

*Οι καιροί (ευκαιρίες) δεν μπορούν να περιμένουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης