Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά τις εκλογές η επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ελλάδα για «έκθεση Άρθρου 4» και για να προειδοποιήσει το νέο υπουργό Οικονομικών

tags :
Μετά τις εκλογές η επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ελλάδα για «έκθεση Άρθρου 4» και για να προειδοποιήσει το νέο υπουργό Οικονομικών
Το ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος Ιουνίου
Αναβάλλεται για μετά τις εθνικές εκλογές η επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση της έκθεσης του Άρθρου 4 του Ταμείου.
Η ομάδα του Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήταν κανονικά να έρθει τέλος Ιουνίου στην Αθήνα αλλά η προκήρυξη πρόωρη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα άλλαξε το χρονοδιάγραμμα της αποστολής για την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι η ακριβής ημερομηνίας έλευσης των εκπροσώπων του Ταμείου στην Ελλάδα θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών.
Με άλλα λόγια το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει παράλληλα συνάντηση γνωριμίας και με το νέο οικονομικό επιτελείο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση που θα συντάξει το Ταμείο στο πλαίσιο του Άρθρου 4 του καταστατικού του, αναμένεται να αναδείξει τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής στην Ελλάδα εξαιτίας των πρόσφατων παροχών, ενώ έχει ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στις μειώσεις ΦΠΑ και στην ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των αντίμετρων.
Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις το στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φέτος και το 2020,σημειώνει ισχυρό ενδιαφέρον.
Εάν δηλαδή οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού επιμείνουν στην προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,4% το 2019 ή θα «ψαλιδίσουν» περαιτέρω τον ρυθμό μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ.
Όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες προσεγγίζοντας την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,2%.
Αυτό που δεν πρέπει να περάσει στα ψηλά είναι ότι το α΄ τρίμηνο του 2019 η ελληνική οικονομία έκλεισε με ισχνή ανάπτυξη, μόλις 1,3%.
Σε ότι αφορά στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει για την Ελλάδα το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι πως τα επόμενα κρίσιμα βήματα για την έναρξη της διαδικασίας πρέπει να γίνουν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων.
Έτσι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά θα πρέπει μετά τον ESM να υποβάλλει αίτημα στο Eurogroup για να μπορέσει το θέμα να συζητηθεί. Μία συζήτηση «πακέτο» για 3η μεταμνημονιακή αξιολογηση και πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.
Στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου είναι αδύνατο να συμβεί διότι δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί ο νέος Πρωθυπουργός.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης